Kiedy byłam mała, moja mama przygotowywała ciasto imbirowe ze złocistą gruszką i wspólnie z siostrami podkradałyśmy jeszcze ciepłe kawałki. To był jeden z moich ulubionych deserów, który utkwił mi w pamięci i który postanowiłam również odtworzyć we własnej kuchni. Tym razem jednak zdecydowałam się na małą modyfikację. Smakoszom kawy ta wersja z pewnością przypadnie do gustu.
Przepis na imbirowe ciasto z gruszką i polewą kawową
Imbirowo-gruszkowe nuty smakowe przełamałam kawową polewą, która nadaje deserowi wyjątkowego charakteru i doskonale współgra z pozostałymi składnikami.
Na ciasto potrzebujesz:
- 200 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego masła
- 170 g cukru brązowego
- 2 łyżeczki przeciśniętego przez praskę świeżego imbiru, lub 2 łyżeczki w proszku
- 3 jajka
- 1,5 gruszki
Na polewę potrzebujesz:
- 150 g białej czekolady
- 10 g masła
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Sposób przygotowania:
- Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Ja użyłam klasycznej tortownicy o średnicy 22 cm.
- Mąkę pszenną przesiej przez sitko do miski, dodaj proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną i wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki oprócz gruszki. Użyj miksera lub robota kuchennego, aby wymieszać wszystko na gładką masę.
- Przygotowaną masę przełóż do wyłożonej papierem tortownicy.
- Gruszki pokrój na ćwiartki, ponacinaj je i ułóż na masie.
- Włóż do piekarnika i piecz przez około 40 min w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu ciasto odłóż do wystygnięcia i przygotuj polewę kawową. W misce na parze rozpuść masło, dodaj kostki czekolady i rozpuszczoną w ciepłym mleku kawę. Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Polej ciasto polewą i delektuj się smakiem!
Połączenie smaków w tym deserze jest zaskakująco pyszne. Spróbujesz je odtworzyć według mojego przepisu?

Kuchnia pełna smaków
W najnowszej kolekcji na Tchibo.pl znajdziesz akcesoria, które pozwolą Ci wyczarować kulinarne cuda.