Ciastka robię z kruchego ciasta, które jest niezwykle wszechstronne. W zależności od tego, na jaką okazję je piekę, dodaję też inne składniki – skórkę pomarańczy, posiekane kawałki czekolady czy suszone owoce. Świetnie smakują również ze startym marcepanem. Ciastka można polać czekoladą lub przełożyć kremem i dżemem.
Przepis na ciastka
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Na 30 ciastek będziesz potrzebować:
na ciasto:
- 250 g mąki
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 130 g masła
- szczyptę soli
- ½ łyżeczki startej skórki cytryny
na krem:
- 150 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżki kawy rozpuszczalnej Tchibo FOR BLACK’N WHITE
- 80 g cukru pudru
Przygotowanie:
Najpierw ciasto
Do miski przesiej mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodaj żółtka i miękkie masło. Ręką lub z pomocą miksera wyrób gładkie ciasto. Następnie owiń je folią i włóż na około pół godziny do lodówki.
Kiedy ciasto odpoczywa, przygotuj krem
W międzyczasie ubij na pianę masło z cukrem pudrem. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a potem dodaj do niej kawę. Całość wmieszaj do ubitego masła, a gotowy krem wstaw do lodówki.
Rozwałkuj ciasto i upiecz ciastka
Posyp wałek mąką i rozwałkuj ciasto. By otrzymać wzór, dodatkowo skorzystaj z grawerowanego wałka. Z ciasta wykrawaj dowolne kształty. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 10 minut. Po wyjęciu zdejmij ciastka z blachy – na jeszcze gorącej powierzchni ciastka mogłyby ściemnieć.
Przełóż ciastka kremem
Przestudzone ciastka przełóż kawowym kremem. Możesz przechowywać je w słoiku lub od razu podać. Czasem zanurzam połowę ciastka w rozpuszczonej czekoladzie, ale świetnie smakują i bez tego.
Sprawdź też: Przepis na Cold brew