Jaka jest różnica między cold brew a flash brew? Cold brew to kawa mrożona, która nie ma kontaktu z gorącą wodą. Jest przygotowywana na zimno przez 24 godziny. Powstały napój jest bardzo charakterystyczny i można w nim wyczuć słodkie nuty czekolady.
Przygotowanie naparu flash jest znacznie szybsze. To nic innego jak filtrowana kawa, która kapie prosto na kostki lodu. Sekret tkwi w odjęciu objętości lodu od całkowitej objętości gorącej wody względem ilości kawy. Gorąca woda topi lód, dzięki czemu powstały napój poddawany jest krótkiej ekstrakcji i natychmiastowemu schłodzeniu, a jego smak jest lekko owocowy.
Jaki rodzaj kawy użyć do flash brew i jak ją zmielić??
Przy wyborze kawy należy się kierować własnym gustem. Podobnie jak w przypadku klasycznej kawy filtrowanej, preferuję 100% Arabikę.
Jeśli nie lubisz bardziej owocowych (ktoś może też powiedzieć bardziej kwaśnych) gatunków, uważaj z wyborem kaw afrykańskich. Owocowe nuty po zaparzeniu naparu są jeszcze bardziej podkreślone. Przy wyborze warto kierować się tym, że kawa afrykańska wyróżnia się pełną gamą owocowych nut, Ameryka Łacińska, na czele z Brazylią z kolei, oferuje więcej czekoladowych smaków. Ja do przygotowania naparu wybrałam Tchibo African Blue i byłam bardzo zadowolona z uzyskanego efektu smakowego.
Jak zmielić ziarna? Przygotowując flash brew wsypujemy większą ilość kawy mielonej przy stosunkowo niewielkiej ilości wody, więc mielenie musi być drobniejsze niż w przypadku kawy filtrowanej. Zmieliłam więc ziarna w taki sposób, aby przypominały coś pomiędzy cukrem a semoliną. Nie bój się jednak eksperymentować – nie ma tu jednej, uniwersalnej receptury.
Kostki lodu zastępuję mrożonymi kostkami mleka
Jedni lubią kawę z mlekiem, drudzy czarną bez dodatków. Ja uwielbiam różnorodność i od czasu do czasu zamiast małej czarnej, mam ochotę na latte.
Dlatego nie mogłam się oprzeć i spróbowałam zastąpić kostki lodu mrożonym mlekiem. Wystarczy wlać mleko do foremki na lód i pozostawić je w zamrażarce. Polecam w tym celu użyć mleka półtłustego, ale możesz też spróbować z pełnotłustym. Jeśli jednak nie przepadasz za mlekiem, możesz użyć napoju roślinnego. Oprócz tego można też dodać odrobinę wanilii lub cynamon i cieszyć się zupełnie innym smakiem.
Zdziwiłam się, że zamrożone mleko nie jest łatwo wyjąć z foremki. Dobrze jest więc poczekać kilka minut i sięgnąć po nóż, który ułatwi wyciąganie kostek. Alternatywą są silikonowe foremki, które powinny ułatwić Ci to zadanie.
Przepis na flash brew
Wyjaśniłam już podstawy i czas spróbować tej mrożonej kawy w domu. Ja robię to w następujący sposób:
Potrzebujesz:
- Czajnik typu konewka z wbudowanym termometrem
- Młynek do kawy
- Filtr do kawy oraz filtr papierowy
- Szklany dzbanek (to dla ułatwienia, filtr można też umieścić bezpośrednio na kubku lub szklance)
- Wagę kuchenną
- 30 g kawy
- 325 g wody
- 175 g lodu lub mrożonego mleka
Przygotowanie:
- Podgrzej wodę do temperatury od 90 do 96°C.
- Włóż papierowy filtr do ręcznego filtra i dokładnie wypłucz go gorącą wodą nad zlewem.
- Zmiel kawę, a następnie przesyp ją do wypłukanego filtra i zrób mały dołeczek pośrodku.
- Wsyp do kubka lub dzbanka 175 g lodu lub zamrożonego mleka i umieść na nim filtr z mieloną kawą.
- Równomiernie polej kawę w filtrze gorącą wodą, aby ziarenka nasiąkły.
- Napełnij cały filtr wodą, ale staraj się nie lać wody na jego ścianki – kontynuuj, aż do osiągnięcia limitu 325 g wody.
- Jak tylko woda popłynie, wyjmij filtr i lekko wymieszaj napar.
- Gotowy napój możesz podawać wedle uznania.
Wypróbuj też inne pyszne napoje:
- Przepis na cytrynowe cold brew
- Pyszne i proste w wykonaniu Frappe
- Orzeźwiająca kawa miętowa

Kawa i akcesoria do jej przygotowania
Wszystko, co może Ci się przydać do przyrządzenia domowej kawy znajdziesz na Tchibo.pl. A jaką kawę wybrać do przyrządzenia w domu?