Właśnie czytasz

Przepis na szybkie i pyszne ciasto cappuccino

3359  
Udostępnij: 

Przepis na szybkie i pyszne ciasto cappuccino

Ciasta bez pieczenia to doskonała alternatywa do tradycyjnych wypieków. Często goszczą w moim domu, ponieważ nie wymagają dużo czasu i są proste w przygotowaniu. Jeśli tak jak ja uwielbiasz proste rozwiązania, to ten przepis jest dla Ciebie idealny!

3. 9. 2022 Małgorzata Boroń
Przepis na szybkie i pyszne ciasto cappuccino

Tego rodzaju słodkości są też znakomite dla osób, które unikają piekarnika jak ognia lub po prostu go nie posiadają. Przepis, który za chwilę Ci zdradzę, stworzyłam w czasie, kiedy wynajmowałam mieszkanie, a kuchnia była mała i nie było w niej zbyt wielu sprzętów. Wisienką na torcie jest z kolei kawa, która dodaje charakteru całości i sprawia, że żaden kawosz nie przejdzie obok tego przepisu obojętnie.

Przepis na ciasto cappuccino

Ciasto przygotowane jest na bazie herbatników i biszkoptów. Możesz użyć okrągłych lub zamienić kolejność: biszkopty na spód, herbatniki na wierzch. Zamiast kakao możesz przygotować ulubioną polewę – ja często używam karmelowej. Idealnie komponuje się ze smakiem kawy.

ciasto cappuccino składniki

Potrzebujesz:

  • Formy (ja użyłam klasycznej tortownicy)
  • Około 12 sztuk czekoladowych herbatników
  • Około 12 sztuk podłużnych biszkoptów
  • Szklanki przygotowanego ponczu cappuccino (proporcje cappuccino według własnego uznania)
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 600 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 łyżkę kakao do dekoracji
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 500 g mleka w proszku
  • 100 g cukru pudru
  • opcjonalnie: 3 żółtka

Przygotowanie:

  1. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Przygotuj poncz zalewając cappuccino wrzątkiem. Odstaw do wystudzenia.
  3.  Na spód tortownicy wyłóż czekoladowe herbatniki.
  4. Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody i zostaw do wystygnięcia.
  5. Przygotuj masę. Jajka sparz i rozbij. Żółtka jajek utrzyj wraz z cukrem pudrem w robocie kuchennym lub użyj do tej czynności miksera.
  6. Do żółtek dodaj masło ciągle ucierając.
  7. Stopniowo do ucieranej masy dodawaj serek homogenizowany, mleko w proszku, ¼ szklanki ostudzonego ponczu cappuccino i żelatynę.
  8. Przygotowaną masą przełóż na wyłożoną herbatnikami tortownicę.
  9. Na wierzch masy układaj wcześniej namoczone w pozostałym ponczu podłużne biszkopty.
  10. Włóż do lodówki na minimum godzinę.
  11. Po stężeniu masy udekoruj górę kakao.


Przygotowując krem możesz pominąć dodanie żółtek.

Mam nadzieję, że mój pomysł na przygotowanie szybkiego ciasta na zimno Ci się spodobał i też polubisz je tak samo jak ja.

Kuchnia pełna smaków

Kuchnia pełna smaków

W najnowszej kolekcji na Tchibo.pl znajdziesz akcesoria, które pozwolą Ci wyczarować kulinarne cuda.

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły