Właśnie czytasz

Prosty przepis na domowe masło – takiego w sklepach nie kupisz!

31111  
Udostępnij: 

Prosty przepis na domowe masło – takiego w sklepach nie kupisz!

Jeszcze niedawno niemal w każdym wiejskim domu absolutnie codzienne było wytwarzanie swojskiego, naturalnego masła. Dzisiaj to już nie jest tak powszechne, ale czy naprawdę jesteśmy skazani jedynie na masło ze sklepowej półki? Moja odpowiedź brzmi nie! Pyszne masło można w prosty sposób zrobić w domu i nie potrzeba do tego wiele.

15. 9. 2021 2 Min czytania Anna Gach
Prosty przepis na domowe masło – takiego w sklepach nie kupisz!

Chociaż wielu osobom domowe masło kojarzy się z czymś zupełnie nieosiągalnym, dla mnie to smak dzieciństwa, z którego nigdy nie wyrosłam. Uwielbiam zajadać się świeżym chlebem posmarowanym domowej roboty masłem. Jego przygotowanie nie wymaga żadnego doświadczenia ani znajomości babcinych sztuczek. Wystarczy sięgnąć po niepasteryzowaną śmietanę o minimum 36% zawartości tłuszczu i można zaczynać.

Przepis na domowe masło

W wyniku robienia domowego masła uzyskujemy jeszcze jeden produkt, jakim jest maślanka. Jej spożywanie jest korzystne dla zdrowia ze względu na zawartość takich składników, jak lecytyna, białka czy sole mineralne.

Przygotuj:

  • 1 l śmietany 36%
  • sól
  • wysokie naczynie
  • mikser
  • naczynie do przelania maślanki
  • sito lub gazę

Przygotowanie:

  1. Do naczynia wlej śmietanę o temperaturze pokojowej.
  2. Dodaj do niej szczyptę soli i miksuj całość na średnich obrotach urządzenia do momentu, w którym od śmietany oddzieli się tłuszcz będący właśnie masłem.
  3. Kiedy tłuszcz ze śmietany się oddzieli, przelej całość przez sito lub gazę. Jeśli z uzyskanej masy chcesz stworzyć coś na kształt kostki masła zakupionej w sklepie, możesz wykorzystać do tego np. silikonowe foremki do wypieków. Ja wypełniam je masą, a następnie wstawiam całość do lodówki, aby masło stężało – wówczas łatwiej je wyjąć z foremki.

masło przepis domowy

Wypróbuj różne kombinacje smakowe

Masło bardzo dobrze komponuje się z wieloma dodatkami, co sprawia, że możemy przygotować jego różne warianty smakowe. Najbardziej popularnym i moim ulubionym jest masło czosnkowe, ale możliwości jest nieskończenie wiele.

Masło czosnkowe

Dodatki: 3 ząbki czosnku, szczypta soli

Do 250 g domowego masła o temperaturze pokojowej wyciskamy ok. trzy ząbki czosnku, dodajemy sól do smaku i mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Następnie całość wkładamy do lodówki, aby masło stężało, a smaki się przegryzły.

Masło ziołowe

Dodatki: posiekane dowolne zioła, szczypta soli i pieprzu, starta skórka z cytryny

Do 250 g miękkiego masła dodajemy posiekane zioła (np. świeżą bazylię, świeże oregano i natkę pietruszki), przyprawy (sól i pieprz) oraz skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie masło przekładamy na folię spożywczą, zwijamy w rulon i w takiej formie wkładamy je do lodówki.

Masło cytrynowo-tymiankowe

Dodatki: starta skórka z cytryny, posiekana garść tymianku, szczypta soli

Na samym początku sparzamy cytrynę i ścieramy skórkę na tarce, którą to następnie dodajemy wraz z drobno posiekanym tymiankiem i solą do 250 g miękkiego masła. Całość należy dobrze wymieszać i włożyć do lodówki, by składniki się ze sobą przegryzły, a masło stężało.

Oto moje sposoby na domowe masło. Spróbuj stworzyć swoje połączenia i koniecznie pochwal się efektami w komentarzu. Smacznego! :-)

▶▶ Sprawdź też: Chleb na zakwasie

Akcesoria kuchenne na Tchibo.pl

Akcesoria kuchenne na Tchibo.pl

Akcesoria kuchenne i nie tylko znajdziesz w najnowszej kolekcji Tchibo. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy.

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły