Właśnie czytasz

Przepis na chrupiące domowe frytki i 3 pomysły na pyszne dipy

6769  
Udostępnij: 

Przepis na chrupiące domowe frytki i 3 pomysły na pyszne dipy

Kiedy jadałam w fast foodach, często zastanawiałam się, jaki jest sekret idealnie chrupkich frytek? W końcu udało mi się go odkryć! Przygotuj ze mną przekąskę, która szybko zniknie z talerza.

29. 5. 2021 2 Min czytania Anna Koczwara
Przepis na chrupiące domowe frytki i 3 pomysły na pyszne dipy

Frytki to doskonała przegryzka, jednak najczęstszym problemem przy ich własnym przyrządzaniu jest gumowata struktura. Zawsze zastanawiałam się, jak to jest, że restauracje podają tak złociste i chrupiące frytki. Postanowiłam więc sprawdzić, czy da się je w taki sam sposób przygotować w domu… i udało się! Dzisiaj chciałabym zdradzić Ci sekret na pyszną i chrupiącą przekąskę, której nie oprze się żaden miłośnik ziemniaczanych dań.

Przepis na chrupiące domowe frytki

Przygotowanie idealnie chrupiących frytek nie polega tylko na obraniu i pokrojeniu ziemniaków oraz wrzuceniu ich na gorący olej. Otóż tajemnica chrupkości tkwi w prostym składniku, którym jest cukier kokosowy. Do tego duża ilość przypraw, mąka ziemniaczana i pieczenie w wysokiej temperaturze.

Potrzebujesz:

  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 4 łyżki oliwy
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i pokrój w cienkie, równe słupki. Następnie przepłucz je i wrzuć na minimum godzinę do bardzo zimnej wody z dodatkiem 2 łyżek cukru kokosowego.
  2. Po godzinie opłucz je i dokładnie osusz na ręczniku papierowym. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  3. Ziemniaki wrzuć do naczynia żaroodpornego, dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej i wszystkie przyprawy, a następnie dokładnie wymieszaj.
  4. Całość zalej 4 łyżkami oliwy, przemieszaj i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz przez kolejne 20 minut. Całość posól.

Czas na dip

Jeśli mówimy o frytkach, to najlepiej z jakimś pysznym dodatkiem. I tutaj pojawiają się one – trzy wspaniałe dipy: majonez wegański, sos bezserowy oraz kremowe guacamole.

Wegański majonez

Potrzebujesz:

  • 1/2 kubka mleka sojowego niesłodzonego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/4 łyżeczki czarnej soli
  • 3/4 kubka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Mleko sojowe zblenduj z sokiem z cytryny do momentu pojawienia się pianki.
  2. Dodaj musztardę i znów blenduj przez około 2-3 minuty, a następnie dodaj czarną sól.
  3. Stopniowo wlewaj olej rzepakowy, jednocześnie blendując. Wszystko powinno trwać około 3 minut, dlatego dodawaj go w małych ilościach.
  4. Dodaj drobno posiekany koperek, pietruszkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj. Wstaw do lodówki na około jedną, dwie godziny. Na koniec dodaj sól i pieprz, a następnie wymieszaj.

Sos bezserowy

Potrzebujesz:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 l wody
  • 1 mała marchew
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka bio bulionu warzywnego
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki oraz marchew umyj i obierz. Następnie obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Warzywa wrzuć do wrzącej wody, dodaj bulionu i gotuj do miękkości przez około 15 minut.
  2. Po ugotowaniu przełóż warzywa razem z bulionem do kielicha blendera, dodaj przyprawy, sos sojowy oraz płatki drożdżowe, a następnie zblenduj wszystko na gładką masę. Na koniec dodaj sól i pieprz, a następnie wymieszaj.

Kremowe guacamole

Potrzebujesz:

  • 3 dojrzałe awokado Hass
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 50 ml wody

Przygotowanie:

  1. Wydrąż miąższ awokado i wrzuć go do kielicha blendera. Dodaj wyciśnięty sok z limonki, czosnek i wodę. Całość zblenduj na gładką masę.
  2. Na koniec dodaj sól i pieprz, a następnie wymieszaj.

▶▶ Przepis na omlety

Wszystko do pieczenia i gotowania

Wszystko do pieczenia i gotowania

Na Tchibo.pl znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz w swojej kuchni.

Do sklepu internetowego

Przeczytaj również

Deser naszych mam w nowym wydaniu – kawowy krem sułtański z orzechami, żurawiną i cynamonem
Deser naszych mam w nowym wydaniu – kawo…12914
3 przepisy na świeże koktajle, które kochają również dzieci
3 przepisy na świeże koktajle, które koc…12519
Pyszna i aromatyczna kawa z Chemeksu – jak ją przygotować?
Pyszna i aromatyczna kawa z Chemeksu – j…5944
Kolejne artykuły