Dzieci lubią nie tylko zajadać się nimi, ale ogromną frajdę sprawia im ich przygotowanie, dlatego staram się je angażować do pomocy. Z kolei ja najbardziej lubię je za to, że można wykonać je w różnych smakach i niewiele potrzeba, by wyczarować coś zupełnie nowego.
W związku z tym, że mam w domu fana kawy a ja sama lubię cynamon to postanowiłam pójść na kompromis i przygotować je właśnie z tymi dodatkami.
Przepis na cynamonowo-kawowe kruche ciastka
Z poniższych składników wychodzi około 40 ciasteczek.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka jajka
- 100 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
- 2 łyżki cynamonu
- 20 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
- Papier do pieczenia
- Wykałaczka lub patyk szaszłykowy
Przygotowanie:
- Do miski przełóż mąkę, masło, cukier puder, żółtka oraz cynamon i kawę.
- Zagnieć wszystko rękoma lub robotem kuchennym, tak by powstała jednolita masa.
- Z ciasta uformuj kulę i przełóż do lodówki na około 30 min.
- Po tym czasie schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza.
- Z zimnego ciasta formuj kulki wielkości małych śliwek.
- Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wykałaczką lub długim patykiem zaznaczaj na środku wzorek tworząc formę ziarenek kawy.
- Tak przygotowane ciasteczka włóż do piekarnika i piecz przez około 20 min w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
- Gotowe ciastka pozostaw do wystygnięcia.
Jeśli wolisz ciastka w klasycznej formie, to możesz rozwałkować ciasto i foremkami wyciąć ulubione kształty. Wtedy piecz je nieco krócej.
Zapach gotowych ciastek unosi się po kuchni i zdecydowanie nie da się im oprzeć. Są pyszne, chrupiące i wręcz rozpływają się w ustach. Tak przygotowane zawsze przechowuję w szczelnie zamkniętym pudełku.

Kuchnia pełna smaków
W najnowszej kolekcji na Tchibo.pl znajdziesz akcesoria, które pozwolą Ci wyczarować kulinarne cuda.