Właśnie czytasz

Kawa z cynamonem na 3 sposoby

3746  
Udostępnij: 

Kawa z cynamonem na 3 sposoby

Kawa i cynamon to niezawodne połączenie – klasyka, której nikt się nie oprze. Doskonale rozgrzewanie tylko w mroźne dni, ale także podczas chłodnych, letnich wieczorów. Przetestuj moje 3 przepisy na kawę z cynamonem, w której zakochasz się po uszy!

26. 7. 2020 2 Min czytania Redakcja
Kawa z cynamonem na 3 sposoby

Wiedziałaś, że cynamon potrafi rozgrzać nasze ciała? Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie tej przyprawy do przygotowania kawowych napojów. Oto trzy pomysły ode mnie:

Kawa z czekoladą i cynamonem

Tę kawę przygotowuję w dużym kubku, by zmieściło się w nim wiele bitej śmietany :-). Co prawda to ewidentna „bomba kaloryczna“, ale kalorie spalimy na długim, rodzinnym spacerze lub przy wspólnych zabawach na świeżym powietrzu.

Jeśli chodzi o czekoladę, możesz użyć takiej, którą najbardziej lubisz – pasować tu będzie nawet biała czekolada. Jednak moim zdaniem do tego napoju najlepiej nadaje się wysokiej jakości gorzka czekolada.

Na 1 kubek potrzebujesz:

  • 150 ml świeżo zaparzonej kawy
  • 50 ml gorącego mleka
  • 20 g gorzkiej czekolady wysokiej jakości
  • szczypty cynamonu
  • do przyozdobienia: bitej śmietany, kawałka czekolady, cynamonu

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj kawę z mlekiem i dodaj startą czekoladę.
  2. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści i dosyp do niej cynamonu.
  3. Przygotowany napój wlej do dużego kubka i ozdób bitą śmietaną.
  4. Na sam koniec na bitą śmietanę zetrzyj jeszcze trochę czekolady i udekoruj całość cynamonem.

Sprawdź też: Ciastka z kremem kawowym

Kawa z syropem cynamonowym

Jeśli przygotujesz syrop cynamonowy według poniższego przepisu, wystarczy on na wiele filiżanek kawy. Możesz go użyć również do różnych wypieków – nadaje się idealnie np. do przełożenia spodu tortowego, najlepiej w kombinacji z kremem waniliowym. Syrop przechowuj w zamykanym pojemniku lub butelce. Może on stać w lodówce około 14 dni – o ile wcześniej ktoś go ze smakiem nie skonsumuje ;-).

Do przygotowania syropu cynamonowego potrzebujesz:

  • ¾ szklanki wody
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczkę cynamonu

Przygotowanie:

  1. Wlej wodę do rondelka, wsyp cukier i cynamon. Zagotuj.
  2. Gotuj jeszcze około 10 minut lub do momentu, aż cukier się rozpuści, a całość zacznie gęstnieć.
  3. Gotowy syrop przelej do butelki i poczekaj, aż wystygnie.


Jeśli chcesz, by w syropie nie było widać drobinek, zamiast łyżeczki zmielonej przyprawy, włóż do rondelka 3 laski cynamonu i wyjmij je pod koniec gotowania.

Jak wykorzystać syrop do przygotowania kawowego napoju? Do filiżanki kawy dodaj 1 łyżeczkę syropu lub użyj go do dekoracji, np. polewając nim bitą śmietanę.

Sprawdź też: Cytrynowe Cold brew

Aromatyczna kawa z alkoholem

Na sam koniec podwójnie rozgrzewająca propozycja, tym razem tylko dla dorosłych. Prócz cynamonu i gorącej kawy, napój ten składa się jeszcze z czegoś mocniejszego. Smak tej kawowej pyszności przypomina mój ulubiony deser – tiramisu. W składzie znajdziesz bowiem amaretto – likier pachnący migdałami, który wraz z kawą również wykorzystuje się do przygotowania tego włoskiego specjału.

Na 1 szklankę potrzebujesz:

  • 120 ml kawy
  • ok. 50 ml mleka
  • 20 ml amarett0
  • mielony cynamon

Przygotowanie:

  1. Podgrzej mleko i spień je tak, aby powstała niewielka warstwa pianki na jego powierzchni.
  2. Wlej pozostałe mleko do szklanki, która nadaje się do serwowania gorących napojów, a na wierzch przenieś łyżką przygotowaną piankę.
  3. Kawę wymieszaj z amaretto, całość przelej do szklanki. Nalewaj płyn ostrożnie, przez łyżeczkę po ściance szklanki – w ten sposób warstwy mleka i kawy oddzielą się od siebie.
  4. Ozdób kawę cynamonem i podawaj.

Sprawdź też: 3 kawowe koktajle

Przeczytaj również

Ciastka z kremem kawowym
Ciastka z kremem kawowym3723
Orzeźwiający eksperyment z kawą: cytrynowe cold brew
Orzeźwiający eksperyment z kawą: cytryno…1841
Biszkopt z budyniem kawowym
iszkopt z budyniem kawowym5894
Kolejne artykuły