Właśnie czytasz

Orzeźwiający eksperyment z kawą: cytrynowe cold brew

1843  
Udostępnij: 

Orzeźwiający eksperyment z kawą: cytrynowe cold brew

Kiedy mój mąż zobaczy ten przepis, prawdopodobnie zemdleje. Jest wielkim miłośnikiem kawy, niekoniecznie zaś eksperymentowania z nią. Zaryzykuję jednak, bo od kiedy po raz pierwszy przygotowałam kawę mrożoną o smaku cytrynowym, stało się dla mnie jasne, że na stałe zagości ona w naszym letnim koktajlowym menu.

8. 7. 2020 2 Min czytania Redakcja
Orzeźwiający eksperyment z kawą: cytrynowe cold brew

Być może złapiesz się za głowę, kiedy powiem, że trzeba będzie wymieszać kawę z lodami cytrynowymi, ale daj temu połączeniu szansę – to cudownie orzeźwiający i dość niekonwencjonalny smak.

Jak przygotować cold brew?

Podstawą tego „kawowego koktajlu” jest cold brew – kawa przygotowana bez udziału gorącej wody. To metoda, podczas której świeżo zmieloną kawę „parzy się“ w zimnej wodzie, w lodówce. Sposób ten wymaga trochę więcej czasu, by aromat zdążył się w pełni wydobyć. Dlatego kawową bazę naszego koktajlu trzeba przygotować dzień wcześniej (podobnie zresztą jak lody).

Choć cold brew wydaje się być czymś egzotycznym i czasowo wymagającym, to w rzeczywistości jego przygotowanie (nie licząc etapu „zaparzania“) jest kwestią kilku minut.

Co jest potrzebne do przygotowania cold brew?

Przygotowanie 2 szklanek cold brew

Moja rada: śmiało przygotuj większą ilość kawy. Wytrzyma ona w lodówce ponad tydzień, o ile wcześniej jej nie wypijesz :-).

Do przygotowania cold brew będziesz potrzebować wysokiej jakości kawy w ziarnach, młynka, wagi, zamykanego naczynia, wody, sitka lub papierowego filtra.

  • Zmiel około 60 g kawy (im grubiej, tym lepiej) i wsyp ją do naczynia, które da się zamknąć. Najlepszy efekt osiągniesz używając świeżo zmielonej kawy. Idealna będzie Tchibo African Blue (niebieskie opakowanie ze słoniem).
  • Zalej kawę 500 ml zimnej wody i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Naczynie zamknij i schowaj na noc do lodówki (min. na 12 godzin).
  • Następnego dnia kawę przecedź i gotowe! Możesz wypić ją zamiast klasycznej kawy lub dodać lody cytrynowe. Jeśli potrzebujesz prawdziwego orzeźwienia, możesz wrzucić do niej kilka kostek lodu. Nie jest to jednak niezbędne, ponieważ składniki cytrynowego cold brew same w sobie są już zimne.

Kawy, która po przecedzeniu została na sitku, nie musisz wyrzucać – możesz wykorzystać ją np. jako nawóz dla roślin.

Dodaj lody cytrynowe

Lody cytrynowe, podobnie jak cold brew, w łatwy sposób przygotujesz w domu. Wystarczą 3 składniki: śmietana do ubijania, cukier puder i cytryna.

  1. Ubij 300 ml śmietany z łyżką cukru pudru (nie musi powstać bita śmietana, ale co najmniej gęsta masa).
  2. Wymieszaj masę ze startą skórką cytryny, a pod koniec dodaj wyciśnięty z owocu sok.
  3. Całość przelej do zamykanego pojemnika i wstaw do zamrażarki na noc. Zanim dodasz lody do kawy, pozwól im trochę odtajać. Możesz je podzielić łyżką na mniejsze porcje.

Ilość lodów na jedną szklankę zależy od Twoich preferencji. Ja daję 1/3 szklanki lodów i zalewam je zimną kawą. Każdą szklankę dekoruję plasterkiem cytryny i wkładam słomkę, która według mnie do mrożonej kawy z lodami po prostu pasuje. My używamy metalowych słomek – to ekologiczne rozwiązanie, więc mamy je zawsze pod ręką.

Lody można przygotować również bez mleka

W ten sposób powstanie wegański napój bez laktozy. Wystarczy wymieszać mleko roślinne z sokiem i skórką z cytryny, ewentualnie dosłodzić (np. syropem klonowym) według własnego uznania. Powstałe w ten sposób lody będą jednak o wiele twardsze, dlatego mogą raczej pełnić funkcję nietypowego lodu do kawy – zamroź je bezpośrednio w specjalnych foremkach i zaserwuj w efektowny sposób.

Sprawdź też: Kawa z cynamonem na 3 sposoby

Przeczytaj również

Biszkopt z budyniem kawowym
iszkopt z budyniem kawowym5894
Przetestowaliśmy: kawa Dalgona (Dalgona Coffee)
Przetestowaliśmy: kawa Dalgona (Dalgona …14967
3 kawowe koktajle, które orzeźwią i pobudzą do działania
3 kawowe koktajle, które orzeźwią i pobu…15539
Kolejne artykuły