Pączek czy donut? Różnica polega na tym, że klasyczne pączki, jakie znamy z polskich cukierni, wypełnione są nadzieniem (najczęściej różanym), natomiast donuty to rodzaj amerykańskiego pączka z dziurką w środku. Oba są przygotowywane z ciasta drożdżowego, a następnie smażone na oleju. Oba te rodzaje pączków są na koniec maczane w lukrze i posypywane różnymi posypkami – w tym przypadku wyobraźnia naprawdę nie zna granic. Jako posypkę uwielbiam głównie pistacje lub liofilizowane (suszone niską temperaturą) maliny.
Polewy i zdobienia
Moje ulubione rodzaje polew:
- z białej czekolady;
- z gorzkiej czekolady;
- z mlecznej czekolady;
- lukier z malinami.
Moje ulubione posypki:
- drobno posiekane orzechy, a najlepiej pistacje;
- wiórki kokosowe;
- liofilizowane owoce;
- kawałki czekolady lub kolorowe posypki;
- jadalne kwiaty.
Przepis na domowe donuty
Z podanej ilości składników przygotujesz od 12 do 14 pączków. Możesz przygotować ich mniej lub więcej, w zależności od tego, jakiej wielkości będą.
Do tego przepisu przydadzą Ci się:
Składniki na zaczyn:
- 21 g świeżych drożdży
- 10 g drobnego cukru
- 60 ml ciepłego mleka
- 20 g mąki pszennej
Składniki na ciasto:
- 260 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 60 ml mleka
- 30 g drobnego cukru
- 40 g masła
- ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczki rumu
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Najpierw przygotuj zaczyn. Do miski wrzuć rozdrobnione drożdże, zasyp je cukrem i pozwól im się rozpuścić. Dodaj ciepłe mleko (nie może mieć więcej niż 37°C) i wymieszaj wszystko plastikową łyżeczką. Na koniec dodaj mąkę, lekko wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj jajko, mleko, cukier, skórkę z cytryny, sól, rum i zaczyn. Wymieszaj wszystko w robocie kuchennym używając haka.
- Kiedy ciasto będzie już gładkie, dodaj pokrojone w kostkę masło i wymieszaj ponownie. Gotową masę przykryj folią i pozostaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i rozwałkuj na placek o 1 cm grubości.
- Z ciasta wykrój kółka o średnicy ok. 8 cm, a wewnątrz nich wykrój otwór wielkości 2 cm.
- Do małego rondelka wlej olej rzepakowy (ok. 400 ml) i rozgrzej go do 160°C (dobrze mieć pod ręką termometr kuchenny). Donuty smaż na złocisty kolor z każdej strony.
- Usmażone donuty wyłóż na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Przepis na dwa rodzaje polewy
Lukier możesz przygotować według jednej z moich wskazówek. Można go pozostawić w białym kolorze, ale również zabarwić barwnikiem spożywczym (najlepiej żelowym w niewielkiej ilości) lub owocami: malinami czy jagodami.
Na polewę czekoladową przygotuj 60 g białej czekolady i 20 ml śmietany 30%. Rozpuść posiekaną białą czekoladę ze śmietaną w kąpieli wodnej.
Do lukru potrzebne będzie 100 g cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny i barwnik spożywczy (np. różowy). Przesiej cukier puder, dodaj sok z cytryny i kroplę barwnika. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Zanurz gotowe pączki (ich górną część) w polewie i udekoruj posypką. Pozostaw do ostygnięcia i podawaj.

Akcesoria do pieczenia
Akcesoria kuchenne, które ułatwią Ci pieczenie, znajdziesz na Tchibo.pl