Właśnie czytasz

Prosty przepis na domowe krówki o smaku kawy

27380  
Udostępnij: 

Prosty przepis na domowe krówki o smaku kawy

Żadne słodycze nie kojarzą mi się tak bardzo z beztroskim czasem dzieciństwa, jak krówki. Ich delikatny smak i rozpływająca się konsystencja sprawiała, że gotowa byłam wydać na nie całe kieszonkowe w sklepiku przy szkole.

21. 5. 2022 2 Min czytania Małgorzata Boroń
Prosty przepis na domowe krówki o smaku kawy

Kiedy nachodziła nas w domu chęć na krówki, a sklepy były zamknięte, zawsze mama robiła nam te domowe. Do dzisiaj jest to niezapomniany smak mojego dzieciństwa! Oprócz tych standardowych mlecznych, lubiła wprowadzać nam urozmaicenia dodając do nich różne składniki, takie jak kakao, bakalie czy wanilia.

Cieszę się, że zeszyt z przepisami mojej mamy jest dzisiaj w moich rękach. Dzięki temu mogę się dzisiaj podzielić z Tobą moim słodkim wspomnieniem z dziecięcych lat w nowej odsłonie.

Przepis na domowe krówki kawowe

Do ich przygotowania będziesz potrzebować:

  • 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 80 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Formę do przelania masy (jeśli chcesz by krówki uzyskały kształt prostokątów, najlepiej użyj keksówki)
  • Papier do pieczenia

masa krówkowa

Sposób przygotowania:

  1. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i odstaw na chwilę na bok.
  2. Do garnka przełóż wszystkie składniki i podgrzewaj, ciągle mieszając.
  3. Kiedy masa zacznie wrzeć, będzie beżowa i wszystkie składniki dokładnie się z sobą połączą, zdejmij z ognia i ucieraj aż do uzyskania gęstej konsystencji.
  4. Przełóż niewielką ilość masy na talerzyki odstaw na 3 minuty. Powinna stężeć. Jeśli jest nadal płynna, wciąż ucieraj, podgrzewając.
  5. Gotową masę przelej do keksówki. Zostaw do wystygnięcia. Następnie umieść w lodówce na około 3 godziny.
  6. Papier do pieczenia wraz z zawartością wyjmij z foremki i pokrój krówki.

Dla każdego coś dobrego

Jeśli lubisz tak jak ja, te kruche – gotuj je i ucieraj masę wystarczająco długo (2-3 godziny). Jeśli natomiast jesteś fanem tzw. ciągutek, skróć czas gotowania i ucierania (ok. 45 minut).

Zamiast kawy możesz też użyć kakao lub laskę wanilii. Nie bój się też sięgnąć po mak, bakalie, suszone śliwki czy cynamon. Ostatnio popularne stały się też ciągutki o smaku słonego karmelu. Wówczas do podstawowych składników dodaj odrobinę morskiej soli, dzięki czemu nabiorą charakterystycznego posmaku.

Każdy z dodatków potrafi zmienić klasyczne, mleczne cukierki w oryginalny i smaczny deser do kawy. :-)

Jak przechowywać domowe krówki?

Mleczne cukierki lubią suche i chłodne miejsca.

Po pokrojeniu gotowej masy na mniejsze kawałki, każdy z nich pakuję w pergamin i umieszczam w hermetycznie zamykanym pojemniku. Dzięki temu cukierki nadają się do spożycia nawet przez kilka miesięcy, choć zazwyczaj nie ma takiej potrzeby. Są tak pyszne, że znikają ze stołu w mgnieniu oka. :-)

Kuchnia pełna smaków

Kuchnia pełna smaków

W najnowszej kolekcji na Tchibo.pl znajdziesz akcesoria, które pozwolą Ci wyczarować kulinarne cuda.

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły