Właśnie czytasz

Przepis na domowy świeży ser z jogurtu. Uwielbiamy go z ziołami

4761  
Udostępnij: 

Przepis na domowy świeży ser z jogurtu. Uwielbiamy go z ziołami

Zrobienie domowego. świeżego sera może wydawać się czymś skomplikowanym, ale nic bardziej mylnego. Wystarczy tylko sięgnąć po dobry jogurt oraz tkaninę, poświęcić trochę czasu i gotowe. To niedrogie rozwiązanie i pozwala mi dobierać skład według własnych preferencji smakowych.

2. 3. 2022 3 Min czytania Redakcja
Przepis na domowy świeży ser z jogurtu. Uwielbiamy go z ziołami

Podstawowy przepis jest naprawdę prosty. Jogurt miesza się z solą i innymi składnikami, które wybierzesz. Przygotowaną mieszaninę przekładasz na czystą tkaninę i umieszczasz w durszlaku nad miską. Następnie pozostawiasz ją w temperaturze pokojowej lub w lodówce – w tym drugim przypadku przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu.

Jaki jogurt jest najlepszy?

Ja wybieram biały, naturalny jogurt. Im więcej tłuszczu, tym smaczniejszy ser. Zwracam również uwagę na jego konsystencję – im bardziej płynny jest jogurt, tym dłużej trwa przygotowanie sera. Lubię gęste jogurty greckie z 10% tłuszczu, które nie zawierają dużej ilości płynnej serwatki.

Możesz spróbować jogurtu przed zrobieniem sera, z czymkolwiek chcesz. Sól jest konieczna i powinna być drobno zmielona. Dodaje również różne przyprawy, tym świeże i suszone zioła. Tymianek, rozmaryn, bazylia czy oregano sprawdzają się doskonale. Czasami sięgam też po suszone pomidory lub oliwki. Aby uzyskać słodszą wersję, nie bój się użyć miodu, orzechów i suszonych owoców. Idealnie delikatny ser uzyskasz mieszając jogurt ze śmietaną.

Co jest potrzebne do produkcji? Przede wszystkim bardzo delikatna tkanina, przez którą będzie kapać serwatka. Może to być cienka ścierka lub tkanina przeznaczona do produkcji domowego mleka roślinnego lub po prostu bawełniana pieluszka. Najlepszym materiałem jest niebarwiona bawełna organiczna.
Dodatkowo przygotuj durszlak, miskę i deskę do krojenia lub pokrywkę, która ochroni mieszankę przed kurzem.

Odsączony płyn nazywa się serwatką. Jest żółty i ma dużą ilość białka. Serwatki nie należy wylewać, można ją pić lub używać zamiast wody do pieczenia chleba lub ciastek.

Jak poznam, że ser jest gotowy?

W domu możesz przygotować świeży ser o różnej konsystencji. Nie ma jednej uniwersalnej porady dotyczącej tego, jak długo powinno się czekać.

Wszystko zależy od tego, jak chcesz go spożywać. Jeśli czas kapania będzie krótszy, rozłożysz ser na chlebie, po dłuższym czasie będzie miał na tyle jędrną konsystencję, że da się go wziąć do ręki i uformować. Ja zazwyczaj robię z niego kulki, które maczam w mieszance przypraw lub ziół. Są idealne do kanapek lub sałatek. Używam również specjalnego pojemnika do formowania ładnych i regularnych kształtów. Ser albo jemy od razu, albo przechowujemy go w lodówce, gdzie może leżeć 3 dni.

Przepis na domowy ser Labneh z ziołami

Mam wielką słabość do ziół i zawsze mam ich spory zapas. Jasne jest więc, że nie może ich również zabraknąć w świeżym serze.

Składniki:

  • 400 g białego jogurtu greckiego z 10 % tłuszczu
  • 1/2 łyżeczki drobno mielonej soli
  • Świeże zioła (tymianek, rozmaryn, bazylia)
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

Przygotowanie:

  1. Jogurt wymieszaj z solą, drobno posiekanymi ziołami, pieprzem i papryką.
  2. Przenieś mieszaninę na czystą tkaninę i umieść w durszlaku nad naczyniem.
  3. Przykryj deską do krojenia lub pokrywką.
  4. Pozostaw mieszankę na 1 dzień w temperaturze pokojowej lub dłużej w lodówce.

Nie bój się eksperymentować ze smakiem i konsystencją. Podstawę możesz doprawić w dowolny sposób, w zależności od tego, jaki smak chcesz uzyskać. Życzę więc smacznego i trzymam kciuki, aby przygotowanie pierwszego sera poszło jak po maśle. :-)

Kuchnia pełna smaków

Kuchnia pełna smaków

W najnowszej kolekcji na Tchibo.pl znajdziesz akcesoria, które pozwolą Ci wyczarować kulinarne cuda.

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły