Jest jednym z najprostszych i najbardziej lubianych deserów – twarogowe nadzienie w połączeniu z chrupiącym ciastem na wierzchu to gwarancja niezapomnianych doznań smakowych.
Jeśli znudzi Ci się kawa, możesz ją zastąpić wysokiej jakości kakao. Ciasto nadal będzie smakować doskonale.
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas pieczenia: 35 minut
Na 1 brytfankę ciasta potrzebujesz:
na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 250 g masła + odrobinę na wysmarowanie formy
- 1 żółtko
- 3 łyżki mleka
- 4 łyżki mocnej kawy:
- rozpuszczalna kawa Black’n’White
- do ekspresu Cafissimo: Tchibo Cafissimo Barista
- do ekspresu ciśnieniowego: Tchibo Sicilia Style
- kawa mielona: Tchibo African Blue
- 100 g cukru pudru
na nadzienie:
- 250 g twarogu
- 1 opakowanie śmietany
- 1 jajko
- 150 g cukru pudru
- 4 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 łyżki likieru kawowego
- 3 białka
Przygotowanie:
- Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone na kawałki miękkie masło, żółtko, mleko i kawę. Wszystko dokładnie wymieszaj na gładkie ciasto. Następnie podziel je na dwie części. Jedną zawiń w folię spożywczą i włóż na pół godziny do zamrażarki.
- Drugą część ciasta wyłóż na wysmarowaną masłem brytfankę, tak aby ciasto pokryło dno formy. Twaróg zmiksuj ze śmietaną, jajkiem, cukrem, masłem i likierem kawowym. Możesz również dodać syrop kawowy. Na koniec dodaj do twarogu ubite na sztywną pianę białka. Gotowy krem wyłóż na ciasto. Następnie wyjmij pozostałe ciasto z zamrażarki , zetrzyj je na tarce z grubymi oczkami. Powinno równomiernie pokryć całą powierzchnię ciasta.
- Formę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego na 180 °C. Po upieczeniu możesz je ozdobić owocami do smaku. Ja wybrałam te czerwone, które dodają mu pięknego koloru.
Jaką brytfankę wybrać?
- Ciasto możesz przygotować w małych formách na trataletki. Pojedyncze porcje będą wówczas bardziej chrupiące.
- Możesz je też przygotować w klasycznej, okrągłej formie.
- Ja tym razem wybrałam kwadratową formę, ponieważ ta moja ma zdejmowane dno, dzięki czemu łatwo z niej wyjąć gotowe ciasto.