Wiedziałaś, że cynamon potrafi rozgrzać nasze ciała? Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie tej przyprawy do przygotowania kawowych napojów. Oto trzy pomysły ode mnie:
Kawa z czekoladą i cynamonem
Tę kawę przygotowuję w dużym kubku, by zmieściło się w nim wiele bitej śmietany :-). Co prawda to ewidentna „bomba kaloryczna“, ale kalorie spalimy na długim, rodzinnym spacerze lub przy wspólnych zabawach na świeżym powietrzu.
Jeśli chodzi o czekoladę, możesz użyć takiej, którą najbardziej lubisz – pasować tu będzie nawet biała czekolada. Jednak moim zdaniem do tego napoju najlepiej nadaje się wysokiej jakości gorzka czekolada.
Na 1 kubek potrzebujesz:
- 150 ml świeżo zaparzonej kawy
- 50 ml gorącego mleka
- 20 g gorzkiej czekolady wysokiej jakości
- szczypty cynamonu
- do przyozdobienia: bitej śmietany, kawałka czekolady, cynamonu
Przygotowanie:
- Wymieszaj kawę z mlekiem i dodaj startą czekoladę.
- Mieszaj, aż czekolada się rozpuści i dosyp do niej cynamonu.
- Przygotowany napój wlej do dużego kubka i ozdób bitą śmietaną.
- Na sam koniec na bitą śmietanę zetrzyj jeszcze trochę czekolady i udekoruj całość cynamonem.
Sprawdź też: Ciastka z kremem kawowym
Kawa z syropem cynamonowym
Jeśli przygotujesz syrop cynamonowy według poniższego przepisu, wystarczy on na wiele filiżanek kawy. Możesz go użyć również do różnych wypieków – nadaje się idealnie np. do przełożenia spodu tortowego, najlepiej w kombinacji z kremem waniliowym. Syrop przechowuj w zamykanym pojemniku lub butelce. Może on stać w lodówce około 14 dni – o ile wcześniej ktoś go ze smakiem nie skonsumuje ;-).
Do przygotowania syropu cynamonowego potrzebujesz:
- ¾ szklanki wody
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczkę cynamonu
Przygotowanie:
- Wlej wodę do rondelka, wsyp cukier i cynamon. Zagotuj.
- Gotuj jeszcze około 10 minut lub do momentu, aż cukier się rozpuści, a całość zacznie gęstnieć.
- Gotowy syrop przelej do butelki i poczekaj, aż wystygnie.
Jeśli chcesz, by w syropie nie było widać drobinek, zamiast łyżeczki zmielonej przyprawy, włóż do rondelka 3 laski cynamonu i wyjmij je pod koniec gotowania.
Jak wykorzystać syrop do przygotowania kawowego napoju? Do filiżanki kawy dodaj 1 łyżeczkę syropu lub użyj go do dekoracji, np. polewając nim bitą śmietanę.
Sprawdź też: Cytrynowe Cold brew
Aromatyczna kawa z alkoholem
Na sam koniec podwójnie rozgrzewająca propozycja, tym razem tylko dla dorosłych. Prócz cynamonu i gorącej kawy, napój ten składa się jeszcze z czegoś mocniejszego. Smak tej kawowej pyszności przypomina mój ulubiony deser – tiramisu. W składzie znajdziesz bowiem amaretto – likier pachnący migdałami, który wraz z kawą również wykorzystuje się do przygotowania tego włoskiego specjału.
Na 1 szklankę potrzebujesz:
- 120 ml kawy
- ok. 50 ml mleka
- 20 ml amarett0
- mielony cynamon
Przygotowanie:
- Podgrzej mleko i spień je tak, aby powstała niewielka warstwa pianki na jego powierzchni.
- Wlej pozostałe mleko do szklanki, która nadaje się do serwowania gorących napojów, a na wierzch przenieś łyżką przygotowaną piankę.
- Kawę wymieszaj z amaretto, całość przelej do szklanki. Nalewaj płyn ostrożnie, przez łyżeczkę po ściance szklanki – w ten sposób warstwy mleka i kawy oddzielą się od siebie.
- Ozdób kawę cynamonem i podawaj.
Sprawdź też: 3 kawowe koktajle