Właśnie czytasz

Czy da się uratować czerstwe pieczywo i jak dłużej zachować jego świeżość?

7643  
Udostępnij: 

Czy da się uratować czerstwe pieczywo i jak dłużej zachować jego świeżość?

Komu z nas nie zdarzyła się choć raz sytuacja, gdy kupiliśmy więcej pieczywa, a następnie okazało się, że zostaliśmy ze sporą jego nadwyżką? Pieczywo bardzo szybko robi się czerstwe, dlatego warto znać kilka trików, co robić, aby się nie zmarnowało.

14. 1. 2022 4 Min czytania Anna Gach
Czy da się uratować czerstwe pieczywo i jak dłużej zachować jego świeżość?

Bardzo nie lubię, gdy w domu coś się marnuje. Pieczywo niestety należy do tych produktów, które po zakupie są świeże, chrupiące i pyszne, ale po przeleżeniu w chlebaku jednego dnia, często staje się twarde, gumowate i nie zachęca do jedzenia. Mam jednak kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym cieszę się świeżym pieczywem, nawet jeśli nie mam ochoty iść do piekarni.

Mrożenie pieczywa zachowuje jego świeżość

Ten proces ma zdecydowanie same zalety. Po pierwsze mrozimy i nic się nie marnuje, a po drugie zamrożony chleb sprawdza się w tzw. kryzysowych sytuacjach.

mrożenie pieczywa

Chleb można mrozić w całości, ale ważne jest, żeby pamiętać, że jeśli kupujesz jeszcze gorący bochenek, najpierw pozwól mu ostygnąć, a dopiero potem możesz wrzucić go do zamrażarki. Możesz też przed zamrożeniem pokroić bochenek na kromki, podzielić na mniejsze porcje i dopiero w takiej formie go zamrozić. To szczególnie przydatne w przypadku osób, które mieszkają same i w związku z tym potrzebują mniejszych ilości pieczywa. Po rozmrożeniu chleb smakuje, jakby był dopiero przyniesiony z piekarni.

Kluczem jest odpowiednie przechowywanie


Warto pamiętać, by nie trzymać pieczywa w foliowej torbie, ponieważ sprzyja to szybkiemu pleśnieniu. Popularne do przechowywania pieczywa są chlebaki. Ważne jest jednak, by były one wykonane najlepiej z drewna naturalnego, gdyż ten surowiec przepuszcza powietrze i w chlebaku zachodzi jego cyrkulacja. Dodatkowo, w moim rodzinnym domu najpopularniejszą i do dziś stosowaną metodą przechowywania chleba jest trzymanie go w poszewkach bawełnianych, które dawno temu specjalnie do tego celu uszyła moja babcia.

Piekarnik – ratunek dla czerstwego pieczywa

Co zrobić, gdy na przykład w pośpiechu zapomnieliśmy wrzucić pieczywo do zamrożenia i orientujemy się, że przydałoby się je odświeżyć? Otóż jest na to sposób.

rozpiekanie chleba

Zaczynamy od ustawienia piekarnika na ok. 140 stopni, następnie chleb lub bułki zwilżamy delikatnie wodą i zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane pieczywo wstawiamy do nagrzanego piekarnika. W zależności od jego wielkości proces trwa od kilku do kilkunastu minut. Po wyjęciu z piekarnika pieczywo jest idealne na rodzinne śniadanie.

A co robić z czerstwym chlebem?

Przyznam szczerze, że ja osobiście jestem wielką fanką dań, do których przygotowania można wykorzystać czerstwe pieczywo i bardzo chętnie podzielę się kilkoma sprawdzonymi i pysznymi pomysłami na to, jak z czerstwego chleba wyczarować cuda.

Bułka tarta

W moim domu rodzinnym wszystkie bułki, które nie zostają zjedzone przez domowników, poddawane są procesowi suszenia. Następnie z pomocą maszynki do mielenia mięsa zostają zamienione na pyszną, domową bułkę tartą, wykorzystywaną następnie do przygotowywanych w domu dań. To idealna metoda na to, by nie marnować żywności, a jednocześnie nie musieć kupować bułki tartej w sklepie.

Grzanki

Bardzo często serwuję zupy krem, do których chętnie dodaję grzanki przygotowane z czerstwego chleba. Ich zrobienie jest bajecznie proste. Wystarczy pokroić chleb w kostkę i wrzucić na gorącą patelnię z odrobiną masła lub oleju. Kiedy grzanki nabiorą pięknego złocistego koloru, można posypać je ulubionymi przyprawami i gotowe. Dodatkową zaletą jest fakt, że grzanki można przygotować na zapas – umieszczone w szczelnie zamkniętym opakowaniu, np. słoiku, mogą być przechowywane nawet do kilku tygodni.

▶▶ Sprawdź też: Przepis na tosty, które skradną Twoje serce

Wodzionka

Pochodzę ze Śląska, więc nie wyobrażam sobie nie wspomnieć o tej typowej dla mojego regionu zupie.

wodzionka

Do przygotowania potrzebujesz:

  • czerstwego chleba pokrojonego w kostkę,
  • gorącej przegotowanej wody,
  • czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • mieszanki przypraw (u mnie w domu najczęściej jest to domowa kostka rosołowa),
  • odrobiny tłuszczu, najlepiej oczywiście masła.

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku bądź misce i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy i następnie na kilka minut zostawiamy, by chleb miał szansę odrobinę zmięknąć. To zupa idealna na zimę i na przeziębienie – czosnek naprawdę rozgrzewa.

Domowa słodka bułka

To moje małe wspomnienie cudownych czasów dzieciństwa.

domowe słodkie bułki

Do przygotowania potrzebujesz:

  • czerstwych bułek pokrojonych na kromki,
  • mleka,
  • odrobiny masła,
  • cynamon,
  • cukier,
  • dżem.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, następnie pokrojoną bułkę moczymy w mleku i wrzucamy na patelnię, aby się na niej przyrumieniła. W kolejnym kroku posypujemy kromki cynamonem i cukrem albo, jeśli ktoś woli, nakładamy na nie domowy dżem. Voilà, najlepsze śniadanie albo deser gotowe i gwarantuje Wam, że nikt nie jest w stanie się takim frykasom oprzeć.

▶▶ Sprawdź też: Przepis na chleb na zakwasie

Oto moje sposoby na uratowanie pieczywa. Jeśli masz inne pomysły, podziel się nimi w komentarzu. Chętnie się zainspiruję i wypróbuję coś nowego! :-)

Wszystko do pieczenia i gotowania

Wszystko do pieczenia i gotowania

Na Tchibo.pl znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz w swojej kuchni.

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły