Właśnie czytasz

4 proste przepisy na dania z kaszy jaglanej, które pokochasz

46752  
Udostępnij: 

4 proste przepisy na dania z kaszy jaglanej, które pokochasz

Ziemniaki wciąż królują na polskich stołach, ale trend się zmienia i coraz częściej sięgamy po inne produkty do przygotowania obiadu. Wśród nich znajduje się kasza jaglana, która podobnie jak inne, zazwyczaj kojarzy nam się z daniem głównym.

13. 11. 2020 5 Min czytania Magdalena Kościółek
4 proste przepisy na dania z kaszy jaglanej, które pokochasz

Najczęściej stosujemy ją jako odpowiednik wspominanych już ziemniaków, ryżu czy makaronu. Jednakże skrywa ona w sobie wielki potencjał i to nie tylko w wersji na słono, ale podobnie jak powszechnie znany grysik, do dań na słodko i deserów.


Kasza jaglana należy do grupy najstarszych kasz, a wytwarza się ją z nasion prosa uprawianego już ponad 4 tysiące lat temu w Chinach. Ma szereg cennych właściwości m.in. zawiera witaminy z grupy B i E, żelazo, miedź, kwas foliowy oraz jest lekkostrawna. Cenią ją szczególnie osoby chore na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu.

W związku ze swoimi właściwościami ma wiele zastosowań i jest wykorzystywana jako baza dań wegańskich. Z powodzeniem można zrobić z niej pulpety, kotlety, sznycle, czy pasztet. Sprawdza się także jako jeden ze składników farszu do papryki czy cukinii oraz w zupach. Możliwości jest wiele, wystarczy zacząć eksperymentować. Ja osobiście pokochałam kaszę jaglaną i nie wyobrażam sobie kuchni bez niej.

przepisy z kaszy jaglanej

Pierwszy raz po kaszę jaglaną sięgnęłam z ciekawości dwa lata temu, szukając urozmaicenia domowych posiłków. Od tamtej pory stale gości na moim stole w wersji na słono, jako dodatek, ale i podstawa nieszablonowych obiadów oraz w wersji na słodko, jako zdrowy deser czy dodające energii śniadanie. Przez ten czas przekonałam się, że dania z kaszą nie muszą być monotonne, a dodatki mogą całkowicie zmienić jej smak. Oto moje ulubione przepisy, które uwielbia cała moja rodzina. Spróbuj, a przekonasz się, że kasza jaglana jest doskonałym składnikiem, który może zagościć na dłużej również w Twojej kuchni.

Przepis na jaglankę z bananami i miodem

Jaglanka czyli kasza jaglana przyrządzana na mleku to doskonały zmiennik owsianki na pożywne i lekkie śniadanie. Moją ulubioną wersję przygotowuję na mleku krowim, z dodatkiem bananów oraz miodu. Jednakże w zależności od zastosowanego mleka i dodatków można otrzymać całkowicie wegański i bezglutenowy posiłek.

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 250 ml mleka (np. krowiego, kokosowego)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 banan
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Wsyp kaszę do garnka i dokładnie przepłucz letnią wodą.
  2. Do przepłukanej kaszy dodaj mleko oraz łyżeczkę cukru.
  3. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aby kasza się nie przypaliła.
  4. Ugotowaną kaszę przełóż do miseczki, pokrój obranego banana na plasterki i polej syropem klonowym.

Tak przygotowana kasza jaglana doskonale sprawdza się także z owocami, takimi jak truskawki, jagody, maliny czy jabłka. Innym, ciekawym dodatkiem będą też orzechy i bakalie, masło orzechowe, syrop klonowy czy starta na tarce gorzka czekolada. Ciężko wymienić wszystkie dodatki, bo możliwości łączenia smaków jest sporo. Warto więc eksperymentować i próbować różnych wersji.

Przepis na kaszę jaglaną z warzywami

Pierwszy raz na moim stole kasza jaglana zagościła jako zamiennik ryżu do warzyw przyrządzanych na patelni. Później przygotowywałam ją także z mięsem z indyka, kurczaka oraz z wieprzowiną. W każdej z tej wersji smakowała znakomicie.

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 500 ml wody (do ugotowania kaszy)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 duży pomidor
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml bulionu warzywnego (można zastąpić wodą)
  • Przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka)

Przygotowanie:

  1. Wsyp kaszę do garnka i dokładnie przepłucz letnią wodą.
  2. Do przepłukanej kaszy dodaj pól litra wody oraz szczyptę soli.
  3. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Po ugotowaniu odcedź z nadmiaru wody.
  4. Na dużej patelni roztop łyżkę masła klarowanego.
  5. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć na rozgrzaną patelnie z roztopionym masłem. Podsmaż przez chwilę, aby cebula zmiękła.
  6. Do cebuli dodaj pokrojoną w paski paprykę oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Podsmaż około 10 minut.
  7. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię oraz pokrojonego w kostkę pomidora, zalej bulionem warzywnym, przypraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
  8. Duś pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
  9. Do podduszonych warzyw dodaj ugotowaną kaszę, wymieszaj na patelni i podduś jeszcze przez pięć minut.
  10. Podawaj z natką pietruszki lub pokrojonym szczypiorkiem.

Jeżeli chcesz możesz zrobić wersję „na ostro” dodając papryczki chili lub dosypując ostrych przypraw. Śmiało możesz także zmienić połączenie warzyw, wykorzystując swoją ulubioną mieszankę.

Przepis na budyń waniliowy z kaszy jaglanej

Klasyczny budyń to przysmak mojego dzieciństwa i jeden z ulubionych podwieczorków, co właściwie nie zmieniło się do dzisiaj. Coraz częściej zamiast proszku z torebki przygotowuję wersje bardziej zdrowe, choć czasochłonne. Jedną z nich jest właśnie budyń z kaszy jaglanej, który przyrządza się podobnie jak jaglankę.

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka miodu
  • Ziarenka z połowy laski wanilii

Przygotowanie:

  1. Wsyp kaszę do garnka i dokładnie przepłucz letnią wodą.
  2. Do przepłukanej kaszy dodaj mleko.
  3. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aby kasza się nie przypaliła.
  4. Ugotowaną kaszę zmiksuj z miodem i wanilią na gładką i jedwabistą masę (gdy jest zbyt gęsta możesz dolać trochę mleka).

Budyń jaglany można przygotować w wielu wersjach smakowych. Zamiast wanilii można dodać kakao, gorzką czekoladę czy syrop klonowy. Tak jak jaglanka, doskonale smakuje także z bakaliami, owocami sezonowymi czy bananami.

Przepis na sałatkę z kaszy jaglanej

Uwielbiam sałatki, ponieważ sprawdzają się w wielu sytuacjach – jako poczęstunek dla gości, zdrowe drugie śniadanie czy lekka kolacja. Wersje z kaszy jaglanej w niczym nie ustępują tradycyjnym sałatkom, a dodatkowo doskonale nadają się jako obiad do pracy. W mojej ulubionej sałatkowej odsłonie łączę kaszę ze świeżymi warzywami.

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 500 ml wody (do ugotowania kaszy)
  • 1 papryka
  • 1 duży pomidor
  • 1 awokado
  • Pół słoika zielonych oliwek
  • ¼ opakowania sałaty (np. roszponki)
  • Przyprawy (sól, pieprz)

Przygotowanie:

  1. Wsyp kaszę do garnka i dokładnie przepłucz letnią wodą.
  2. Do przepłukanej kaszy dodaj pól litra wody oraz szczyptę soli.
  3. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aby kasza się nie przypaliła.
  4. Warzywa pokrój w średniej wielkości kostkę i wsyp do miski.
  5. Wymieszaj warzywa z przestudzoną kaszą, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Wersji sałatki jest bardzo wiele – od bezmięsnych, po takie z kurczakiem, z tuńczykiem czy grillowanym  łososiem. Natomiast w tym wydaniu czasem zamieniam sałatę na świeży szpinak, czy przełamuję smak ogórkiem kiszonym lub serem fetą.

A Ty, spróbujesz któregoś z moich przepisów?

Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły