Właśnie czytasz

Przepis na kawową panna cottę – szybki włoski deser, który pokochasz!

12921  
Udostępnij: 

Przepis na kawową panna cottę – szybki włoski deser, który pokochasz!

Włoska panna cotta jest jednym z moich ulubionych deserów. Przygotowuje się ją szybko, nie trzeba włączać piekarnika i da się ją zrobić na wiele sposobów.

16. 2. 2022 3 Min czytania Redakcja
Przepis na kawową panna cottę – szybki włoski deser, który pokochasz!

Wcale nie dziwię się, że panna cotta jest tak popularna. Najbardziej w niej kocham to, że za każdym razem mogę ją przygotować w inny sposób! Wystarczy inaczej doprawić bazę kremu, eksperymentować z różnymi dodatkami lub w ogóle z nich zrezygnować. Polewę również można urozmaicić na wiele sposobów, na przykład dodając owoce, karmel, czekoladę, a nawet kawę… To właśnie te dodatki potrafią z niej wyczarować korzenny, zimowy deser lub orzeźwiający i lekki letni smakołyk.

Bazę kremu należy najpierw osłodzić, a następnie utwardzić żelatyną. Zwykle dodaje się do niej również wanilię. Panna cotta nie powinna być ani zbyt sztywna, ani płynna. Nie jest to jednak nic skomplikowanego. Uwierz mi, że samo zrobienie zajmie Ci 10 minut. Możesz też przygotować ją z dwóch warstw, tak jak to robię w poniższym przepisie – wówczas lepiej zacząć gotować dzień przed podaniem, ponieważ musisz odczekać co najmniej 4 godziny, zanim każda warstwa stężeje. Panna cotta w lodówce pozostanie świeża przez kilka dni, więc jeśli nie zjesz jej od razu, możesz cieszyć się jej smakiem przez dłuższy czas. Można ją również zamrozić – wystarczy przed podaniem zostawić ją na noc w lodówce.

Jak serwuję panna cottę?

Podaję ją w pucharku, szklance albo wykładam ją na talerzyk.

Jeśli wybierzesz ostatnią opcję, polecam użyć silikonowych foremek. Wówczas przed wyłożeniem deseru zanurz je w gorącej wodzie na 3 sekundy (uważaj, aby nie zanurzyć w wodzie deseru) i objedź ostrożnie wewnętrzne ścianki foremki nożem.

Możesz też przelać miksturę do szklanek klasycznie lub je lekko przechylić, co po wylaniu drugiej warstwy stworzy efekt „zygzaka”. Wygląda to naprawdę ładnie! Dobrze jest wówczas mieć przygotowaną przechyloną szklankę w jakiejś formie, aby mieszanina nie „zabrudziła” tych części, których nie powinna. Możesz włożyć szklanki po skosie do foremki na muffinki lub wziąć foremkę na chleb. Po wlaniu pierwszej warstwy do foremek, ostrożnie włóż je do lodówki. Przy wlewaniu drugiej warstwy nie musisz już szklanek przechylać.

Przepis na kawową panna cottę

Gwiazdą tego deseru jest kawa. Dodałam ją do bazy kremowej w połączeniu z wanilią, a także do warstwy wierzchniej. Do niej, oprócz kawy, dodałam również czekoladę i zamiast śmietanki użyłam mleka, aby nieco rozjaśnić deser. Panna cottę ozdobiłam świeżymi owocami, które ożywiły wygląd i smak deseru.

Przyda Ci się:

Składniki (na 4 porcje):

Pierwsza warstwa:

  • 250 ml śmietany do ubijania
  • 80 ml mocnej kawy
  • 2,5 listka żelatyny
  • 70 g cukru trzcinowego
  • Ziarenka z jednej laski wanilii

Druga warstwa:

  • 125 ml mocnej kawy (jeśli zdecydujesz się użyć kapsułek, zaparz 2)
  • 125 ml mleka
  • 50 g wysokoprocentowej czekolady
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 2 listki żelatyny

Uwaga na temperaturę!

Przygotowując drugą warstwę, uważaj, aby nie była zbyt gorąca, gdy będziesz ją wylewać na pierwszą warstwę. W przeciwnym razie obie części połączą się w całość. Wprawdzie nie wpłynie to na smak, ale nie uzyskasz już tego wspaniałego efektu wizualnego.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od pierwszej warstwy. Żelatynę włóż do miski, zalej zimną wodą i pozostaw w niej przez około 10 minut.
  2. W rondelku wymieszaj śmietanę, cukier, ziarna wanilii i kawę. Składniki podgrzej.
  3. Dodaj żelatynę i wymieszaj z kremową mieszanką. Żelatyna musi się rozpuścić.
  4. Wlej miksturę do 4 szklanek i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  5. Przygotuj drugą warstwę. Żelatynę zalej wodą i pozostaw w niej przez 10 minut.
  6. Podgrzej cukier, czekoladę, mleko i kawę w rondelku, aż do całkowitego rozpuszczenia.
  7. Dodaj żelatynę i ponownie wymieszaj do rozpuszczenia.
  8. Dodaj resztę masy do szklanek i ponownie wstaw do lodówki na 4 godziny.

Tak przygotowany deser jest gotowy do podania. Idealnie komponuje się z polewą z kawowego syropu, przełamany owocami. Mniam! Ślinka sama cieknie. :-)

Kawa i akcesoria do jej przygotowania

Kawa i akcesoria do jej przygotowania

Wszystko, co może Ci się przydać do przyrządzenia domowej kawy znajdziesz na Tchibo.pl. A jaką kawę wybrać do przyrządzenia w domu?

Przeczytaj artykuł
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły