Właśnie czytasz

Domowa granola w 3 wersjach – słodkie i zdrowe śniadanie dla dzieci i dorosłych

6828  
Udostępnij: 

Domowa granola w 3 wersjach – słodkie i zdrowe śniadanie dla dzieci i dorosłych

Granola, którą można kupić w sklepach, jest bardzo smaczna i dostępna w wielu wersjach. Zauważyłam jednak, że bardzo często zawiera w swoim składzie sporo niechcianych dodatków, jak np. olej palmowy czy duże ilości cukru. Postanowiłam więc przygotować ją samodzielnie we własnej kuchni.

30. 4. 2022 3 Min czytania Magdalena Kościółek
Domowa granola w 3 wersjach – słodkie i zdrowe śniadanie dla dzieci i dorosłych

Musli, czy to w prostej formie, czy w postaci granoli, od dawna gości w moim jadłospisie. Jednak, gdy parę lat temu zaczęłam zwracać szczególną uwagę na skład kupowanych produktów, postanowiłam samodzielnie przygotowywać jedno i drugie. Dzięki temu nie tylko mogę uzyskać dokładnie taki smak, na jaki mam akurat ochotę, ale również wiem, co jem. Dziś podzielę się z Tobą moimi trzema ulubionymi odsłonami zdrowej, domowej granoli.

Na początek baza, czyli podstawowa wersja granoli

Przygotowuję ją bardzo często i nieraz w większej ilości, ponieważ w dowolnym momencie mogę dorzucić ulubione dodatki.

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych (błyskawicznych)
  • 2 szklanki płatków żytnich (błyskawicznych)
  • 2 szklanki płatków orkiszowych (błyskawicznych)
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • Szczypta soli

Bez glutenu też się da!

Jeżeli nie możesz jeść glutenu, sięgnij tylko po płatki owsiane lub zamień płatki żytnie i orkiszowe na jaglane czy płatki z amarantusa.

Przygotowanie:

Domową granolę najprościej jest przygotować w piekarniku.

  1. Wymieszaj wszystkie składniki w misce i przełóż na dużą brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Następnie piecz w temperaturze 170 stopni przez 20-30 minut mieszając ją co parę minut. Czas pieczenia możesz dostosować do tego, jak mocno przypieczoną chcesz mieć granolę. Uważaj jednak, bo łatwo ją przypalić.

Szybka granola dla jednej osoby

Czasem przygotowuję także mniejszą ilość, tak na jedną porcję, gdy mam ochotę na szybki deser. Nie włączam wówczas piekarnika, tylko prażę płatki z dodatkami na patelni. Wymaga to jednak ciągłego pilnowania i mieszania, ponieważ nie używam oleju.

Granola czekoladowo-orzechowa

Przepis na tę wersję podbił serca dzieci moich kuzynek, które zajadają się nią na śniadanie.

granola czekoladowa

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych (błyskawicznych)
  • 2 szklanki płatków żytnich (błyskawicznych)
  • 2 szklanki płatków orkiszowych (błyskawicznych)
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • ½ szklanki migdałów lub płatków migdałowych
  • ½ szklanki orzechów nerkowca
  • ½ szklanki orzechów laskowych
  • Szklanka ekspandowanej kaszy jaglanej
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. W tym wypadku zaczynam od pokrojenia orzechów, ponieważ nie lubię gdy są w całości i znacznie wyróżniają się w mieszance. Natomiast jeżeli Tobie to nie przeszkadza, nie musisz ich kroić.
  2. Następnie wymieszaj w misce wszystkie składniki, oprócz czekolady i kaszy.
  3. Wysyp mieszankę na blaszkę wyłożoną papierem i piecz tak, jak to miało miejsce w przypadku samej bazy. Posiekaną czekoladę i ekspandowaną kaszę jaglaną dodaj dopiero, gdy mieszanka przestygnie.

Świeża granola z owocami

Ma w sobie więcej cukru niż ta z czekoladą, ze względu na sporą ilość suszonych, słodkich owoców.

granola z owocami

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych (błyskawicznych)
  • 2 szklanki płatków żytnich (błyskawicznych)
  • 2 szklanki płatków orkiszowych (błyskawicznych)
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 jabłko
  • ⅓ szklanki suszonej żurawiny
  • ⅓ szklanki rodzynek
  • ⅓ szklanki moreli
  • ½ szklanki chipsów bananowych
  • ⅓ szklanki liofilizowanych malin
  • ⅓ szklanki liofilizowanych truskawek

Przygotowanie:

  1. Płatki, słonecznik, siemię lniane oraz nasiona chia wymieszaj z miodem oraz obranym i startym na dużych oczkach jabłkiem.
  2. Następnie zapiecz granolę w piekarniku tak, jak opisałam to wcześniej. Gdy mieszanka przestygnie, dodaj do niej pozostałe owoce. Tę, jak i wcześniejsze wersje, przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku (najlepiej w szklanym słoiku) nie dłużej niż dwa tygodnie.

Możesz dowolnie zmieniać rodzaje płatków i dodatki, aby stworzyć własną, ulubioną mieszankę. U mnie zabrakło m.in. wiórków kokosowych czy daktyli, za którymi zwyczajnie nie przepadam. Jeżeli jednak je lubisz, możesz je dodać do dowolnej wersji. Możesz również zmieniać proporcje składników, wedle własnych potrzeb.

Szybki deser z granoli

Na koniec mam dla Ciebie bardzo prosty przepis, dzięki któremu śniadanie zmienisz w efektowny deser. Przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilka chwil. U mnie jest to opcja, która ratuje mnie podczas niezapowiedzianych wizyt gości.

Składniki:

  • Domowa granola – ja najczęściej wykorzystuję do tego podstawową wersję
  • 1 jogurt naturalny
  • Odrobina bitej śmietany
  • Ulubione owoce do dekoracji
  • Starta czekolada lub kakao do posypania

Przygotowanie:

  1. Warstwę domowej granoli wsypuję do pucharka i przekładam ją jogurtem. Proces ten powtarzam kilka razy.
  2. Ubijam śmietanę kremówkę i dodaję ją na wierzch, zamiast ostatniej warstwy jogurtu.
  3. Na wierzch układam świeże lub suszone owoce.
  4. Całość posypuję startą czekoladą lub kakao.

A Ty masz już swoją ulubioną granolę czy dopiero eksperymentujesz ze smakami?

Kuchnia pełna smaków

Kuchnia pełna smaków

W najnowszej kolekcji na Tchibo.pl znajdziesz akcesoria, które pozwolą Ci wyczarować kulinarne cuda.

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły