Właśnie czytasz

Barraquito – aromatyczny przepis na kawę z Teneryfy

6870  
Udostępnij: 

Barraquito – aromatyczny przepis na kawę z Teneryfy

Gorąca plaża, złocisty piasek, wakacje... Czasami dobrze jest chociażby na chwilę przenieść się myślami w ciepłe kraje. W ferworze codziennych obowiązków odrobina relaksu przyda się każdemu z nas. Dla mnie małe przyjemności oznaczają przede wszystkim aromatyczną kawę, dlatego dzisiaj zapraszam Twoje kubki smakowe w podróż na Teneryfę. Wypróbuj przepis na ten aromatyczny napój w wakacyjnym wydaniu – nawet jeśli za oknem hula wiatr i deszcz.

3. 4. 2021 2 Min czytania Marta Kaniewska
Barraquito – aromatyczny przepis na kawę z Teneryfy

Czym są dla mnie wakacje? Przede wszystkim czasem na oczyszczenie głowy z kołowrotka myśli, codziennych obowiązków i pośpiechu… i z pewnością nie ograniczają się tylko do dwóch ciepłych miesięcy w roku. Nauczyłam się, że małe wakacje mogę mieć nie wychodząc z domu, bo dla mnie ich istotą są chwile spędzone w towarzystwie aromatu i smaku przepysznej kawy. Dlatego dzisiaj chcę zaproponować Ci przepis, który mam nadzieję przeniesie Cię choć na chwilę na słoneczną wyspę.

Przepis na kawę Barraquito

To nie jest zwykła kawa – Barraquito to wyjątkowy deser powstały z połączenie równie fenomenalnych smaków, którymi można delektować się bez względu na porę roku i pogodę za oknem. Przygotuj więc szklankę do latte i zaczynajmy!

Składniki:

  • podwójne espresso (ja wybrałam świeżo zaparzoną kawę Tchibo Exclusive)
  • słodzone mleko skondensowane
  • mleko 3,2%
  • likier pomarańczowy
  • limetka i cynamon do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Na dno szklanki wlej 4 łyżki mleka skondensowanego (w zależności od tego, jak słodką kombinację wolisz, możesz dodać odrobinę więcej lub mniej).
  2. Następnie zaparz espresso – ja zazwyczaj robię to w dzbanku do mleka, z którego łatwiej mi je później przelać do szklanki.
  3. Ostrożnie przelej espresso do szklanki na warstwę mleka skondensowanego. Użyj do tego łyżki, po której małym strumieniem będziesz wlewać kawę.
  4. Dodaj do kawy 10 ml likieru pomarańczowego.
  5. Czas spienić mleko – ja użyłam do tego spieniacza elektrycznego, ale jeśli nie masz go w domu, sprawdź, jak to zrobić alternatywnym sposobem. :-)
  6. Powstałą mleczną piankę umieść ostrożnie w szklance za pomocą łyżki.
  7. Wierzch posyp odrobiną cynamonu i udekoruj skórką z limetki.

Sprawdź też: Kawa po bawarsku

Nie pozostaje nic innego, jak usiąść wygodnie w fotelu, włączyć ulubiony film i rozsmakować się w tym nieco egzotycznym napoju. Możesz wymieszać wszystkie warstwy kawy ze sobą lub delektować się ich smakiem po kolei. Mam nadzieję, że tym sposobem chociaż na chwilę przeniesiesz się na egzotyczną wyspę pełną aromatu, słońca i wyjątkowego smaku. :-)

Kawa i akcesoria do jej przygotowania

Kawa i akcesoria do jej przygotowania

Wszystko, co może Ci się przydać do przyrządzenia domowej kawy znajdziesz na Tchibo.pl. A jaką kawę wybrać do przyrządzenia w domu?

Przeczytaj artykuł

Przeczytaj również

3 wielkanocne sałatki, których nie może zabraknąć na świątecznym stole
3 wielkanocne sałatki, których nie może …9424
Przepis na puszystą roladę i sposoby na ozdobienie ciasta
Przepis na puszystą roladę i sposoby na …10004
Pasztet z soczewicy, który skradnie Twoje kubki smakowe
Pasztet z soczewicy, który skradnie Twoj…31715
Kolejne artykuły