Właśnie czytasz

Jak zastąpić podstawowe składniki podczas pieczenia?

33180  
Udostępnij: 

Jak zastąpić podstawowe składniki podczas pieczenia?

Przyznaj, ile razy zaczęłaś piec coś dobrego i nagle okazało się, że brakuje Ci jednego lub dwóch składników? Następnym razem, gdy przydarzy się taka sytuacja, nie musisz rozpaczać, że sklep jest już zamknięty. Niezależnie od tego, czy będzie Ci brakować jajek, proszku do pieczenia czy maślanki, po przeczytaniu tego artykułu poradzisz sobie z pieczeniem bez konieczności ponownych zakupów.

22. 1. 2021 3 Min czytania Redakcja
Jak zastąpić podstawowe składniki podczas pieczenia?

Proszek do pieczenia

Często zdarza mi się, że w trakcie przygotowywania ciasta dla rodziny brakuje mi proszku do pieczenia. Zawsze jestem pewna, że w szufladzie mam go zapas, a tam – niespodzianka! Jest jednak wiele sposobów na jego zastąpienie. Przyjrzyjmy się im.

Soda oczyszczona: Jeśli w domu brakuje Ci proszku do pieczenia, możesz zastąpić go sodą oczyszczoną. Pamiętaj jednak, że jest ona około trzy razy mocniejsza, więc nie można wymienić tych składników w stosunku 1:1. Zastąp go proporcją około 1:3 (1 łyżeczka sody = 3 łyżeczki proszku do pieczenia). Dobrze jest też dodać do sody coś kwaśnego, aby lepiej zadziałała, np. kefir lub sok z cytryny.

Ubite białka: Dobrym substytutem są również mocno ubite białka jaj. W tym celu wystarczy dodać do nich szczyptę soli i łyżkę lodowatej wody (1 łyżka wody na 1 białko), a następnie potraktować mikserem.

Mój sposób na puszyste wypieki

Pamiętaj, że podczas przygotowywania ciasta proszek do pieczenia lub sodę należy zawsze dokładnie wymieszać z mąką. Dopiero wtedy dodaj resztę składników. Ważne też, aby po połączeniu suchych i płynnych części ze sobą nie czekać długo z pieczeniem ciasta.

Jajka

Na pewno chociaż raz zdarzyło Ci się, że podczas przygotowywania deseru, sięgnęłaś do lodówki, a tam nic – jaja się skończyły, a sklep już dawno zamknięty. Jeśli nie masz dobrych sąsiadów z zapasem jajek, oto kilka wskazówek, czym możesz je zastąpić.

Nasiona chia: Nasiona chia są świetnym pomocnikiem w przypadku braku jaj. Po prostu wymieszaj je z wodą i pozwól im napęcznieć. Wystarczy około 50 ml wody na 10 g nasion.

Banan: Doskonałą alternatywą może być również puree z dojrzałego banana. Używam go najczęściej do naleśników.

Skrobia: Jeśli masz zamiar przygotować naleśniki i brakuje Ci jajka, zastąp je łyżką mąki ziemniaczanej. Na podobnej zasadzie możesz użyć także budyniu waniliowego.

Sypkie drożdże: Jajka możesz również zastąpić rozczynem sypkich drożdży i gorącej wody. Pamiętaj, że na 100 ml wody musisz użyć pół opakowania drożdży.

Mąka

Mąkę pszenną w mojej kuchni zastępuję dość często. Nie tylko dlatego, że szybko znika z kuchennej szafki, ale podczas pieczenia staram się też używać zdrowszych alternatyw.

Mąkę pszenną dość często zastępuję orkiszową w proporcji 1:1 i u mnie działa to idealnie. Mąka orkiszowa ma dla mnie prawie takie same właściwości jak pszenna i bardzo dobrze mi się z nią pracuje. Zastępowanie mąki nie jest jednak zawsze takim prostym zadaniem i często trzeba się dość mocno przy tym nagimnastykować.

Część mąki można zastąpić drobno zmielonymi orzechami. Pamiętaj jednak, że zawierają one dużo tłuszczu, więc nie można nimi wymienić mąki całkowicie, ponieważ deser byłby bardzo gęsty. W tej roli dobrze sprawdzą się też drobno zmielone płatki owsiane.

Kiedy musisz przygotować coś bezglutenowego, idealnym rozwiązaniem jest użycie specjalnej mieszanki. Udało mi się połączyć mąkę bezglutenową z odrobiną ryżu i gryki, najlepiej w proporcji 2:1:1. Dużo jednak zależy od rodzaju deseru. Alternatywą dla gryki będzie drobno zmielona mąka migdałowa.

Sprawdź też: Prosty przepis na chleb na zakwasie

Mąka pełnoziarnista potrzebuje więcej wody

Mąka pełnoziarnista ma znacznie większą chłonność, dlatego podczas pieczenia czy gotowania nie możemy jej zastąpić w stosunku 1:1. Często podczas przygotowywania sprawdzonych przepisów mieszam mąki. To znaczy, że do ⅔ części białej mąki dodaję ⅓ część mąki pełnoziarnistej. Trzeba się jednak liczyć z tym, że wtedy ciasto będzie nieco gęstsze.

Cukier

Cukier jest często zastępowanym składnikiem – nie tylko przez jego brak w domowej spiżarni, ale przede wszystkim ze względów odżywczych.

Brakuje Ci w domu klasycznego cukru? Możesz go zastąpić w stosunku 1:1 cukrem trzcinowym. Dzięki tej zamianie spodziewaj się lekko karmelowego smaku. Ale nie tylko cukier trzcinowy jest obecnie często używany do pieczenia. Na pierwszy plan wysunęły się różne syropy, takie jak z agawy czy klonowe. Jeśli chcesz obniżyć wartość energetyczną deseru, użyj syropu z cykorii. Nie do końca jednak nadaje się on do pieczenia. Używam go bardziej do słodzenia kremów.

Kiedy zaczęłam zdrowiej się odżywiać, miałam też okazję zastąpić cukier owocami, np. słodzić deser startym jabłkiem lub puree bananowym.

Mała ściąga kuchenna - jak zastąpić pozostałe składniki

  • maślanka – wymieszaj jogurt z mlekiem;
  • cukier puder – zmiel cukier kryształ na drobny pył;
  • jogurt naturalny – zastąpić go śmietaną kremówką lub maślanką,
  • śmietana do ubijania – do 100 ml mleka dodaj łyżkę roztopionego masła,
  • czekolada – wymieszaj wysokiej jakości kakao z roztopionym masłem (około 3:1).

Wszystko do pieczenia i gotowania

Wszystko do pieczenia i gotowania

Na Tchibo.pl znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz w swojej kuchni.

Do sklepu internetowego

Przeczytaj również

Zamrażaj i rozmrażaj jedzenie, tak aby zachowało jak najlepszą jakość
Zamrażaj i rozmrażaj jedzenie, tak aby z…28194
Jak zrobić chatkę z piernika i domową mieszankę przypraw?
Jak zrobić chatkę z piernika i domową mi…12558
Jak wykorzystuję owoce dzikiej róży? Przygotowuję kosmetyki, dekoracje i zdrowe desery
Jak wykorzystuję owoce dzikiej róży? Prz…14363
Kolejne artykuły