Właśnie czytasz

Najprostszy dżem truskawkowy, który przygotujesz w 20 minut

28831  
Udostępnij: 

Najprostszy dżem truskawkowy, który przygotujesz w 20 minut

Nasze babcie i mamy z dżemami nie mają najmniejszego problemu. Jednak wielu moich znajomych boi się go przygotowywać. Chętnie dzielę się więc z nimi prostym przepisem, dzięki któremu w ciągu kilku minut można przygotować przepyszny dodatek do chleba – i nie tylko.

13. 6. 2020 2 Min czytania Redakcja
Najprostszy dżem truskawkowy, który przygotujesz w 20 minut

Jeśli miałabym wymienić jeden składnik, który niezaprzeczalnie kojarzy mi się z latem, z pewnością są to truskawki. Gdy tylko zaczyna się na nie sezon, piekę ciasta i torty, gotuję pierogi oraz inne wariacje deserów z tymi pysznymi owocami. Ich zapach jest niesamowity i chyba nigdy mi się nie znudzi.

Truskawki schowane na zimę

Gdy tylko pomyślę o okresie, gdy truskawek już nie będzie, przygotowuję z nich marmoladę lub dżem. W towarzystwie świeżego chleba z masłem smakują one bosko. Wykorzystuję je też do ciast – zwłaszcza tych drożdżowych – lub dodaję do jogurtu czy kaszy.

Choć w pierwszej chwili wydaje się, że do zrobienia dżemu trzeba wykorzystać ogromną ilość owoców, a jego przygotowanie zajmuje dużo czasu – to nieprawda. Dżem truskawkowy robi się szybko i łatwo, a do jego przyrządzenia wystarczy nawet mały pojemniczek owoców. Jeśli nie jesteś fanką słodkich dżemów, możesz go zrobić bez dodatku cukru.

Czym osładzam dżem?

Jako substancję słodzącą możesz wykorzystać także miód lub syrop. Jeżeli nie jesteś miłośniczką słodkości, zrezygnuj z niego całkowicie – wszystko zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Truskawki same w sobie są bardzo słodkie, więc możesz eksperymentować ze smakiem do woli.

Przepis na prosty dżem truskawkowy

W dyskusji o dżemie moi znajomi dzielą się na dwie grupy. Do pierwszej należą doświadczone kucharki i kucharze, którzy nie boją się niczego i potrafią przygotować dżem praktycznie ze wszystkiego. Druga grupa ma obawy, że jest to dla nich zbyt trudne i w ogóle nie podejmują się tego wyzwania. Ja uważam, że dżem truskawkowy może przygotować każdy!

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 200 g cukru
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

  1. Umyj truskawki, usuń szypułki i zasyp je cukrem. Pozostaw je na chwilę w misce, a następnie zmiksuj blenderem. Jeśli chcesz uzyskać dżem z kawałkami owoców, kilka truskawek odłóż na bok i pokrój je na małe części.
  2. Zmiksowane truskawki przelej do garnka z szerokim dnem i doprowadź do wrzenia. Na średnim ogniu, mieszając je co jakiś czas, gotuj do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zbieraj pianę, która będzie się tworzyła na powierzchni.
  3. Idealną konsystencję poznasz po tym, że po przełożeniu odrobiny owoców na czysty talerz, po wystygnięciu, nie będą one ściekać, ale trzymać się w jednej formie.
  4. Gdy tylko uzyskasz odpowiednią konsystencję, dodaj kawałki owoców i kwasek cytrynowy według uznania (ja dodaję pół łyżeczki) i gotuj wszystko jeszcze przez ok. 5 minut.
  5. Wciąż gorącą mieszankę przełóż do słoików.

Co można dodać do dżemu?

Do dżemu możesz dodać melisę, miętę, rabarbar lub inne, dowolne składniki według uznania.

Jak pasteryzować słoiki z dżemem?

Gorący dżem ostrożnie przelej do czystych, suchych i ciepłych słoików. Ich temperatura powinna być podobna do temperatury dżemu. Jeśli używasz standardowych słoików, wystarczy je po wypełnieniu zamknąć i obrócić dnem do góry, a następnie pozostawić do wystygnięcia. Ja używam słoików Weck, które są praktyczne i ładnie wyglądają, dzięki czemu mogę je później dać komuś w prezencie. Pasteryzację przeprowadzam w następujący sposób: po wypełnieniu słoika na jego krawędź kładę uszczelkę, na nie wieczko i wszystko zamykam metalowymi zapinkami. Następnie wkładam je do garnka wypełnionego wodą (muszą być całkowicie zanurzone w wodzie) i gotuję w 80ºC przez 15-20 minut.

Truskawkowy dżem bez cukru

Gdy mam ochotę na mniej słodki dżem, zamiast cukru dodaję trochę miodu. Następnie przygotowuję go tak:

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 g agaru

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj. Dokładnie tak samo jak w przypadku pierwszego przepisu, tu też możesz później dodać pokrojone na drobne kawałki owoce.
  2. Zmiksowane truskawki przelej do garnka z szerokim dnem. Dodaj szczyptę soli i powoli doprowadź do wrzenia – sól uwydatni naturalną słodycz truskawek. Gotuj na średnim ogniu regularnie mieszając. Odparuj wodę (przez ok. 20 minut) i zbieraj pianę, która będzie tworzyła się na powierzchni.
  3. Na końcu dodaj pozostałe kawałki truskawek i gotuj wszystko jeszcze przez ok. 5 minut, aby i one trochę zmiękły. Jeśli będziesz dosładzać mieszankę, kieruj się własnym smakiem – ja dodaję dwie łyżeczki miodu, ale możesz go dać mniej lub więcej albo użyć syropu. Nie bój się eksperymentować i próbować różnych kombinacji smakowych.
  4. Do gotowej mieszanki dodaj agar, który ją zagęści. Dzięki temu uzyskasz konsystencję dżemu – i to bez cukru. Gotowy dżem przelej do słoików i zapasteryzuj według instrukcji z poprzedniego przepisu.

Czy przekonałam Cię do zrobienia domowego dżemu? Jakie owoce najchętniej zamykasz w słoikach?

Lato pełne aromatycznych owoców

Lato pełne aromatycznych owoców

Akcesoria (nie tylko) do przygotowania domowego dżemu znajdziesz na Tchibo.pl

Do sklepu internetowego

Przeczytaj również

3 kawowe koktajle, które orzeźwią i pobudzą do działania
3 kawowe koktajle, które orzeźwią i pobu…15538
Piknik w domu? Nasz sposób na każdą pogodę
Piknik w domu? Nasz sposób na każdą pogo…880
Małe torciki „cupcakes“, które wyjdą Ci za pierwszym razem
Małe torciki „cupcakes“, które wyjdą Ci …2135
Kolejne artykuły