Właśnie czytasz

Dzięki kawiarce mogę cieszyć się smakiem dobrej kawy w każdych warunkach. Jak jej używać?

4920  
Udostępnij: 

Dzięki kawiarce mogę cieszyć się smakiem dobrej kawy w każdych warunkach. Jak jej używać?

Kiedy wspominam wakacje u babci, na myśl przychodzi mi zapach aromatycznej kawy prosto z kawiarki. W tamtym czasie wydawało się to czymś w rodzaju magii. Szybko jednak zdałam sobie sprawę, że cudownie pachnąca filiżanka kawy ze słynnego włoskiego wynalazku nie wymaga znajomości magii ani prądu.

27. 8. 2022 3 Min czytania Redakcja
Dzięki kawiarce mogę cieszyć się smakiem dobrej kawy w każdych warunkach. Jak jej używać?

Filiżanka kawy z kawiarki jest w połowie drogi między espresso a kawą przelewaną. Wybierając ziarna, możesz sięgnąć po mieszankę arabiki i robusty, a także po te jednogatunkowe kawy. To zależy od tego, czy wolisz smak w czekoladowych tonach, które oferują mieszanki czy owocowy, który znajdziesz w jednogatunkowych ziarnach.

Jak zmielić ziarna do kawiarki?

Ze względu na to, że ekstrakcja kawy odbywa się pod umiarkowanym ciśnieniem, konieczne jest dostosowanie do tego grubości mielenia ziaren.

Zgodnie z terminologią kawową, grubość zmielonych ziaren powinna być usytuowana gdzieś pomiędzy delikatnym a średnim stopniem. Kawa mielona rozcierana między palcami powinna mieć konsystencję ziaren cukru. Młynek ustawiam kierując się dwoma kryteriami:

  • Jeśli kawa wydaje mi się zbyt wodnista, następnym razem muszę trochę bardziej zmielić ziarna.
  • Kiedy kawa jest ciemno czarna, gorzka i parzy się powoli lub prawie wcale, należy poluzować kamienie mielące.

Moje wskazówki, jak przygotować idealną kawę w kawiarce

Aby kawa z kawiarki była perfekcyjna, zawsze zwracam uwagę na kilka rzeczy:

  • Sitko zawsze napełniam kawą po brzegi.
  • Lekko ugniatam kawę ręką, wygładzę powierzchnię i czyszczę brzegi sitka.
  • Nigdy nie ubijam kawy w sitku.
  • Dolną część kawiarki wypełniam wodą tak, aby jej poziom utrzymywał się pod zaworem.

Tych kilka punktów to podstawa dobrego naparu kawowego. Przy zakupie kawiarki dobrze zastanów się, czy kawę będziesz piła sama czy potrzebujesz większego naczynia, które pozwoli Ci przygotować napój dla całej rodziny. Zastanów się również, z jakiego materiału jest ona wykonana. Ja polecam klasyczną aluminiową – jest lekka, dość wytrzymała, a Włosi twierdzą, że to właśnie z niej kawa smakuje najlepiej.

Jak zrobić kawę w kawiarce?

  1. Napełnij dolną część kawiarki wodą tak, aby jej poziom nie dostał się do zaworu (aby uzyskać jeszcze lepszy smak, spróbuj użyć wody filtrowanej).
  2. Napełnij sitko mieloną kawą, lekko dociśnij, wygładź powierzchnię do płaszczyzny i wyczyść krawędzie sitka, aby ciśnienie nie ulatniało się podczas przygotowywania kawy.
  3. Napełnione sitko umieść w dolnej części kawiarki, nałóż górną część i dokręć urządzenie. Jeśli je tylko lekko przykręcisz, Twoja kawa może się wylać.moka konvička návod
  4. Umieść kawiarkę na średnim ogniu z otwartą pokrywką i obserwuj, jak zaczyna bulgotać.
  5. Gdy kremowa piana zacznie wypływać z tłoka, zmniejsz płomień do niskiego poziomu i obserwuj, jak górna część dzbanka powoli wypełnia się kawą.
  6. Nadstaw uszu. Kiedy kawa osiągnie około 2/3 objętości górnej części dzbanka i zacznie pryskać i bulgotać, czas zdjąć dzbanek z płomienia.
  7. Potem poczekaj jeszcze chwilę… i przelej gotowy napar do filiżanki.

Podgrzej wodę

Kiedy napełnisz kawiarkę gorącą wodą, nie tylko skrócisz czas przygotowania kawy, ale także uzyskasz jej łagodniejszy smak. Dzieje się tak, ponieważ zmielone ziarna parzą się znacznie krócej. Im dłużej kawa jest wystawiona na działanie gorącej, nawet wrzącej wody, tym bardziej gorzka się staje.

O kawiarkę trzeba dbać. Czy wiesz, jak?

Kawiarka składa się z górnej i dolnej części. Górna ma na górze nakrętkę, a na dole filtr z gumową lub silikonową uszczelką. Dolna część wyposażona jest w zawór bezpieczeństwa, a w jego szyjkę włożony jest filtr.

Uszczelka z wierzchu kawiarki od czasu do czasu wymaga wymiany. Wybierz rozmiar w zależności od objętości kawiarki. A jeśli nie wiesz, co robić, udaj się osobiście do sklepu, gdzie chętnie Ci doradzą.

Na koniec mam jeszcze jedną, może nieco zaskakującą wskazówkę. Nie trzyj niepotrzebnie wnętrza aluminiowej kawiarki. Według Włochów brązowa patyna kawowa osadzająca się po wewnętrznej stronie czajnika jest pożądana. Sprawia, że ​​każda następna filiżanka kawy jest coraz lepsza. Zaoszczędzony czas możesz raz na jakiś czas poświęcić na odkamienianie dna kawiarki. Robię to klasycznie z pomocą sody i octu lub cytryny.

Kawa i akcesoria do jej przygotowania

Kawa i akcesoria do jej przygotowania

Wszystko, co może Ci się przydać do przyrządzenia domowej kawy znajdziesz na Tchibo.pl. A jaką kawę wybrać do przyrządzenia w domu?

Przeczytaj artykuł
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły