Właśnie czytasz

Sekret pysznego świątecznego karpia

39615  
Udostępnij: 

Sekret pysznego świątecznego karpia

Święta Bożego Naradzenia nadchodzą wielkim krokami, a wraz z nimi okres intensywnych przygotowań. Lista rzeczy do zrobienia wciąż rośnie, podobnie jak lista produktów niezbędnych do przygotowania wigilijnych dań. Wśród nich pewnie znajduje się i karp wraz pytaniem, jak zniwelować posmak mułu i sprawić, że będzie smakował nawet najbardziej wybrednym członkom rodziny.

9. 12. 2020 3 Min czytania Magdalena Kościółek
Sekret pysznego świątecznego karpia

Wielu z nas nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez karpia, który uważany jest za jedno z dwunasty tradycyjnych dań w ten dzień. Zakup dobrej ryby nie jest jednak łatwym zadaniem. Zdarza się bowiem, że nawet najbardziej starannie wybrana i przygotowania ryba wciąż ma posmak mułu.

Trzy sposoby na wigilijnego karpia

Niwelacja niechcianego aromatu i posmaku nie jest łatwym zadaniem, gdyż samo przyrządzenie ryby nie wystarcza. Od kilku lat mam swoje trzy sprawdzone sposoby, aby wigilijny karp wyszedł idealny i aby nie było czuć go mułem. Pierwszy z nich, mój faworyt, to kąpiel w mleku, drugi to „marynowanie” w cebuli, a trzeci to „marynowanie” w warzywach.

przepis na karpia

Marynowanie w mleku

Najpierw starannie oczyszczam karpia i od razu przygotowuję takie porcje, jakie będę podawać. Następnie starannie osuszam takie kawałki i wkładam do głębokiej miski. W zależności od ilości ryby, którą przygotowuję dla gości, używam innej ilości mlecznej zalewy. Przygotowuje ją jednak w konkretnych proporcjach: na pół litra mleka, dodaję cztery łyżki soku z cytrynu, szczyptę majeranku i tymianku.

marynowanie karpia w mleku

W takiej mieszance rybę powinno się moczyć co najmniej trzy godziny, a najczęściej przygotowuję ją dzień wcześniej i trzymam w lodówce przez całą noc. Dzięki temu ryba nie tylko pozbywa się niechcianego smaku i aromatu, ale po przygotowaniu jest niesamowicie delikatna. Świetnie się to sprawdza, gdy przyrządzam ją później w tradycyjnej panierce na patelni czy zapiekam w piekarniku.

Marynowanie w cebuli

Innym sposobem na „odmulenie” karpia jest obłożenie go cebulą. Sposób ten stosuję, gdy zależy mi na wyrazistym smaku ryby. Wówczas, przygotowuję karpia tak jak wcześniej i układając go w misce, przekładam go grubymi plastrami białej cebuli, dodatkowo skrapiając każdą warstwę odrobiną soku z cytryny. Czasami wkładam między warstwy świeżą natkę pietruszki.

marynowanie karpia w cebuli

Tak przygotowaną mieszkankę wstawiam do lodówki na pięć – sześć godzin. Z tej wersji korzystam, kiedy mam zamiar podać rybę w tym samym dniu, aby zbytnio nie przeszła cebulą.

Jeżeli lubisz aromatyczne potrawy, możesz dodatkowo natrzeć karpia mieszanką ziół, m.in. majerankiem i tymiankiem.

Marynowanie w warzywach

Moim ostatnim sprawdzonym sposobem na pysznego karpia jest marynowanie go w surowych warzywach. Najpierw myję i obieram dużą marchewkę, pietruszkę i pół dorodnego selera, a potem ścieram warzywa na grubych oczkach tarki prosto do miski. Do warzyw dodaję sok z połowy cytryny oraz garść drobno posiekanej natki pietruszki. Przygotowane wcześniej porcje karpia przekładam tą mieszaniną i chowam do lodówki na pięć – sześć godzin.

marynowanie karpia w warzywach

Czasami, gdy chcę uzyskać intensywny aromat, do mieszanki dodaję jeszcze pokrojoną w piórka jedną cebulę lub pięć – sześć ząbków czosnku pokrojonych w plasterki. Jednak z tego sposobu marynowania, podobnie jak w przypadku cebuli, korzystam tylko, gdy mam zamiar podać karpia w ten sam dzień.

Marynaty są doskonałe nie tylko wigilijnego karpia. Spróbuj także zamarynować inne gatunki ryb, aby podkręcić charakter klasycznego obiadu niedzielnego.

Każdy z tych sposobów jest inny i nadaje daniu ledwie wyczuwalnego, ale innego smaku oraz aromatu. W zależności od tego, czy oczekujesz delikatnego smaku pod chrupiącą panierką czy aromatycznej ryby przyrządzonej w piekarniku, wybierz inny sposób marynowania.

Przeczytaj również

Trzy gorące napoje, które Cię rozgrzeją w chłodne dni
Trzy gorące napoje, które Cię rozgrzeją …17813
Jak zrobić chatkę z piernika i domową mieszankę przypraw?
Jak zrobić chatkę z piernika i domową mi…9388
Przepis na aromatyczne grzane wino, które wprowadzi świąteczną atmosferę
Przepis na aromatyczne grzane wino, któr…9021
Kolejne artykuły