Ja jestem zwolenniczką piżmowej bo wydaje się być najbardziej uniwersalna. Można przygotować z niej dania wytrawne oraz słodkie. Jest idealna do pieczenia i świetnie smakuje w zupie i sosach. Wybrałam moje ulubione pozycje kulinarne, którymi chciałabym się z Tobą podzielić. Będzie wytrawna tarta, coś na słodko i jeden dyniowy napój.
Tarta z dynią w roli głównej
Uwielbiam tarty i te wytrawne i te na słodko. Często z nimi eksperymentuję, a ta z dynią jest jedną z moich ulubionych.
Na ciasto potrzebujesz:
- 150 g zimnego masła
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Na farsz potrzebujesz:
- 400 g dyni piżmowej obranej i bez gniazd nasiennych
- 100 g pora
- 80 g marchewki
- 1 małą cebulę
- 80 g masła
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 jajka
- 70 g śmietany 18%
- 100 g sera gorgonzola
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto: połącz ze sobą mąkę, masło, sól i jajko. Możesz użyć do tej czynności robota kuchennego lub wyrobić ciasto ręcznie.
- Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na około 30 minut.
- Po 30 minutach, ciasto rozwałkuj na blacie oprószonym mąką i wyłóż nim formę do tarty.
- Nakłuj ciasto widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp nasionami roślin strączkowych lub użyj specjalnego obciążnika do ciasta.
- Piecz przez około 15 min w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
- Na patelni rozgrzej 40 g masła i dodaj pokrojone: cebulę, pora i marchew. Zeszklij i duś pod przykryciem przez około 10 minut na średnim ogniu. Odstaw.
- Na kolejnej patelni rozgrzej 40 g masła i dodaj pokrojoną w kostkę dynię, przyprawy i duś pod przykryciem przez około 10 min na średnim ogniu. Odstaw.
- W misce wymieszaj śmietanę, jajka i dodaj podduszone warzywa oraz dynię.
- Na podpieczonej tarcie wyłóż farsz, a wierzch posyp pokrojonym w kostkę serem gorgonzola.
- Piecz prze około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Kolejną propozycją jest ciasto. Jeśli lubisz lekko wilgotne i z dużą ilością czekolady to będzie dla Ciebie idealne.
Ciasto dyniowe z czekoladą i nutą kawy
Zamieniłam w nim zwykły cukier na ksylitol i mąkę pszenną na orkiszową. Co powiesz na takie rozwiązanie?
Potrzebujesz:
- 4 jajka
- 200 g gorzkiej czekolady
- 400 g dyni piżmowej
- 80 g ksylitolu
- 60 g oleju kokosowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
- Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia
- 100 g czekolady zetrzyj na tarce i odłóż.
- 400 g dyni piżmowej gotuj przez około 20 minut na parze. Ostudź i odstaw.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Dynię, jajka, olej kokosowy i ksylitol zblenduj i do przygotowanej masy dodaj mąkę, sodę, kawę i przyprawę do piernika. Wymieszaj.
- Masę przełóż do formy i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Pozostałe 100 g czekolady roztop na parze wodnej. Polej nią upieczone ciasto i odstaw do wystygnięcia.
Ostatnia pozycja będzie idealna dla osób, które skrupulatnie podchodzą do swojej diety.
Koktajl na bazie dyni z bananem, jabłkiem i melonem
To zdrowa wersja śniadania lub przekąski w formie pysznego napoju. Idealna na szybkie zaspokojenie małego głodu. Z poniższych składników przygotujesz 4 porcje koktajlu.
Potrzebujesz:
- 200 g dyni piżmowej bez gniazd nasiennych
- 100 g jabłek bez gniazd nasiennych
- 1 banana
- 100 g melona
- 500 g napoju/mleka kokosowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżkę miodu
- pół garści płatków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pokrojoną w kostkę dynię.
- Włóż do rozgrzanego w 230 stopniach Celsjusza piekarnika i piecz przez około 10 minut.
- Po upieczeniu wszystkie składniki dokładnie zmiksuj w blenderze.
W ten oto sposób sezon na dynię uznaję za rozpoczęty. Uwielbiam jesienną kuchnię i zawsze staram się, aby była sezonowa, zdrowa i kolorowa. Która z powyższych propozycji przypadła Ci go gustu najbardziej?

Kuchnia pełna smaków
W najnowszej kolekcji na Tchibo.pl znajdziesz akcesoria, które pozwolą Ci wyczarować kulinarne cuda.