Na smak herbaty ma wpływ proces obróbki samych liści, woda i jej temperatura, czas zaparzania i sposób jej podania. Nie przesadzę pisząc, że przygotowanie herbaty może być równie skomplikowane, jak przygotowanie kawy. Niezależnie od tego, czy lubisz herbatę czarną, zieloną, owocową czy ziołową, wiesz, jak ją prawidłowo przygotować?
Różnica między herbatą sypaną a herbatą w torebkach
Ze względu na szybki tryb życia i wygodę wielu z nas wybrało herbatę w torebkach. Ma kilka niepodważalnych zalet.
Zaparzanie herbaty z torebki jest proste, są dostępne w każdym sklepie i zazwyczaj są również tanie, ale często cena odzwierciedla jakość liści, często przejawia się to gorzkim smakiem i aromatem. Nie bez znaczenia jest też rodzaj materiału torebki.
Nie oznacza to jednak, że nie da się cieszyć dobrym smakiem herbaty w torebkach. Ja lubię herbatę w jedwabnych piramidkach. Jedwab lepiej zachowuje aromat i smak herbaty, a piramidalny kształt zapewnia więcej miejsca na wnikanie wody w liście, dzięki czemu lepiej się zaparzają.
Herbata sypana sprzedawana jest w postaci nieprzełamanych listków herbacianych, które zazwyczaj są znacznie świeższe, pełne aromatu i smaku. Cena herbaty sypkiej jest wyższa, ale z drugiej strony tylko niewielka ilość listków wystarczy na wysokiej jakości filiżankę naparu, a ja parzę je kilka razy, co dość mocno obniża cenę.
Jak prawidłowo przechowywać herbatę?
Mimo iż liście herbaty są suche, mają również datę ważności, którą znajdziesz na opakowaniu. Są również podatne na światło, wilgoć i zapachy z otoczenia. Przechowuję je więc w szczelnych pojemnikach, w chłodnym i suchym miejscu. Nie trzymam jej w półce z przyprawami, żeby nie wchłaniała ich aromatu. Pamiętaj też, że herbaty nie powinno się przechowywać w lodówce.
Rodzaje herbaty i ich przygotowanie
Na świecie uprawia się kilka rodzajów herbaty i chociaż wyglądają zupełnie inaczej, wszystkie pochodzą z jednej rośliny, krzewu herbacianego. Rodzaje herbat różnią się sposobem przetwarzania i dlatego mają swoje unikalne właściwości, smak, a także specyfikę przygotowania.
- Zielona herbata: Temperatura wody nie powinna przekraczać 75°C i należy ją zaparzać przez 1 minutę. Prawidłowo zaparzona zielona herbata jest jasnozielona z nutą żółtego koloru. Można ją zaparzać wielokrotne, przedłużając czas przygotowania o pół minuty.
- Biała herbata: Temperatura wody nie powinna przekraczać 85°C i należy ją zaparzać przez 2 minuty. Prawidłowo zaparzona biała herbata ma jasnozłoty kolor. Możesz również kilkakrotnie zaparzać tę herbatę, przedłużając jej przygotowanie o pół minuty.
- Czarna herbata: Temperatura wody powinna osiągnąć 100°C, a czas zaparzania powinien wynosić 2 minuty. Prawidłowo zaparzona czarna herbata ma złotobrązowy kolor. Możesz również kilkakrotnie zaparzać tę herbatę, przedłużając jej przygotowanie o 1-2 minuty.
- Herbaty owocowe: Temperatura wody powinna osiągnąć 100°C. Herbaty owocowe można parzyć dłużej, ponieważ ich napar nie staje się gorzki. Można je przygotowywać przez 10 minut, ale zawsze postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Można je zaparzyć tylko raz.
- Herbaty ziołowe: Temperatura wody powinna osiągnąć 100°C. Można je zaparzać do 10 minut, ale zawsze postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, niektóre herbaty ziołowe łatwo stają się gorzkie. Można je zaparzać tylko raz.
Czajnik z wbudowanym termometrem pomaga mi w ustaleniu prawidłowej temperatury wody, wcześniej ustawiam na nim żądaną temperaturę. Ale możesz również użyć czajnika do alternatywnych metod przygotowywania kawy. Zwykle ma na pokrywce wskaźnik aktualnej temperatury, dzięki czemu można w porę zatrzymać gotowanie i zdjąć go z kuchenki. Bardzo lubię też specjalne zaparzacze do herbaty, na których wcześniej ustawia się dokładny rodzaj herbaty, a potem sam czajnik zaparza herbatę w określonej temperaturze przez określony czas, w zależności od jej rodzaju.
Odpowiednia temperatura bez termometru
Nie masz czajnika, który pozwala podgrzać wodę do określonej temperatury? Po ugotowaniu wody otwórz czajnik i pozwól wodzie przez chwilę ostygnąć. Herbatę zieloną zalewaj po co najmniej 5 minutach, białą po 4.
Herbata masala
Po raz pierwszy spróbowałam tej herbaty w Indiach, skąd pochodzi. Jest bardzo specyficzna, aromatyczna i wyrazista. Czuć w niej przyprawy, delikatny smak mleka i cukru. Jest idealna na chłodne jesienne dni! Z podanych składników przygotujesz 2 porcje.
Potrzebujesz:
- 6 sztuk goździków
- 4 gwiazdki anyżu
- 1 laska cynamonu
- 5 sztuk kardamonu
- 3 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżka sypkiej czarnej herbaty
- 300 ml mleka 3,5%
- 3 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- Obierz i posiekaj imbir.
- Wszystkie przyprawy, imbir i liście herbaty wrzuć do garnka. Podgrzewaj na sucho przez 2 minuty, ciągle mieszając.
- Dodaj wodę i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, gotuj herbatę jeszcze przez 3 minuty.
- Na koniec dodaj mleko i miód. Gotuj przez kolejne 2 minuty.
- Wlej herbatę do kubków przez sitko i podawaj.
Przeczytaj też:

Kuchnia pełna smaków
W najnowszej kolekcji na Tchibo.pl znajdziesz akcesoria, które pozwolą Ci wyczarować kulinarne cuda.