Chociaż wielu osobom domowe masło kojarzy się z czymś zupełnie nieosiągalnym, dla mnie to smak dzieciństwa, z którego nigdy nie wyrosłam. Uwielbiam zajadać się świeżym chlebem posmarowanym domowej roboty masłem. Jego przygotowanie nie wymaga żadnego doświadczenia ani znajomości babcinych sztuczek. Wystarczy sięgnąć po niepasteryzowaną śmietanę o minimum 36% zawartości tłuszczu i można zaczynać.
Przepis na domowe masło
W wyniku robienia domowego masła uzyskujemy jeszcze jeden produkt, jakim jest maślanka. Jej spożywanie jest korzystne dla zdrowia ze względu na zawartość takich składników, jak lecytyna, białka czy sole mineralne.
Przygotuj:
- 1 l śmietany 36%
- sól
- wysokie naczynie
- mikser
- naczynie do przelania maślanki
- sito lub gazę
Przygotowanie:
- Do naczynia wlej śmietanę o temperaturze pokojowej.
- Dodaj do niej szczyptę soli i miksuj całość na średnich obrotach urządzenia do momentu, w którym od śmietany oddzieli się tłuszcz będący właśnie masłem.
- Kiedy tłuszcz ze śmietany się oddzieli, przelej całość przez sito lub gazę. Jeśli z uzyskanej masy chcesz stworzyć coś na kształt kostki masła zakupionej w sklepie, możesz wykorzystać do tego np. silikonowe foremki do wypieków. Ja wypełniam je masą, a następnie wstawiam całość do lodówki, aby masło stężało – wówczas łatwiej je wyjąć z foremki.
Wypróbuj różne kombinacje smakowe
Masło bardzo dobrze komponuje się z wieloma dodatkami, co sprawia, że możemy przygotować jego różne warianty smakowe. Najbardziej popularnym i moim ulubionym jest masło czosnkowe, ale możliwości jest nieskończenie wiele.
Masło czosnkowe
Dodatki: 3 ząbki czosnku, szczypta soli
Do 250 g domowego masła o temperaturze pokojowej wyciskamy ok. trzy ząbki czosnku, dodajemy sól do smaku i mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Następnie całość wkładamy do lodówki, aby masło stężało, a smaki się przegryzły.
Masło ziołowe
Dodatki: posiekane dowolne zioła, szczypta soli i pieprzu, starta skórka z cytryny
Do 250 g miękkiego masła dodajemy posiekane zioła (np. świeżą bazylię, świeże oregano i natkę pietruszki), przyprawy (sól i pieprz) oraz skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie masło przekładamy na folię spożywczą, zwijamy w rulon i w takiej formie wkładamy je do lodówki.
Masło cytrynowo-tymiankowe
Dodatki: starta skórka z cytryny, posiekana garść tymianku, szczypta soli
Na samym początku sparzamy cytrynę i ścieramy skórkę na tarce, którą to następnie dodajemy wraz z drobno posiekanym tymiankiem i solą do 250 g miękkiego masła. Całość należy dobrze wymieszać i włożyć do lodówki, by składniki się ze sobą przegryzły, a masło stężało.
Oto moje sposoby na domowe masło. Spróbuj stworzyć swoje połączenia i koniecznie pochwal się efektami w komentarzu. Smacznego! :-)
▶▶ Sprawdź też: Chleb na zakwasie

Akcesoria kuchenne na Tchibo.pl
Akcesoria kuchenne i nie tylko znajdziesz w najnowszej kolekcji Tchibo. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy.