Właśnie czytasz

Kawowe muffiny z karmelowym kremem

844  
Udostępnij: 

Kawowe muffiny z karmelowym kremem

Muffiny piekę bardzo często. To tak wdzięczny przepis, że da się z niego w łatwy sposób przygotować ulubiony deser na wiele sposobów.

23. 3. 2020 2 Min czytania Redakcja
Kawowe muffiny z karmelowym kremem

Puszyste, kakaowe ciasto z kawą i kremem to gwarancja doskonałego deseru. Jeden kawałek wystarczy, abyś uległa pokusie i nadal nie miała poczucia, że sięgasz po coś zakazanego. Do tego filiżanka gorącej kawy i możesz się rozpłynąć!

Do ciasta na muffiny możesz dodać dowolne dodatki, na przykład: kawałki orzechów, czekoladę, kawę, ulubione ziarna, suszone owoce… Gotowe muffiny możesz też ozdobić kremem. Ja je uwielbiam w tej odsłonie, dlatego że wyglądają naprawdę obłędnie. Możesz być pewna, że wywrą na Twoich gościach ogromne wrażenie, a ich przygotowanie nie zabierze wiele czasu. :-)

Przepis na kawowe muffiny z karmelowym kremem czyli Kawowe babeczki

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 15 minut

Na 12 babeczek potrzebujesz:

 na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklankę maślanki
  • ½ szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kakao

na krem:

  • 1 puszkę mleka skondensowanego
  • 1 masło
  • ½ łyżki kawy rozpuszczalnej Tchibo FOR BLACK’N WHITE
  • Wiórki czekoladowe do ozdoby

Przygotowanie:

Do dużej miski wrzuć jajka z cukrem i ubij je na pianę. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i kawą. Wlej olej, maślankę i rozmiksuj wszystko na gładką masę, tak aby nie było w niej grudek. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj jeszcze trochę maślanki. Ciasto wlej do silikonowych form wysmarowanych uprzednio masłem. Każda z nich powinna być wypełniona do 2/3 wysokości. Włóż babeczki do piekarnika nagrzanego na 180°C i piecz około 15 minut.

Podczas, gdy babeczki pieką się w piekarniku, utrzyj masło na pianę. Do kawy dodaj kilka kropel gorącej wody i wymieszaj. Dodaj ją do masła, wymieszaj wszystko i rozmiksuj z mlekiem kondensowanym. Tak przygotowany krem włóż na chwilę do lodówki, aby masa trochę zgęstniała.

przepis na muffiny kawowe

Ostudzone muffiny wyjmij z formy i ułóż na tacy. Rękaw cukierniczy napełnij kremem i udekoruj babeczki. Następnie posyp je wiórkami czekoladowymi. Ja czasami dodaję na wierzch karmel i kawałki orzechów. To proste i efektowne. Na patelni rozpuszczam około 100 g cukru. Dodaję do niego posiekane orzechy, mieszam i przygotowaną w ten sposób masę od razu wylewam na folię aluminiową. Po wystudzeniu drobno ją siekam.

Kolejne artykuły