Właśnie czytasz

Przetestowaliśmy: kawa Dalgona (Dalgona Coffee)

14967  
Udostępnij: 

Przetestowaliśmy: kawa Dalgona (Dalgona Coffee)

Już myślałam, że niczego nowego w temacie napojów kawowych nie da się wymyślić. Myliłam się! Internet w jednej chwili zalał nowy trend- kawowa nowość zwana Dalgona Coffee. Jak wygląda wynik naszych testów?

17. 6. 2020 2 Min czytania Redakcja
Przetestowaliśmy: kawa Dalgona (Dalgona Coffee)

Dalgona coffee to właściwie cappuccino obrócone do góry nogami. Podczas jego przygotowywania nie ubija się samego mleka, ale kawę z cukrem i odrobiną gorącej wody.

Przepis ten ma swoje korzenie w Indiach, Pakistanie i Makau. Sławę zyskał dzięki południowokoreańskiemu programowi telewizyjnemu „Pyunstorang“, a po chwili stał się hitem na całym świecie. Co tu dużo mówić, głównym tego powodem jest fakt, że to naprawdę fotogeniczny napój, który nie tylko zaspokaja kubki smakowe, ale i wygląda naprawdę świetnie :-). Właśnie teraz Dalgona Coffee bije rekordy popularności wśród użytkowników Instagrama, którzy na całym świecie chwalą się swoją wersją tego napoju pod hashtagiem #dalgonacoffeechallenge.

Co oznacza nazwa „Dalgona coffee“?


Według angielskiej wersji Wikipedii Dalgona Coffee w smaku przypomina koreańskie cukierki dalgona, czyli tradycyjne, puszyste karmelki. Specjał ten polskiej nazwy jeszcze się nie doczekał.

Przepis na kawę Dalgona

Do przygotowania 2 napojów o objętości 200 ml potrzebujesz:

Składniki:

  • 2 łyżki rozpuszczalnej kawy według uznania (ja użyłam Tchibo FOR BLACK’N WHITE)
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki cukru (białego lub trzcinowego, według uznania)
  • 300 ml ulubionego mleka

Dodatkowo:

  • Duża miska, w której ubijesz kawę z cukrem (opcjonalnie mikser z końcówką do smoothie i odpowiednim naczyniem)
  • Mikser ręczny z końcówką do miksowania (opcjonalnie ręczny spieniacz do mleka)

Przygotowanie jest bardzo proste:

  1. W dużej misce wymieszaj cukier, kawę i gorącą wodę.
  2. Za pomocą miksera ubij mieszankę na gęstą pianę.

Uważaj podczas ubijania

Bez względu na to, jak dużą miskę masz do dyspozycji, podczas ubijania kawy z cukrem i wodą w kuchni powstać może dość duży bałagan – polecam więc ubijać pianę w miejscu, które łatwo później wyczyścić. Nie zaszkodzi założyć na siebie też kuchenny fartuch. ;-)

  1. Przygotuj 2 szklanki o objętości 200 ml i do każdej wrzuć 3 kostki lodu.
  2. Do szklanek z lodem wlej zimne mleko – powinno ono sięgać około ⅔ wysokości szklanki.
  3. Pozostałe ⅓ szklanki wypełnij kawową pianą przy pomocy łyżki.

Kilka wskazówek na koniec

  • Kawową pianę można ubić również ręczną trzepaczką – wprawdzie wymaga to trochę więcej energii, ale możesz to potraktować jak domowe ćwiczenie.
  • Różne źródła głoszą, że jako kawową podstawę możesz wykorzystać także espresso lub mocno skoncentrowaną filtrowaną kawę (wystarczy wówczas zmieloną kawę zaparzyć w mniejszej ilości wody).
  • Mleko nie musi być koniecznie zimne – jeśli wolisz ciepłą kawę, użyj podgrzanego mleka.

Jak widzisz, wyobraźnia i smak nie zna granic. Moim zdaniem kawa Dalgona to bardziej deser niż kawa, jaką znam z kawiarni. Sama piana ma bardzo intensywny wyraz – mnie osobiście napój ten smakuje bardziej po wymieszaniu ze sobą obu jego warstw.

A jak ta nowość zasmakowała Tobie?

Vše pro přípravu kávy pořídíte na Tchibo.cz

Vše pro přípravu kávy pořídíte na Tchibo.cz

Kávu, šlehač, konvičku, skleničky… cokoli vám chybí, to vám rádi přivezeme.

Do e-shopu

Przeczytaj również

3 kawowe koktajle, które orzeźwią i pobudzą do działania
3 kawowe koktajle, które orzeźwią i pobu…15538
Małe torciki „cupcakes“, które wyjdą Ci za pierwszym razem
Małe torciki „cupcakes“, które wyjdą Ci …2135
Frappé jak z greckiej plaży
Frappé jak z greckiej plaży1125
Kolejne artykuły