Właśnie czytasz

Imbirowe ciasto z gruszką i polewą kawową

1438  
Udostępnij: 

Imbirowe ciasto z gruszką i polewą kawową

Jesień kojarzy mi się z pięknymi, czerwonymi liśćmi tańczącymi na wietrze, długimi spacerami po parku i wieczorami pod kocem z herbatą w ręku. Są też smaki, które o tej porze roku mi towarzyszą i bez których nie umiem wyobrazić sobie swojej kuchni.

29. 10. 2022 2 Min czytania Małgorzata Boroń
Imbirowe ciasto z gruszką i polewą kawową

Kiedy byłam mała, moja mama przygotowywała ciasto imbirowe ze złocistą gruszką i wspólnie z siostrami podkradałyśmy jeszcze ciepłe kawałki. To był jeden z moich ulubionych deserów, który utkwił mi w pamięci i który postanowiłam również odtworzyć we własnej kuchni. Tym razem jednak zdecydowałam się na małą modyfikację. Smakoszom kawy ta wersja z pewnością przypadnie do gustu.

Przepis na imbirowe ciasto z gruszką i polewą kawową

Imbirowo-gruszkowe nuty smakowe przełamałam kawową polewą, która nadaje deserowi wyjątkowego charakteru i doskonale współgra z pozostałymi składnikami.

Na ciasto potrzebujesz:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 170 g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki przeciśniętego przez praskę świeżego imbiru, lub 2 łyżeczki w proszku
  • 3 jajka
  • 1,5 gruszki

Na polewę potrzebujesz:

Sposób przygotowania:

  1. Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Ja użyłam klasycznej tortownicy o średnicy 22 cm.
  2. Mąkę pszenną przesiej przez sitko do miski, dodaj proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną i wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki oprócz gruszki. Użyj miksera lub robota kuchennego, aby wymieszać wszystko na gładką masę.
  3. Przygotowaną masę przełóż do wyłożonej papierem tortownicy.
  4. Gruszki pokrój na ćwiartki, ponacinaj je i ułóż na masie.
  5. Włóż do piekarnika i piecz przez około 40 min w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  6. Po upieczeniu ciasto odłóż do wystygnięcia i przygotuj polewę kawową. W misce na parze rozpuść masło, dodaj kostki czekolady i rozpuszczoną w ciepłym mleku kawę. Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  7. Polej ciasto polewą i delektuj się smakiem!

ciasto imbirowe z gruszką

Połączenie smaków w tym deserze jest zaskakująco pyszne. Spróbujesz je odtworzyć według mojego przepisu?

Kuchnia pełna smaków

Kuchnia pełna smaków

W najnowszej kolekcji na Tchibo.pl znajdziesz akcesoria, które pozwolą Ci wyczarować kulinarne cuda.

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły