Właśnie czytasz

Rozgrzewające dyniowe latte z nutą cynamonu i imbiru – idealne na jesienne, chłodne dni

9798  
Udostępnij: 

Rozgrzewające dyniowe latte z nutą cynamonu i imbiru – idealne na jesienne, chłodne dni

Czy wiesz, że dynia nazywaną jest królową jesieni? Nic dziwnego! Nie dość, że wygląda bardzo imponująco, to daje też olbrzymie możliwości kulinarne. Dzieciom kojarzy się głównie z Halloween, ale ja uwielbiam z niej przygotowywać różne dania. Jednym z moich ulubionych przepisów jest rozgrzewająca, jesienna kawa.

11. 9. 2021 2 Min czytania Małgorzata Boroń
Rozgrzewające dyniowe latte z nutą cynamonu i imbiru – idealne na jesienne, chłodne dni

Dynia zawiera mnóstwo witamin i minerałów, takich jak: magnez, selen, potas i cynk. Dostępna jest w sklepach przez cały rok, ale ta nasza – polska – pojawia się na początku jesieni. Uwielbiam ten okres i wówczas na moim stole zawsze gości jesienna zupa, placki, dynia duszona oraz wiele innych potraw z tego warzywa. Ciekawa jestem jednak, czy próbowałaś deserów z wykorzystaniem dyni?

Jeśli nie, to dobry moment, żeby sięgnąć po dynię i odkryć jej cudowne właściwości. Proponuję Ci zacząć od klasyka, czyli przepysznej i aromatycznej kawy.

Przepis na dyniowe latte

To idealna propozycja na jesienne dni. Kiedy dzieci są w szkole, za oknem szaro, a wiatr nie zachęca do spacerów, poprawiam sobie humor ciepłym napojem na bazie ulubionej kawy.

Potrzebujesz:

  • podwójne espresso (do jego przygotowania wybrałam kawę Tchibo Cafissimo)
  • 50 g dyni
  • 200 ml mleka
  • 30 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 30 g wody
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 2 kostki białej czekolady do dekoracji

Dodatkowo przygotuj:

2 wysokie szklanki

spieniacz do mleka

dyniowe latte przepis

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  2. Dynię obierz, usuń z niej pestki i pokrój na małe kawałki.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej kawałki dyni.
  4. Dynię piecz przez około 15 min.
  5. Do blendera przełóż upieczoną dynie, skondensowane mleko, wodę i przyprawy, a następnie wszystko zblenduj.
  6. Przygotowany syrop z dyni przełóż do garnka i gotuj przez około 3 minuty, ciągle mieszając, a następnie odstaw na bok.
  7. Zaparz espresso.
  8. Podgrzej i spień mleko.
  9. Do wysokich szklanek wlej kolejno: syrop dyniowy, spienione mleko i na sam koniec, bardzo cienkim strumieniem i po brzegu szklanki, przygotowane espresso.
  10. Na sam koniec udekoruj napój startą białą czekoladą i cynamonem.

dyniowe latte tchibo

Teraz przygotuj koc, książkę lub ulubiony film i delektuj się smakiem prawdziwej jesieni. Ja odkąd spróbowałam tę kawę po raz pierwszy, mam ochotę pić ją cały czas! Mam nadzieję, że zasmakuje również Tobie.

Przeczytaj też:

Kawa i akcesoria do jej przygotowania

Kawa i akcesoria do jej przygotowania

Wszystko, co może Ci się przydać do przyrządzenia domowej kawy znajdziesz na Tchibo.pl. A jaką kawę wybrać do przyrządzenia w domu?

Przeczytaj artykuł
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły