Właśnie czytasz

Egipskie ciasto o zapachu kawy

1372  
Udostępnij: 

Egipskie ciasto o zapachu kawy

Jest łatwe w przygotowaniu, lekko chrupiące, a wyrazistego charakteru dodaje mu aromat kawy. Egipskie ciasto szybko przypadnie Ci do gustu.

25. 3. 2020 1 Min czytania Redakcja
Egipskie ciasto o zapachu kawy

Jest jednym z najprostszych i najbardziej lubianych deserów –  twarogowe nadzienie w połączeniu z chrupiącym ciastem na wierzchu to gwarancja niezapomnianych doznań smakowych.

Jeśli znudzi Ci się kawa, możesz ją zastąpić wysokiej jakości kakao. Ciasto nadal będzie smakować doskonale.

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Czas pieczenia: 35 minut

Na 1 brytfankę ciasta potrzebujesz:

na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 250 g masła + odrobinę na wysmarowanie formy
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mleka
  • 4 łyżki mocnej kawy:
  • 100 g cukru pudru

na nadzienie:

  • 250 g twarogu
  • 1 opakowanie śmietany
  • 1 jajko
  • 150 g cukru pudru
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 3 białka

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone na kawałki miękkie masło, żółtko, mleko i kawę. Wszystko dokładnie wymieszaj na gładkie ciasto. Następnie podziel je na dwie części. Jedną zawiń w folię spożywczą i włóż na pół godziny do zamrażarki.
  2. Drugą część ciasta wyłóż na wysmarowaną masłem brytfankę, tak aby ciasto pokryło dno formy. Twaróg zmiksuj ze śmietaną, jajkiem, cukrem, masłem i likierem kawowym. Możesz również dodać syrop kawowy. Na koniec dodaj do twarogu ubite na sztywną pianę białka. Gotowy krem wyłóż na ciasto. Następnie wyjmij pozostałe ciasto z zamrażarki , zetrzyj je na tarce z grubymi oczkami. Powinno równomiernie pokryć całą powierzchnię ciasta.
  3. Formę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego na 180 °C. Po upieczeniu możesz je ozdobić owocami do smaku. Ja wybrałam te czerwone, które dodają mu pięknego koloru.

Jaką brytfankę wybrać?

  • Ciasto możesz przygotować w małych formách na trataletki. Pojedyncze porcje będą wówczas bardziej chrupiące.
  • Możesz je też przygotować w klasycznej, okrągłej formie.
  • Ja tym razem wybrałam kwadratową formę, ponieważ ta moja ma zdejmowane dno, dzięki czemu łatwo z niej wyjąć gotowe ciasto.

Przeczytaj również

Kawowe muffiny z karmelowym kremem
Kawowe muffiny z karmelowym kremem1467
3 sposoby na oryginalną domową lemoniadę
3 sposoby na oryginalną domową lemoniadę…872
Grzechu warte matcha brownies
Grzechu warte matcha brownies925
Kolejne artykuły