Właśnie czytasz

Ciasto cynamonowe z nutą kawy. Deser, który przyrządzisz w 15 minut

16134  
Udostępnij: 

Ciasto cynamonowe z nutą kawy. Deser, który przyrządzisz w 15 minut

Niezapowiedziana wizyta gości? A może szukasz pomysłu na ciasto do niedzielnej kawy? Moja dzisiejsza propozycja jest idealna dla osób, które cenią sobie smaczne i szybkie desery.

5. 2. 2022 2 Min czytania Małgorzata Boroń
Ciasto cynamonowe z nutą kawy. Deser, który przyrządzisz w 15 minut

Pachnące cynamonem i kawą, przepyszne ciasto zaspokoi podniebienia nawet tych najbardziej wymagających. Przyznam się Wam, że znałam wcześniej ten przepis w delikatnie innej odsłonie, bez dodatku kawy. Postanowiłam trochę go zmodyfikować i efekt pozytywnie mnie zaskoczył.

Ciasto cynamonowo-kawowe

Jedno jest pewne: to ciasto przygotujesz szybko i łatwo, a smak skradnie serce każdego łasucha! Składniki wystarczą Ci na ciasto o wielkości 23 x 23 cm.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 50 ml wystudzonego espresso
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 120 g cukru białego
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 50 g rozpuszczonego masła

Środek ciasta:

  • 100 g cukru białego lub brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao

Przygotowanie:

  1. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia (mój sposób: blaszkę wysmaruj najpierw masłem, tak by papier przyległ do niej idealnie).
  2. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  3. Suche składniki na ciasto wymieszaj z sobą w jednej misce, a w drugiej połącz i wymieszaj mleko, jajka, espresso i olej rzepakowy.
  4. Następnie suche składniki połącz z mokrymi i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Możesz pomóc sobie mikserem.
  5. Połowę ciasta rozłóż równomiernie w uprzednio przygotowanej formie.
  6. Teraz przygotuj środek ciasta: cukier, cynamon i kakao wymieszaj z sobą i połowę zawartości wysyp równomiernie na przygotowane w formie ciasto.
  7. Następnie wyłóż pozostałą część ciasta i wysyp na nie drugą połowę cynamonowego cukru.
  8. Na patelni rozpuść masło, a gdy lekko przestygnie polej nim górę ciasta i włóż do piekarnika na około 30 minut.

Ciasto jest gotowe! Szybko, prawda? Ciekawa jestem czy polubisz je tak samo jak ja. W związku z tym, że połowa formy zniknęła w 5 minut, to jestem pewna, że u nas będzie gościło na stole częściej. Oprócz tego, że jest banalnie proste w przygotowaniu, to smakuje obłędnie i doskonale sprawdza się w roli deseru do niedzielnej kawy. Smacznego! :-)

Kawa i akcesoria do jej przygotowania

Kawa i akcesoria do jej przygotowania

Wszystko, co może Ci się przydać do przyrządzenia domowej kawy znajdziesz na Tchibo.pl. A jaką kawę wybrać do przyrządzenia w domu?

Przeczytaj artykuł
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły