Właśnie czytasz

Trzy gorące napoje, które Cię rozgrzeją w chłodne dni

19914  
Udostępnij: 

Trzy gorące napoje, które Cię rozgrzeją w chłodne dni

Jesienna pogoda sprawia, że najchętniej nie wychodzilibyśmy spod kołdry. Spróbuj trzech gorących napojów, dzięki którym chłodne wieczory nie będą Ci straszne.

6. 12. 2020 2 Min czytania Redakcja
Trzy gorące napoje, które Cię rozgrzeją w chłodne dni

Taki grog czy poncz doskonale Cię rozgrzeje, ale nie nadaje się do picia przez cały dzień. :-) Właśnie dlatego jesienią i zimą lubię herbatę jabłkową, chai latte i kawową czekoladę. A jeśli nic mnie wieczorem nie czeka i mogę zostać w domu, pod kocem, to do jabłkowej herbatki wlewam odrobinę rumu. ;-) Czekoladę z kolei uwielbiam przyprawić szczyptą chilli.

Przepis na herbatę jabłkową (z rumem lub bez)

Na 2 szklanki potrzebujesz:

  • 500 ml wody
  • 1 łyżka czarnej, sypanej herbaty
  • 1 jabłko
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki
  • 1 anyż
  • kawałek imbiru

Przygotowanie:

Do dzbanka wrzuć pokrojone jabłko, kawałek imbiru, czarną herbatę w sitku, anyż i goździki. Całość zalej wrzątkiem i parz przez 10 minut. Możesz zastąpić połowę wody sokiem pomarańczowym lub jabłkowym. Herbata zyskuje również doskonały smak dzięki dodaniu odrobiny startej skórki pomarańczy.

Przepis na kawową czekoladę (z chili lub bez)

Na 2 kubki potrzebujesz:

  • 400 ml mleka
  • 70 g ciemnej czekolady
  • 1 filiżankę kawy
  • 150 ml śmietany do ubijania
  • kawałki czekolady do ozdoby

Przygotowanie:

Do rondelka wlej mleko. Dodaj połamaną czekoladę i podgrzewaj wszystko, aż się rozpuści. Następnie dodaj kawę, podgrzej wszystko i przelej do kubków. Przygotowany napój udekoruj bitą śmietaną i kawałkami czekolady. Zamiast śmietany do dekoracji można użyć również pianek marshamallow.

Przepis na chai latte 

Na 2 szklanki potrzebujesz:

  • 500 ml wody
  • 6 ziaren kardamonu
  • 10 goździków
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • kawałek imbiru
  • 3 laski cynamonu
  • 1 łyżkę sypanej, czarnej herbaty
  • 250 ml mleka
  • miód do smaku

Przygotowanie:

Do garnka wsyp przyprawy, dodaj imbir, zalej wodą i doprowadź wszystko do wrzenia. Pozwól mieszance delikatnie bulgotać przez około 5 minut. Następnie zdejmij garnek z ognia, dodaj herbatę w sitku i pozwól jej się zaparzyć przez kolejne 5 minut. Następnie odcedź herbatę i przelej napój do szklanek. Ubij mleko i dodaj je do wcześniej przygotowanego napoju herbacianego. Posłódź wszystko miodem do smaku.

Przeczytaj również

Wypróbuj wietnamską kawę z koglem moglem
Wypróbuj wietnamską kawę z koglem moglem…20234
Domowy syrop kawowy doskonały do zdobienia deserów
Domowy syrop kawowy doskonały do zdobien…8275
Przepis na gofry o smaku kawy
Przepis na gofry o smaku kawy10128
Kolejne artykuły