Właśnie czytasz

Espresso jak we Włoszech: jak je przygotować?

651  
Udostępnij: 

Espresso jak we Włoszech: jak je przygotować?

Jest takie małe, ale jednocześnie tak złożone. Jeśli po kilku próbach nadal nie wyszło Ci perfekcyjne, nie zniechęcaj się, nawet Włosi nie rodzą się z idealnie dopracowaną techniką. Trening czyni mistrza, a kilka praktycznych wskazówek pomoże Ci przygotować przepyszną kawę.

26. 10. 2022 3 Min czytania Redakcja
Espresso jak we Włoszech: jak je przygotować?

Lungo, americano czy doppio?

Do rodziny espresso (30 ml) należą też:

  • Americano (150–180 ml): espresso zalane gorącą wodą w stosunku około 1:5.
  • Lungo (60 ml): espresso zalane gorącą wodą w stosunku 1:1.
  • Doppio (60 ml): podwójne espresso – z podwójnej dawki mielonej kawy.

Można też spotkać określenie ristretto (20 ml). Ten rodzaj przygotowania kawy jest typowy dla Sycylii. Powstały napój jest nieco słodszy, bardziej owocowy i pełniejszy.

Czasami wdziera się błąd

Zamawiając lungo lub americano może się zdarzyć, że obsługa przepuści je przez ekspres do uzyskania pożądanej objętości. W świecie entuzjastów kawy to wielki grzech. Już po 20-30 sekundach ekstrakcji z ziaren jest wydobyte wszystko, co najlepsze, i zaczyna wypływać przypalona, ​​drzewna woda, której nie chcesz mieć w filiżance.

Rodzaj filiżanki też ma znaczenie. Espresso to „gorący napój” i nie powinien zbyt długo czekać w filiżance. Gdy temperatura naparu spada, szybko traci swoje właściwości smakowe, dlatego najlepiej serwować kawę w grubościennej filiżance z porcelany o mniejszej średnicy. Dzięki temu zachowa swoje walory!

Espresso da się przygotować w domu

Jeśli nie masz w pobliżu kawiarni, ale nie możesz się obejść bez espresso, istnieje rozwiązanie w postaci domowego ekspresu do kawy.

Nie oczekuj w 100% wiernej kopii profesjonalnego sprzętu baristycznego, ale jeśli skupisz się na kilku ważnych szczegółach, możesz się do niego bardzo zbliżyć.

Do idealnego domowego espresso potrzebujesz:

  • Elektryczny młynek do kawy z możliwością regulacji grubości mielenia.
  • Wysokiej jakości ekspres do kawy – polecam klasyczny ekspres ciśnieniowy, ale są też w pełni automatyczne ekspresy do kawy, które wykonają większość pracy za Ciebie.
  • Przefiltrowana woda  – to szczegół, który może mieć wpływ nie tylko na smak kawy, ale też stan ekspresu. Ogranicza odkładanie się kamienia wodnego.
  • Ziarna palone do espresso – wielu koneserów chwali sobie mieszanki robusty i arabiki, prażonych nieco ciemniej niż do alternatywnych metod parzenia kawy.
  • Filiżanka wykonana z porcelany o grubych ściankach – jak już pisałam powyżej, chcemy, aby temperatura kawy była jak najbardziej stabilna.

Wyposażenie od Tchibo, które przyda się do domowego espresso

Ekspres do kawy: W ofercie Esperto znajdziesz w pełni automatyczne ekspresy do kawy. Za pomocą przycisków można również ustawić żądaną ilość wody oraz intensywność smaku. Pojemnik na kawę jest skonstruowany w taki sposób, aby jak najlepiej zachować aromat ziaren.

Młynek do kawy: Młynek elektryczny ma 26 stopni grubości. Miele jednorazowo ziarna na maksymalnie 12 filiżanek kawy, ale można również zmielić mniejszą ilość na jedną filiżankę.

Ziarna espresso: Ziarna Tchibo Barista to te, które polecam do espresso. Charakteryzują się powolnym i ciemnym prażeniem, wyrazistym smakiem i intensywnym aromatem.

Filiżanki do espresso: W Tchibo możesz również wybrać szklanki do espresso o podwójnych ściankach. Są izolowane termicznie, dzięki czemu Twoja kawa zachowa odpowiednią temperaturę.

Na co zwrócić szczególną uwagę?

Gdyby zapytać Włocha, powiedziałby, że tylko napój spełniający poniższe punkty można uznać za espresso:

  1. Waga kawy mielonej: 7 g z tolerancją 0,5 g
  2. Temperatura wody w ekspresie do kawy: 88 °C z tolerancją 2 °C
  3. Temperatura napoju w filiżance: 67 °C z tolerancją 3 °C
  4. Ciśnienie wlotowe wody: 9 bar z tolerancją 1 bar
  5. Czas ekstrakcji: 25 sekund z tolerancją 2,5 sekundy
  6. Lepkość w 45 °C > 1,5 mPa·s
  7. Oleje > 2 mg/ml
  8. Kofeina <100 mg/kubek
  9. Objętość napoju w kubku łącznie z cremą wynosi 25 ml z tolerancją 2,5 ml

Crema, czyli pianka na powierzchni espresso, powinna mieć orzechowy kolor, być zwarta, nie powinna się rozchodzić i nie powinna zawierać bąbelków.

Potraktuj ten artykuł jako inspirację. Twoje espresso = Twoje zasady, a jeśli masz ochotę coś zmienić, możesz poeksperymentować. W końcu najważniejsze jest to, żeby było smacznie.

Kawa i akcesoria do jej przygotowania

Kawa i akcesoria do jej przygotowania

Wszystko, co może Ci się przydać do przyrządzenia domowej kawy znajdziesz na Tchibo.pl. A jaką kawę wybrać do przyrządzenia w domu?

Przeczytaj artykuł
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły