Właśnie czytasz

Czas na dynię! Proste przepisy na wytrawną tartę, ciasto z czekoladą i nutą kawy oraz zdrowy koktajl dyniowo-owocowy

891  
Udostępnij: 

Czas na dynię! Proste przepisy na wytrawną tartę, ciasto z czekoladą i nutą kawy oraz zdrowy koktajl dyniowo-owocowy

Potrawy z dyni to jesienny klasyk. Można znaleźć je na stołach w wielu domach. Nic dziwnego, bo gorący sezon na dynie przypada właśnie na te porę roku.

30. 9. 2022 3 Min czytania Małgorzata Boroń
Czas na dynię! Proste przepisy na wytrawną tartę, ciasto z czekoladą i nutą kawy oraz zdrowy koktajl dyniowo-owocowy

Ja jestem zwolenniczką piżmowej bo wydaje się być najbardziej uniwersalna. Można przygotować z niej dania wytrawne oraz słodkie. Jest idealna do pieczenia i świetnie smakuje w zupie i sosach. Wybrałam moje ulubione pozycje kulinarne, którymi chciałabym się z Tobą podzielić. Będzie wytrawna tarta, coś na słodko i jeden dyniowy napój.

Tarta z dynią w roli głównej

Uwielbiam tarty i te wytrawne i te na słodko. Często z nimi eksperymentuję, a ta z dynią jest jedną z moich ulubionych.

Na ciasto potrzebujesz:

  • 150 g zimnego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Na farsz potrzebujesz:

  • 400 g dyni piżmowej obranej i bez gniazd nasiennych
  • 100 g pora
  • 80 g marchewki
  • 1 małą cebulę
  • 80 g masła
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 jajka
  • 70 g śmietany 18%
  • 100 g sera gorgonzola

tarta z dyni

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto: połącz ze sobą mąkę, masło, sól i jajko. Możesz użyć do tej czynności robota kuchennego lub wyrobić ciasto ręcznie.
  2. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na około 30 minut.
  3. Po 30 minutach, ciasto rozwałkuj na blacie oprószonym mąką i wyłóż nim formę do tarty.
  4. Nakłuj ciasto widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp nasionami roślin strączkowych lub użyj specjalnego obciążnika do ciasta.
  5. Piecz przez około 15 min w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
  6. Na patelni rozgrzej 40 g masła i dodaj pokrojone: cebulę, pora i marchew. Zeszklij i duś pod przykryciem przez około 10 minut na średnim ogniu. Odstaw.
  7. Na kolejnej patelni rozgrzej 40 g masła i dodaj pokrojoną w kostkę dynię, przyprawy i duś pod przykryciem przez około 10 min na średnim ogniu. Odstaw.
  8. W misce wymieszaj śmietanę, jajka i dodaj podduszone warzywa oraz dynię.
  9. Na podpieczonej tarcie wyłóż farsz, a wierzch posyp pokrojonym w kostkę serem gorgonzola.
  10. Piecz prze około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Kolejną propozycją jest ciasto. Jeśli lubisz lekko wilgotne i z dużą ilością czekolady to będzie dla Ciebie idealne.

Ciasto dyniowe z czekoladą i nutą kawy

Zamieniłam w nim zwykły cukier na ksylitol i mąkę pszenną na orkiszową. Co powiesz na takie rozwiązanie?

Potrzebujesz:

  • 4 jajka
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 400 g dyni piżmowej
  • 80 g ksylitolu
  • 60 g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

ciasto z dyni

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia
  2. 100 g czekolady zetrzyj na tarce i odłóż.
  3. 400 g dyni piżmowej gotuj przez około 20 minut na parze. Ostudź i odstaw.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  5. Dynię, jajka, olej kokosowy i ksylitol zblenduj i do przygotowanej masy dodaj mąkę, sodę, kawę i przyprawę do piernika. Wymieszaj.
  6. Masę przełóż do formy i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. Pozostałe 100 g czekolady roztop na parze wodnej. Polej nią upieczone ciasto i odstaw do wystygnięcia.

Ostatnia pozycja będzie idealna dla osób, które skrupulatnie podchodzą do swojej diety.

Koktajl na bazie dyni z bananem, jabłkiem i melonem

To zdrowa wersja śniadania lub przekąski w formie pysznego napoju. Idealna na szybkie zaspokojenie małego głodu. Z poniższych składników przygotujesz 4 porcje koktajlu.

Potrzebujesz:

  • 200 g dyni piżmowej bez gniazd nasiennych
  • 100 g jabłek bez gniazd nasiennych
  • 1 banana
  • 100 g melona
  • 500 g napoju/mleka kokosowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżkę miodu
  • pół garści płatków kokosowych

koktajl z dyni

Sposób przygotowania:

  1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pokrojoną w kostkę dynię.
  2. Włóż do rozgrzanego w 230 stopniach Celsjusza piekarnika i piecz przez około 10 minut.
  3. Po upieczeniu wszystkie składniki dokładnie zmiksuj w blenderze.

W ten oto sposób sezon na dynię uznaję za rozpoczęty. Uwielbiam jesienną kuchnię i zawsze staram się, aby była sezonowa, zdrowa i kolorowa. Która z powyższych propozycji przypadła Ci go gustu najbardziej?

Kuchnia pełna smaków

Kuchnia pełna smaków

W najnowszej kolekcji na Tchibo.pl znajdziesz akcesoria, które pozwolą Ci wyczarować kulinarne cuda.

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły