Właśnie czytasz

Przepis na pyszną, zimową herbatę pieczoną

19980  
Udostępnij: 

Przepis na pyszną, zimową herbatę pieczoną

Czy ktoś z Was słyszał o pieczonej herbacie? Przyznam szczerze, że ja jeszcze niedawno nie miałam pojęcia jak ona smakuje i jak się ją robi. Jednakże okazuje się, że to po prostu ciepły napój, którym bardzo często delektowałam się będąc w Czechach, skąd właśnie pieczona herbata się wywodzi.

29. 10. 2021 2 Min czytania Małgorzata Boroń
Przepis na pyszną, zimową herbatę pieczoną

Pieczona herbata to mieszanka różnych owoców, którą zalewa się wrzątkiem, dzięki czemu otrzymujemy pyszny, aromatyczny, przepięknie pachnący napój. W tym przepisie może ponieść Cię fantazja! Pobudź swoje kubki smakowe i użyj ulubionych owoców.

Do tego przepisu możesz użyć każdych owoców, a doskonałe będą m.in.: jabłka, gruszki, truskawki, wiśnie, winogrona, aronie, maliny czy jeżyny. Obowiązkowym dodatkiem jest cytryna lub pomarańcza. Pamiętaj też, żeby trzymać się proporcji. A jeśli chcesz dodać herbacie odrobinę zimowego aromatu, koniecznie sięgnij po przyprawy korzenne, takie jak goździki lub cynamon.

Przepis na pieczoną herbatę

Do przygotowania tego przepisu będziesz potrzebować około 1 kg różnych owoców.

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 1 gruszka
  • 2 małe pomarańcze
  • pół kilograma cukru
  • 15 goździków
  • sok z jednej cytryny
  • opcjonalnie: cynamon

Dodatkowo w sezonie możesz dodać 2 garście malin. Ja uwielbiam owocowy smak herbaty, dlatego chętnie dorzucam je do mojej mieszanki również jesienią.

Dodatkowo przygotuj:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Wszystkie owoce dokładnie umyj i pokrój w kostkę.
  3. Pokrojone owoce przełóż na przygotowaną wcześniej blaszkę i zasyp je cukrem, odrobiną cynamonu i dodaj goździki.
  4. Wymieszaj składniki i wyciśnij na nie sok z cytryny.
  5. Gotową owocową mieszankę włóż do piekarnika i piecz przez około 50 minut.
  6. Po upieczeniu przelej gotową herbatę do wyparzonych słoiczków, które następnie zapasteryzuj (ja robiłam to w garnku, przez około 20 minut we wrzącej wodzie).

Tak przygotowane, zapieczone owoce posłużą jako baza do przygotowania aromatycznej herbaty: użyj 1 lub 2 łyżeczek pysznej mieszanki (w zależności od tego, jaką intensywność smaku chcesz uzyskać), a następnie zalej je wrzątkiem.

Ten napój doskonale sprawdzi się podczas chłodnych, jesiennych lub zimowych wieczorów bo kto z nas nie marzy, aby w ten czas schować się pod kocykiem z gorącym kubkiem w ręku? :-)

Wskazówka


Jeśli chcesz przygotować owocową herbatę w wersji dla dorosłych, to możesz też dodać do mieszanki odrobinę rumu, który idealnie podkreśli jej smak.

Wyposażenie kuchni w jesiennym stylu

Wyposażenie kuchni w jesiennym stylu

Wprowadź jesienne kolory do swojej kuchni z nową kolekcją dostępną na Tchibo.pl

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły