Właśnie czytasz

Co gotuję jesienią, gdy mam dość dyni

4366  
Udostępnij: 

Co gotuję jesienią, gdy mam dość dyni

Dynia to jesienny klasyk, który można przygotować na wiele różnych sposobów. Bardzo ją lubię i w wersji na słodko i na słono, ale zawszy przychodzi moment, gdy mam jej po prostu dość. Sięgam wtedy po sezonowe owoce i warzywa tworząc aromatyczne i kolorowe potrawy idealne na deszczowe dni.

3. 10. 2020 6 Min czytania Redakcja
Co gotuję jesienią, gdy mam dość dyni

Każda pora roku to inne owoce i warzywa. Wiosną w mojej kuchni króluje czosnek niedźwiedzi i szparagi, latem najbardziej nie mogę się doczekać truskawek, moreli i pomidorów malinowych, a jesień z zimą to czas włoszczyzny, grzybów, kapusty i oczywiście dyni. Gdy za oknem robi się szaro i ponuro, moja kuchnia zaczyna nabierać kolorów. Zainspiruj się moimi jesiennymi przepisami!

Moc owoców – jabłka, gruszki i śliwki

Każda pora roku ma swoje owoce, które wówczas smakują najlepiej i jesienią wcale nie jest inaczej. Jabłka zdecydowanie zaliczają się do tej grupy, tym bardziej, że od końcówki sierpnia do listopada na targach możemy wybierać i przebierać wśród różnych odmian.

Do tradycyjnej szarlotki czy ryżu kupuję te kwaśne i twarde np. renety czy boksoopy, a do jedzenia na surowo preferuję jonagoldy, goldeny i galę. Tutaj warto wspomnieć, że jabłka z powodzeniem można dodawać do różnych dań, w tym do polędwicy, sosu pomidorowego lub sałatki ziemniaczanej.

Obok jabłek w okresie jesiennym polują także na gruszki, które zapiekam w piekarniku z nadzieniem z bakalii, o ile domownicy nie zjedzą wszystkich od razu. Wykorzystuję je także do przygotowania przekąsek na spotkanie ze znajomymi – sprawdzają się w połączeniu z serem feta lub serem pleśniowym, takim jak gorgonzola czy camembert.

Trzeci owoc będący dla mnie wyznacznikiem jesieni i obowiązkowo goszczący w mojej kuchni to śliwki, które na targu pojawiają się już pod koniec sierpnia. O knedlach ze śliwkami czy śliwkowym powidle wspominać nie muszę, bo to nasze, polskie klasyki. Obok nich ciasto drożdżowe i kruche często gości na moim stole w czasie jesiennych dni.

Wbrew pozorom owoce pasują także do dań obiadowych przełamując słony smak w ciekawy sposób. Gruszki czy jabłka poleca się do przyrządzania nie tylko kaczki, ale również wieprzowiny. Śliwkami w wersji suszonej nadziewa się schab, dodaje do kapusty z grochem czy do bigosu.

Duszona polędwiczka wieprzowa z gruszkami i śmietaną

Wieprzowina i gotowane gruszki doskonale do siebie pasują, choć na pierwszy rzut oka może się tak nie wydawać. Spróbuj i przekonaj się sama. :-)

Składniki (dla 3 osób):

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 duża cebula (155 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 średniej wielkości gruszka (320 g)
  • 200 g śmietany 15%
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml soku winogronowego
  • Sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyj, osusz i wyczyść mięso. Pokrój je w plastry, posól i dodaj pieprz z obu stron.
  2. Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je posiekaj. Gruszki umyj, wykrój gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki.
  3. Na głębszej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek.
  4. Dodaj mięso i podsmaż je z obu stron. Następnie dodaj gruszki i polej je winem oraz moszczem winogronowym.
  5. Zmniejsz ogień i podduś mięso z gruszkami pod przykryciem.
  6. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj śmietanę i duś wszystko do czasu aż odparuje woda i powstanie gęsty sos.

Taka polędwiczka pasuje zarówno do ziemniaków, jak i do ryżu. Polecam ją szczególnie na świąteczne obiady czy na wyjątkowe okazje, gdyż połączenie jest może nietypowe, ale wyjątkowe.

Moc warzyw

Marchewka, pietruszka, seler czy ziemniaki to warzywa, które na stałe zagościły w mojej kuchni jako dodatek i podstawa wielu potraw. Odpowiednio przyrządzone są nie tylko smaczne, ale także pożywne i zdrowe. Tradycyjnie kojarzą nam się jako składniki sałatki jarzynowej czy popularnych surówek z kapustą.

Choć to nie warzywo, to warto tu wspomnieć o grzybach, będących aromatycznym dodatkiem do wielu dań. Dla mnie stanowią także podstawę pysznej zupy z grzankami oraz uniwersalnego sosu do mięsa czy klusek. Natomiast dzięki suszeniu czy marynowaniu mogę zatrzymać ich smak na dłużej.

Sprawdź też: Suszenie grzybów

Tzw. włoszczyzna dla wielu to również wyznacznik udanego domowego rosołu, a dla mnie również podstawa dania, które stanowi wariację chłopskiego garnka.

Przepis na „chłopski garnek z patelni”

Pomysł na to danie wziął się od tzw. „kociołka”, który razem z sąsiadami rodzice robił późnym latem i jesienią. Przyrządzaniu towarzyszył cały rytuał obierania, krojenia i układania warzyw i mięsa w żeliwnym garze, którego zawartość przez parę godzin dusiła się nad ogniskiem. Wspomnienie tej mieszanki smaków z dzieciństwa pozostało, wróciło ostatnio i zaowocowało tym właśnie przepisem.

Składniki (dla 3 osób):

  • 20 dag kiełbasy (wiejskiej lub swojskiej)
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka,
  • 1 duża pietruszka
  • Pół selera
  • Pół pora
  • 1 papryka (żółta lub czerwona)
  • 15 dag poszatkowanej kapusty (białej lub włoskiej)
  • 2 ziemniaki (średniej wielkości)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • przyprawy

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz, pokrój w piórka i podduś na głębokiej patelni na maśle ze szczyptą soli aż zmięknie.
  2. Do cebuli dodaj obraną i pokrojoną w dużą kostkę kiełbasę oraz pokrojony w kostkę boczek i podsmaż przez około 10-15 minut.
  3. Ugotuj ziemniaki w posolonej wodzie.
  4. Warzywa umyj i obierz. Marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce na grubych oczkach, paprykę pokrój w wąskie i krótkie paski, pora pokrój na plasterki, a podgotowane ziemniaki w kostkę.
  5. Warzywa, oprócz ziemniaków, wrzuć na patelnie i duś aż zmiękną. Pod koniec dodaj ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  6. Przypraw do smaku pieprzem, słodką papryką i papryką chili i duś jeszcze przez chwilę.

Danie nie potrzebuje dużych ilości soli, gdyż boczek i kiełbasą są słone sam w sobie. Natomiast jeżeli chcesz, możesz dorzucić do dania jeszcze grzyby czy dodatkowe warzywa np. cukinię, fasolkę szparagową czy buraki.

Kapusta

Kolejnym jesiennym składnikiem jest niewątpliwie kapusta. Choć w polskiej kuchni kojarzy się głównie z bigosem, to jest też doskonałym dodatkiem do pieczeni. Uwielbiam ją również w wersji zasmażanej jako dodatek do drugiego dania czy podstawa gołąbków bez zawijania. Lubię też przygotować nieco inną wersję sałatki coleslaw – z czerwonej kapusty. W porównaniu do klasycznej różni się nie tylko kolorem, ale także dodatkiem w postaci kukurydzy.

Coleslaw z czerwonej kapusty

Składniki (dla 3 osób):

  • 500 g czerwonej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 70 g kukurydzy z puszki
  • Sok z 1 limonki
  • 40 g majonezu
  • 40 g jogurtu
  • 3 g musztardy Dijon
  • 7 g cukru pudru
  • Sól i świeżo mielony pieprz
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Umyj kapustę i pokrój ją bardzo drobno lub zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  2. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Dodaj do kapusty.
  3. Teraz dodaj sok z limonki, majonez, jogurt, musztardę, cukier, sól i pieprz do smaku i wymieszaj.
  4. Na koniec dodaj kukurydzę i drobno posiekaną natkę pietruszki.
  5. Sałatkę podawaj schłodzoną.

Świetnie komponuje się z tradycyjnymi obiadami z kotletem schabowym, sznyclami czy rybą smażoną w panierce.

Mam nadzieję, że spodobają Ci się moje wskazówki i dzięki nim urozmaicisz swoje jesienne menu.

 

Przeczytaj również

3 sposoby na suszenie grzybów w domu
3 sposoby na suszenie grzybów w domu35414
Tosty nie z tej ziemi – te kombinacje smakowe skradną Twoje serce
Tosty nie z tej ziemi – te kombina…14040
Dieta pudełkowa, która oszczędza mój czas i pieniądze
Dieta pudełkowa, która oszczędza mój cza…5092
Kolejne artykuły