Właśnie czytasz

Frappé jak z greckiej plaży

1633  
Udostępnij: 

Frappé jak z greckiej plaży

Kilka lat temu byłam na urlopie w Grecji. Tam po raz pierwszy spróbowałam café frappé i od tej pory nie umiem sobie bez niej wyobrazić upalnych dni. Doskonale przygotowana kawa mrożona to rarytas dla wszystkich, którzy nie chcą rezygnować z kofeiny nawet w lecie.

14. 4. 2020 4 Min czytania Redakcja
Frappé jak z greckiej plaży

Z wakacji przywiozłam jedną pamiątkę – było nią urządzenie do frappé, którym na tamtejszej plaży przygotowywano kawę. W urządzeniu szybko padły baterie, a po jakimś czasie w ogóle przestało działać. Nie umiałam sobie wyobrazić letnich dni bez ulubionej frappé, więc postanowiłam wypróbować kilka sposobów, dzięki którym można ją przygotować w domu.

Co to jest frappé

Frappé to nie jest „zimna kawa z mlekiem“, ale mrożona, ubijana kawa. Przygotowanie jest proste: zamiast urządzenia do frappé doskonale sprawdzi się mały, ręczny mikser (spieniacz do mleka).

Mleko można dodać, ale nie jest to konieczne. Wypróbowałam wszystkie sposoby, a poniżej znajdziesz zarówno frappé z mlekiem, jak i bez.

Co potrzebujesz?

Przyznam, że spieniacz do mleka sprawdził mi się dużo lepiej, zarówno w przypadku frappé z kawy rozpuszczalnej, jak i z espresso. W shakerze po prostu nie da się uzyskać tak idealnej konsystencji, jeśli nie jest się profesjonalistą.

W najgorszym przypadku, gdy nie masz nic z powyższych rzeczy, a przyjdzie Ci ochota na dobrą, mrożoną kawę :-), shaker lub zwykły słoik z wieczkiem powinny wystarczyć. Jeśli jednak frappé naprawdę przypadnie Ci do gustu, polecam zainwestować w mikser, spieniacz lub urządzenie do frappé – różnica jest naprawdę ogromna.

Coś ekstra dla koneserów:

  • Mleko
  • Cukier
  • Syropy smakowe (Monin znajdziesz w sklepach Tchibo)
  • Lody waniliowe

Oryginalne frappé robi się z kawy rozpuszczalnej

Koneserzy kawy podchodzą do tego z pogardą, ale to właśnie dzięki kawie rozpuszczalnej uzyskasz prawdziwą- aksamitną pianę.

Zgodnie z oryginalnym przepisem, frappé składa się z kawy rozpuszczalnej, zimnej wody i kilku kostek lodu. Ja odkryłam, że warto dodać odrobinę cukru, dzięki czemu uzyskuje się bardziej puszystą pianę.

  1. Do wysokiej szklanki wsyp 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, w zależności od tego, jak wyraźny smak chcesz uzyskać. Dodaj cukier trzcinowy i około 10 łyżek zimnej wody – najlepiej użyć wody prosto z lodówki.
  2. Spieniacz zanurz w kawie i ubij ją na gęstą pianę.
  3. Wypełnij szklankę lodem do połowy jej wysokości.
  4. Dodaj mleko (możesz je uprzednio spienić) i zimną wodę.
  5. Gotowy napój podawaj ze słomką.

Ocena

Choć jest to kawa rozpuszczalna, to ten typ frappé mi odpowiada. Kawa jest lekka, orzeźwiająca i zaspokaja głód na „coś dobrego”.

Test frappé (z kawy rozpuczczalnej) v shakerze

W ramach testów spróbowałam ubić frappé w shakerze, z wykorzystaniem tej samej ilości kawy i wody. Z racji tego, że nie jestem profesjonalistą, idealna piana mi nie wyszła. Nie polecam też od razu do shakera dodawać mleko – powoduje, że kawa robi się naprawdę „ciężka”.

Do tej wersji kawy dodałam syrop Monin, tym razem waniliowy i efekt smakowy był naprawdę dobry. :-) Ulubionej frappé bym jednak za nią nie wymieniła.

Możesz spróbować frappé z espresso

Frappé możesz przygotować też z espresso, zarówno wystudzonego, jak i świeżego. Będziesz potrzebować shaker lub mikser. Zaletą miksera jest to, że rozdrobni też lód.

Czy wiesz, że kapsułki Cafissimo możesz kupić w promocji 4+1 z TchiboCard?

W każdy ostatni weekend miesiąca do każdych 4 opakowań kapsułek Cafissimo dodajemy 1 opakowanie gratis. Promocja obowiązuje w sklepach stacjonarnych Tchibo po okazaniu TchiboCard.

  1. Przygotuj espresso ze swojej ulubionej kawy, u nas w domu prym wiedzie ta brazylijska. Jeśli słodzisz, dodaj też cukier.
  2. Polecam gotowe espresso wystudzić. W lodówce wytrzyma kilka godzin.
  3. Espresso ubij na pianę, najgęstszą jak się da. Piany tak gęstej, jak z kawy rozpuszczalnej nie uzyskasz.
  4. Dodaj lód i zimną wodę lub mleko.
  5. Gotowy napój podawaj w wysokiej szklance ze słomką.

Ocena

Ten rodzaj frappé często dostaniesz w kawiarni (częściej z mlekiem, na zdjęciu jest frappé bez mleka, z samym lodem). Mnie jednak najbardziej smakuje klasyczne, ma dużo lepszą pianę.

Test frappé (z espresso) v shakerze

Nie, nie, to po prostu nie zadziałało. Espresso w shakerze się zupełnie nie spieniło. Powiedziałabym, że była to bardzo dobrze wymieszana mrożona kawa z mlekiem. :-) Z frappé jednak nie ma nic wspólnego.

Kilka porad na koniec

  1. Frappé mogą pić również kobiety, które karmią. Kawa rozpuszczalna i kawa espresso są już dostępne w wersji bezkofeinowej, a smak niczym się nie różni od tych klasycznych odpowiedników.
  2. Lubisz kawę smakową? Spróbuj do ubitej piany dodać odrobinę ulubionego syropu. Ja uwielbiam frappe z kokosowym syropem Monin – przypomina mi urlop, palmy i złocistą plażę.
  3. Mleko można zastąpić mlekiem roślinnym, ja lubię frappé z tym sojowym.
  4. Jeśli masz ochotę na „coś dobrego”, dodaj do frappé kulkę lodów waniliowych. Nikomu nie powiem. ;-)

Przeczytaj również

Egipskie ciasto o zapachu kawy
Egipskie ciasto o zapachu kawy1372
Kawowe muffiny z karmelowym kremem
Kawowe muffiny z karmelowym kremem1467
Jak właściwie przechowywać kawę?
Jak właściwie przechowywać kawę?4012
Kolejne artykuły