Właśnie czytasz

Przygotuj domowe pączki z dziurką polane doskonałą polewą – na urodziny lub po prostu do kawy

5160  
Udostępnij: 

Przygotuj domowe pączki z dziurką polane doskonałą polewą – na urodziny lub po prostu do kawy

Kiedy myślę o pączkach, zawsze przypomina mi się serial Simpsonowie i różowe donuty, które tak bardzo kochał Homer. Niezależnie od tego, czy uwielbiasz je tak jak on czy może nigdy wcześniej ich nie próbowałaś, mam dla Ciebie przepis, według którego bez problemu przygotujesz je w domu. Dodatkowo nauczę Cię, jak je pięknie ozdobić.

20. 8. 2021 2 Min czytania Redakcja
Przygotuj domowe pączki z dziurką polane doskonałą polewą – na urodziny lub po prostu do kawy

Pączek czy donut? Różnica polega na tym, że klasyczne pączki, jakie znamy z polskich cukierni, wypełnione są nadzieniem (najczęściej różanym), natomiast donuty to rodzaj amerykańskiego pączka z dziurką w środku. Oba są przygotowywane z ciasta drożdżowego, a następnie smażone na oleju. Oba te rodzaje pączków są na koniec maczane w lukrze i posypywane różnymi posypkami – w tym przypadku wyobraźnia naprawdę nie zna granic. Jako posypkę uwielbiam głównie pistacje lub liofilizowane (suszone niską temperaturą) maliny.

Polewy i zdobienia


Moje ulubione rodzaje polew:

  • z białej czekolady;
  • z gorzkiej czekolady;
  • z mlecznej czekolady;
  • lukier z malinami.

Moje ulubione posypki:

  • drobno posiekane orzechy, a najlepiej pistacje;
  • wiórki kokosowe;
  • liofilizowane owoce;
  • kawałki czekolady lub kolorowe posypki;
  • jadalne kwiaty.

Przepis na domowe donuty

Z podanej ilości składników przygotujesz od 12 do 14 pączków. Możesz przygotować ich mniej lub więcej, w zależności od tego, jakiej wielkości będą.

Składniki na zaczyn:

  • 21 g świeżych drożdży
  • 10 g drobnego cukru
  • 60 ml ciepłego mleka
  • 20 g mąki pszennej

Składniki na ciasto:

  • 260 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 60 ml mleka
  • 30 g drobnego cukru
  • 40 g masła
  • ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki rumu
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotuj zaczyn. Do miski wrzuć rozdrobnione drożdże, zasyp je cukrem i pozwól im się rozpuścić. Dodaj ciepłe mleko (nie może mieć więcej niż 37°C) i wymieszaj wszystko plastikową łyżeczką. Na koniec dodaj mąkę, lekko wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj jajko, mleko, cukier, skórkę z cytryny, sól, rum i zaczyn. Wymieszaj wszystko w robocie kuchennym używając haka.
  3. Kiedy ciasto będzie już gładkie, dodaj pokrojone w kostkę masło i wymieszaj ponownie. Gotową masę przykryj folią i pozostaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i rozwałkuj na placek o 1 cm grubości.
  5. Z ciasta wykrój kółka o średnicy ok. 8 cm, a wewnątrz nich wykrój otwór wielkości 2 cm.
  6. Do małego rondelka wlej olej rzepakowy (ok. 400 ml) i rozgrzej go do 160°C (dobrze mieć pod ręką termometr kuchenny). Donuty smaż na złocisty kolor z każdej strony.jak smažit donuty
  7. Usmażone donuty wyłóż na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Przepis na dwa rodzaje polewy

Lukier możesz przygotować według jednej z moich wskazówek. Można go pozostawić w białym kolorze, ale również zabarwić barwnikiem spożywczym (najlepiej żelowym w niewielkiej ilości) lub owocami: malinami czy jagodami.

Na polewę czekoladową przygotuj 60 g białej czekolady i 20 ml śmietany 30%. Rozpuść posiekaną białą czekoladę ze śmietaną w kąpieli wodnej.

Do lukru potrzebne będzie 100 g cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny i barwnik spożywczy (np. różowy). Przesiej cukier puder, dodaj sok z cytryny i kroplę barwnika. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Zanurz gotowe pączki (ich górną część) w polewie i udekoruj posypką. Pozostaw do ostygnięcia i podawaj.

Akcesoria do pieczenia

Akcesoria do pieczenia

Akcesoria kuchenne, które ułatwią Ci pieczenie, znajdziesz na Tchibo.pl

Sprawdź ofertę
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły