Właśnie czytasz

Kawa po bawarsku – mój przepis na mroźne, zimowe dni

15638  
Udostępnij: 

Kawa po bawarsku – mój przepis na mroźne, zimowe dni

Zima w pełni i choć za oknem śniegu brak to mróz i wiatr zachęcają do weekendowego leniuchowania w piżamie. Ja osobiście bardzo lubię niedzielny relaks z książką lub oglądając film pod kocem trzymając w dłoni kubek ciepłego napoju.

24. 1. 2021 2 Min czytania Marta Kaniewska
Kawa po bawarsku – mój przepis na mroźne, zimowe dni

Zima to taki magiczny czas, w którym od czasu do czasu rozpieszczam się kawą przygotowaną w nieco inny sposób, bez liczenia kalorii, ciesząc się smakiem, który przenosi mnie w aromatyczną podróż w nieznane… i jedną z takich przygód jest kawa po bawarsku.

Przepis na alpejską kawę po bawarsku

To prawdziwie zimowa kompozycja smakowa – nieco kaloryczna, ale kto z nas od czasu do czasu nie grzeszy małymi przyjemnościami?

Kiedy za oknem pogoda nie zachęca do spacerów, a w domu panuje leniwa atmosfera odpoczynku, wybieram się do kuchni i przygotowuję coś wyjątkowego. Wyciągam z szafki gorzką czekoladę, mleko kokosowe, cynamon i zaparzam aromatyczną kawę… Jej przygotowanie jest proste i nie zabiera dużo czasu. Dodatkowo, jeśli tak jak ja, chcesz przygotować odrobinę zdrowszy wariant, spróbuj wymienić klasyczną bitą śmietanę na jej kokosową alternatywę – gwarantuję, że nie pożałujesz. Zaczynajmy!

Składniki:

  • Ulubiona kawa (ja wybrałam kapsułki Cafissimo)
  • Czekolada deserowa
  • Schłodzona puszka mleka kokosowego
  • Cukier puder
  • Cynamon

Jaką kawę wybrać?


Do przyrządzenia kawy po bawarsku wybieram ziarna Arabica, które po zaparzeniu w ekspresie ciśnieniowym charakteryzują się głębią smaku i aromatu, ale jeśli wolisz alternatywne formy parzenia kawy, na Tchibo.pl znajdziesz ziarna, które idealnie sprawdzą się w wybranym przez Ciebie urządzeniu. Oto kilka propozycji:

Więcej porad znajdziesz na Tchibo.pl. Zajrzyj tam i ciesz się smakiem ulubionej kawy, tak jak lubisz.

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności rozpuść czekoladę deserową w kąpieli wodnej. Gdy czekolada powoli będzie się rozpływać, zaparz kawę, tak jak lubisz.
  2. Gdy czekolada osiągnie płynną konsystencję, przelej ją do kubka i zalej kawą pozostawiając około 3 cm wolnej przestrzeni na bitą śmietanę.
  3. Wyjmij mleko kokosowe z lodówki i gęstą, wierzchnią warstwę przełóż do miski. Następnie dodaj do niej cukier puder do smaku i zmiksuj wszystko do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowanym kremem ozdób przygotowany wcześniej napój.
  4. Na koniec posyp wierzch odrobiną cynamonu i delektuj się wyjątkowym smakiem zimowej kawy.

Tak przygotowany napój doskonale rozgrzewa w chłodne dni i umila leniwe weekendy. Bawaria jest miejscem, do którego mam ogromny sentyment, dlatego nawet jeśli fizycznie nie mogę się tam udać, oryginalny, kawowy napój pochodzący z bawarskich Alp przypomina mi atmosferę tamtejszych stron. Przyrządź go w domu i przekonaj się, ile radości może dać jeden prosty przepis. A jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i masz wypróbowaną swoją kombinację zimowej kawy, podziel się nią w komentarzu. :-)

Sprawdź też: Przepis na zimowe latte

Wybierz kawę, która Ci zasmakuje

Wybierz kawę, która Ci zasmakuje

Na Tchibo.pl znajdziesz aromatyczną i pełną smaku kawę. Wybierz swojego faworyta!

Do sklepu internetowego

Przeczytaj również

Calimero: Rozgrzewający napój z likierem jajecznym, whisky i kawą
Calimero: Rozgrzewający napój z likierem…18752
Trzy gorące napoje, które Cię rozgrzeją w chłodne dni
Trzy gorące napoje, które Cię rozgrzeją …19915
Wypróbuj wietnamską kawę z koglem moglem
Wypróbuj wietnamską kawę z koglem moglem…20235
Kolejne artykuły