Właśnie czytasz

Borówkowe frappuccino na bazie kawy rozpuszczalnej z czekoladowymi kostkami lodu

10189  
Udostępnij: 

Borówkowe frappuccino na bazie kawy rozpuszczalnej z czekoladowymi kostkami lodu

Borówki z nutą czekolady otulone aromatyczną kawą ─ oto moja propozycja na orzeźwiający napój, do którego stworzenia zainspirowały mnie leśne smaki lata. Gwarantuję, że to połączenie skradnie również Twoje serce!

7. 8. 2021 2 Min czytania Małgorzata Boroń
Borówkowe frappuccino na bazie kawy rozpuszczalnej z czekoladowymi kostkami lodu

Lato to idealny czas na sięgnięcie po borówki, z których można wyczarować kulinarne cuda. Te owoce dają wielkie pole do popisu w kuchni. Jeżeli szukasz pomysłu, który zainspiruje Cię w czasie upałów do zaserwowania kawy innej niż zwykle, to trafiłaś idealnie. Dziś proponuję Ci nieco nietypową wersję tego napoju, która odkryje przed Tobą zupełnie nowe smaki!

Przepis na borówkowe frappuccino z czekoladowymi kostkami lodu

Ta pyszna kawa nie dość, że pięknie wygląda, to dzięki borówkom jest bardzo orzeźwiająca. W sam raz na upały!

Do tego przepisu przyda Ci się:


Oto kilka gadżetów, które ułatwią Ci przygotowanie tego letniego napoju:

Do przygotowania 2 porcji potrzebujesz:

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 50 g cukru
  • 120 g świeżych borówek
  • bita śmietana

Dodatkowo:

  • foremka na kostki lodu
  • spieniacz do mleka
  • 2 wysokie szklanki
  • blender
  • łyżka

Przygotowanie:

  1. Rozpuść kostki czekolady w kąpieli wodnej czekoladę umieść w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą i poczekaj, aż się rozpuści.
  2. Rozpuszczoną czekoladę wymieszaj ze 150 ml zimnego mleka.
  3. Gotową czekoladową mieszankę przelej do foremek na kostki lodu i włóż do zamrażarki na około 3 h.
  4. W garnku podgrzej 250 ml mleka, a następnie spień je za pomocą spieniacza.
  5. Do 2 wysokich szklanek wlej spienione mleko i odstaw na chwilę.
  6. Do blendera wlej pozostałe mleko, wrzuć 6 kostek czekoladowego lodu, dodaj cukier, borówki i kawę rozpuszczalną, a następnie wszystko miksuj przez 15 sekund na wysokich obrotach.
  7. Jagodową kawę wlej do szklanek wypełnionych mlekiem.
  8. Wrzuć do szklanek pozostałe czekoladowe kostki.
  9. Gotową kawę udekoruj bitą śmietaną i jagodami.

borówkowe latte y czekoladowymi kostkami lodu

Ten przepis z pewnością pozostanie jednym z moich ulubionych. Świeże połączenie owoców leśnych z kawą i nutą czekolady mnie zachwyciło i sprawiło, że chcę więcej! Czy spodoba się również Tobie? :-)

Przeczytaj też:

Kawa i akcesoria do jej przygotowania

Kawa i akcesoria do jej przygotowania

Wszystko, co może Ci się przydać do przyrządzenia domowej kawy znajdziesz na Tchibo.pl. A jaką kawę wybrać do przyrządzenia w domu?

Przeczytaj artykuł
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły