Właśnie czytasz

Jak spienić mleko jak w kawiarni? To zaskakująco proste

42288  
Udostępnij: 

Jak spienić mleko jak w kawiarni? To zaskakująco proste

Nie będę kłamała, gdy powiem, że jestem tak zwanym „miłośnikiem kawy”. Gdybym musiała biec do kawiarni na każde cappuccino, byłabym w formie, ale tego samego nie można by było powiedzieć o stanie mojego konta. Na szczęście mam swój sposób na zrobienie w domu kawy z idealną mleczną pianką - i podzielę się tym z Tobą.

2. 1. 2021 3 Min czytania Redakcja
Jak spienić mleko jak w kawiarni? To zaskakująco proste

Kawa jest świetna, ponieważ każdy może ją przygotować według własnych upodobań. Dlatego podczas mielenia i ekstrakcji należy kierować się kilkoma zasadami zgodnie z wybraną metodą przygotowania (espresso, kawa rozpuszczalna, french press, itp.), ale ostateczny stosunek kawy, mleka i piany należy do Ciebie. Tym bardziej, gdy przygotowujesz swój ulubiony napój w domu.

Do kawy dodaje się ciepłe czy zimne mleko?

Moi przyjaciele dzielą się na dwie grupy. Jeden honoruje tylko czarną kawę, drugi nie wyobraża sobie kawy bez mleka. Ci, którzy należą do drugiej grupy, są dalej podzieleni na zwolenników zimnego i ciepłego mleka. Jaka jest różnica?

Ciepłe mleko

Należy je podgrzać, ale nie przegrzać. Temperatura nie powinna osiągnąć punktu wrzenia, ponieważ przegrzane mleko staje się nieprzyjacielem dla żołądka. Podgrzane mleko dobrze się ubija i idealnie łączy się z ciepłą kawową bazą.

versus
Zimne mleko

Zaletą jest szybkość. Wyjmujesz mleko z lodówki i dodajesz je do kawy. Docenią to ci, którzy piją letnią kawę, ale jeśli chcesz przedłużyć siedzenie nad ciepłą filiżanką, poświęć minutę na podgrzanie mleka.

Puszysta piana to korona kawy

Będąc na studiach pracowałam w kawiarni, a później w palarni kawy. To pozwoliło mi spróbować i nauczyć się wielu rzeczy. Wiem więc z doświadczenia, że ​​do przygotowania doskonałej mlecznej piany nie potrzeba sprzętu za tysiące.

Akcesoria do przygotowania doskonałej kawy znajdziesz w sklepie internetowym Tchibo. Nie potrzeba wiele, żeby cieszyć się w domu smakiem aromatycznego cappucino.

Podstawą jest kawa

Zanim przejdziemy do ubijania mleka, musimy zrobić kawę. Jak wspomniałam, wszystko zależy od Twojego gustu. Możesz wybrać:

  • Alternatywny sposób parzenia kawy, najczęściej jest to dripper lub french press
  • Espresso z ekspresu automatycznego – klasyczne lub większe, czyli lungo lub americano
  • Kawa rozpuszczalna, którą zalejesz według tego, ile mleka chcesz zmieścić w szklance.
Wybierz kawę, którą lubisz najbardziej.

W końcu ubijanie mleka…

Dochodzimy do sedna sprawy. Na początku warto wiedzieć, ile mleka potrzeba Ci do kawy – minimum to 250 ml, z czego 180 ml przemieni się w lekką chmurkę. To odpowiada Cappuccino. Ale nie musisz być oszczędna, nie krępuj się ubić więcej i hura, masz Latte Macchiato. A kiedy już coś Ci zostanie, weź łyżeczkę piany, umieść ją na powierzchni espresso i masz Espresso macchiato.

jak przygotować kawę

 

Ważne jest, jakie mleko wybierzesz. Pamiętaj, że im więcej białka, tym lepsza pianka. Ja polecam świeże mleko 3,2%, ale zadowolę również tych, którym nie wolno lub nie chcą spożywać produktów mlecznych. Możesz również wyczarować aksamitnie miękką piankę z roślinnej alternatywy dla mleka. Próbowałam – procedura jest dokładnie taka sama, jak w przypadku mleka zwierzęcego. A teraz spójrzmy na sposoby ubijania.

French press lub ręczny spieniacz

Oba działają na tej samej zasadzie, gdzie wlewamy do naczynia ciepłe mleko (ostrożnie do temperatury wrzenia, o czym wspomniałam wyżej), a następnie „ubijamy” przez sito, aż utworzy się aksamitna piana. French press ma tę zaletę, że kawę można zaparzyć z wyprzedzeniem – wystarczy jedno urządzenie. Ale podczas ubijania mleka uważaj, szklane ścianki french pressu są kruche.

Spieniacz na baterie i dzbanek

Ta dwójka tworzą nierozłączną parę. Wlej ciepłe mleko do dzbanka, napełnij go co najmniej 1/3. Następnie przechyl go, zanurz lekko spieniacz pod kątem do ściany dzbanka tuż pod powierzchnią mleka i zacznij ubijać. Podczas tego powinnaś stworzyć wir na środku powierzchni. Jeśli ubita pianka jest pełna bąbelków, stuknij delikatnie dzbankiem i zakręć nim tak, aby mleko ładnie wymieszało się z pianką na ściance dzbanka (dotyczy to również french pressu i ręcznego spieniacza do mleka).

Elektryczny spieniacz do mleka

Nowoczesny elektryczny spieniacz to doskonały gadżet. Nie musisz tu nawet podgrzewać mleka, ten sprytny pomocnik wykona całą pracę za Ciebie. Kosztuje więcej niż inne spieniacze, ale jeśli jesteś zapalonym miłośnikiem kawy i robisz jej dziennie więcej, z pewnością docenisz łatwą i szybką obsługę tego urządzenia.

Teraz już wiesz, jak zrobić w domu fantastyczną kawę z pianką delikatną jak chmura. Gwarantuję, że będziesz cieszyć się wspaniałym smakiem, a dodatkowo zachwycisz wielu gości. Życzę smacznego.

Wybierz kawę, która Ci zasmakuje

Wybierz kawę, która Ci zasmakuje

Na Tchibo.pl znajdziesz aromatyczną i pełną smaku kawę. Wybierz swojego faworyta!

Do sklepu internetowego

Przeczytaj również

Po czym poznać dobrą kawę? Nie jest to cena
Po czym poznać dobrą kawę? Nie jest to c…24559
Jak właściwie przechowywać kawę?
Jak właściwie przechowywać kawę?4793
2 przepisy na wyjątkowo rozgrzewające Latte i zimowa wersja herbaty
przepisy na wyjątkowo rozgrzewające Lat…2380
Kolejne artykuły