Właśnie czytasz

Przepis na ciasto z jabłkami, na które możesz sobie pozwolić będąc na diecie

17131  
Udostępnij: 

Przepis na ciasto z jabłkami, na które możesz sobie pozwolić będąc na diecie

Pieczenie ciast sprawia mi ogromną radość już od wielu lat. Nieważne, czy są to owocowe smakołyki czy zupełnie na odwrót – grubo pokryte kremem torty. Zawsze znajdzie się okazja do zrobienia domowych wypieków: sernik do kawy, szarlotka w zimowy wieczór czy prezent od serca dla najbliższych w postaci babeczki.

10. 9. 2022 3 Min czytania Redakcja
Przepis na ciasto z jabłkami, na które możesz sobie pozwolić będąc na diecie

Z biegiem czasu zaczęłam przywiązywać większą uwagę do używanych składników, tak aby moje wypieki były nie tylko pyszne, ale i zdrowsze. Zaowocowało to między innymi ciastami z ciecierzycy, mąki kokosowej, a nawet pomidorów.

Skąd jednak w ogóle pomysł na szukanie alternatyw dla znanego nam wszystkim cukru bądź mąki pszennej? W mojej słodkiej przygodzie przyczyniło się do tego wykrycie u mnie insulinooporności. Schorzenie to związane jest z obniżoną wrażliwością organizmu na insulinę, co zmusiło mnie do ograniczenia tak powszechnie używanego białego cukru i poszukania dla niego alternatywy.

Przepisy pełne zamienników są równie świetne dla wszystkich osób, które chcą ograniczyć cukry proste w diecie

Często są to wypieki o niższej kaloryczności niż ich tradycyjne odpowiedniki, przy jednoczesnym zachowaniu ich odpowiedniej dawki słodyczy.

To, co najbardziej lubię w moich nowych przepisach, to fakt, że zawsze znajdę w kuchni składniki, z których mogę upiec coś pysznego. Jest wiele możliwości, a ograniczać nas może tylko wyobraźnia.

Zamienniki popularnych składników wykorzystywanych do wypieków:

  • białka jajek – aquafaba (brzmi tajemniczo, a to najzwyklejsza woda, którą wylewa się ze słoika lub puszki podczas odcedzania ciecierzycy);
  • cukier – erytrytol, ksylitol, stewia;
  • mąka pszenna – mąka orkiszowa, owsiana, ryżowa, z ciecierzycy (najlepiej wymieszać kilka różnych rodzajów) – wybierając mąkę koniecznie zwróć uwagę na oznaczenia na opakowaniu, aby mieć pewność, że wybierany zamiennik na pewno nie zawiera glutenu;
  • kakao – karob;
  • mleko – roślinny napój sojowy, ryżowy, migdałowy etc.

Dodatkowo do pieczenia często używam warzyw. Tak, dobrze przeczytaliście! Warzywa, takie jak czerwona fasola, wspomniana wcześniej ciecierzyca, marchew, pomidor, buraki czy bataty, to wyjątkowe składniki, dzięki którym ciasto będzie zwarte, ale przy tym wilgotne i aksamitne. Zapewniam, że nikt nie wyczuje ich smaku w cieście (przetestowane na bardzo wybrednych członkach rodziny).

▶▶ Sprawdź też: Kawowy krem sułtański

Przepis na ciasto z jabłkami

Mniej cukru i dużo zdrowszych zamienników wcale nie oznacza „mniej smaku”. Możecie się o tym przekonać wykonując proste ciasto według przepisu, który dla Was przygotowałam. Ostrzegam, szybko znika po upieczeniu!

Do jego przyrządzenia potrzebujesz:

  • 5 jajek
  • 180 g jogurtu naturalnego bez laktozy
  • pół szklanki mąki owsianej (zwróć uwagę, aby była wyprodukowana ze zbóż bezglutenowych)
  • pół szklanki mąki ryżowej bądź kukurydzianej (świetnie pasuje do tego przepisu mąka orkiszowa, jednak nie będzie to już ciasto bez glutenu)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia bez glutenu
  • cynamon (tyle, ile lubisz)
  • 4-5 łyżek erytrytolu + ok. 2 łyżki do obsypania jabłek
  • dwa jabłka, najlepiej kwaśne

Zaczynamy od składników mokrych:

Jajka połącz z jogurtem, a następnie nie przerywając mieszania, dodaj przesianą przez sitko mąkę owsianą i ryżową/kukurydzianą, sodę oraz cynamon. Na koniec do miski wsyp erytrytol, najlepiej zmielony na puder. Ja uzyskuję taki efekt rozbijając słodzidło w moździerzu, ale równie szybkie i skuteczne będzie użycie młynka do kawy. Całość należy mieszać aż do powstania jednolitej, gładkiej masy.

jabłecznik - przepis

Tak przygotowane ciasto odstawiamy na bok i przechodzimy do jabłek:

Obierz je ze skórki i pokrój w niezbyt grube półksiężyce. Następnie obsyp je cynamonem (u mnie zawsze jest go dużo) oraz erytrytolem dla większej słodyczy.

Na dnie tortownicy ułóż ciasno jabłka, a następnie zalej wcześniej przygotowanym ciastem. Włóż do nagrzanego do 180℃ piekarnika i piecz przez około 45 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika, więc warto co jakiś czas zajrzeć przez drzwiczki i ocenić stopień zarumienienia. Gdy ciasto będzie gotowe, odstaw je do wystygnięcia. Przed podaniem możesz posypać jego wierzch pudrem z erytrytolu, tak jak ja to zazwyczaj robię.

Prawda, że prosty przepis? Nikt nie zauważy, że ciasto jest ze zdrowszych składników, tak jak nikt też nie zauważy, kiedy całe zniknie z talerza! Mam nadzieję, że udało mi się przekonać Cię do tego słodkiego eksperymentu.

Dom w stylu boho

Dom w stylu boho

W nowej kolekcji na Tchibo.pl znajdziesz dodatki i dekoracje, dzięki którym w łatwy sposób stworzysz atmosferę boho w swoim wnętrzu.

Sprawdź ofertę
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły