Właśnie czytasz

Przepis na gofry o smaku kawy

10952  
Udostępnij: 

Przepis na gofry o smaku kawy

Czy tak jak ja uwielbiasz śniadanie na słodko? Nie wyobrażam sobie bez niego żadnej leniwej niedzieli. Serwuj wówczas coś dobrego, na przykład słodkie gofry z dodatkiem owoców.

8. 11. 2020 1 Min czytania Redakcja
Przepis na gofry o smaku kawy

Mój syn od najmłodszych lat uwielbia gofry, a gofrownicę kupiłam specjalnie ze względu na niego. W wieku dziesięciu lat zaskoczył mnie nawet własnym dziełem kulinarnym. Kiedy wróciłam do domu, znalazłam go w kuchni ubranego w fartuch. W Internecie znalazł przepis i sam przygotował ten smakołyk. Nie będę opisywała, jak wyglądała gofrownica i kuchnia, ale wynik i tak był doskonały. :-) Od tego czasu eksperymentujemy na różne sposoby łącząc smaki podczas śniadania. Naszymi faworytami są pikantne gofry dyniowe, szpinakowe oraz kawowe.

Na 8 sztuk potrzebujesz:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g mąki
  • 1 opakowanie proszku po pieczenia
  • 250 ml mleka
  • 50 ml mocnej kawy (ja wybrałam Tchibo Barista Espresso)
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła

na ozdobienie:

  • 300 g miękkiego twarogu
  • 4 łyżki śmietany kremowej
  • miód do smaku
  • 500 g dowolnych owoców

Przygotowanie:

W dużej misce ubij jajka z cukrem. Zaparz kawę w automatycznym ekspresie do kawy lub we french pressie. Stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko, kawę i masło. Ubij składniki na gładką masę bez grudek. Powinna być nieco gęstsza niż ciasto naleśnikowe. Następnie ubij twaróg ze śmietaną.

Upiecz gofry do uzyskania złocistego koloru. Wyłóż je na talerze, dodaj twaróg, polej odrobiną miodu i udekoruj owocami. Do dekoracji można również użyć posiekanych orzechów lub różnych rodzajów nasion.

Sprawdź też: Zostań baristą we własnym domu

Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły