Właśnie czytasz

Ciastka z kremem kawowym

3724  
Udostępnij: 

Ciastka z kremem kawowym

U mnie w domu wszyscy kochają ciasteczka własnej roboty. Piekę je często, ponieważ ich wykonanie jest banalnie proste, a do całego procesu przygotowania mogę zaangażować dzieci.

17. 7. 2020 1 Min czytania Redakcja
Ciastka z kremem kawowym

Ciastka robię z kruchego ciasta, które jest niezwykle wszechstronne. W zależności od tego, na jaką okazję je piekę, dodaję też inne składniki – skórkę pomarańczy, posiekane kawałki czekolady czy suszone owoce. Świetnie smakują również ze startym marcepanem. Ciastka można polać czekoladą lub przełożyć kremem i dżemem.

Przepis na ciastka

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 10 minut

Na 30 ciastek będziesz potrzebować:

na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 130 g masła
  • szczyptę soli
  • ½ łyżeczki startej skórki cytryny

na krem:

  • 150 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżki kawy rozpuszczalnej Tchibo FOR BLACK’N WHITE
  • 80 g cukru pudru

Przygotowanie:

Najpierw ciasto

Do miski przesiej mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodaj żółtka i miękkie masło. Ręką lub z pomocą miksera wyrób gładkie ciasto. Następnie owiń je folią i włóż na około pół godziny do lodówki.

Kiedy ciasto odpoczywa, przygotuj krem

W międzyczasie ubij na pianę masło z cukrem pudrem. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a potem dodaj do niej kawę. Całość wmieszaj do ubitego masła, a gotowy krem wstaw do lodówki.

Rozwałkuj ciasto i upiecz ciastka

Posyp wałek mąką i rozwałkuj ciasto. By otrzymać wzór, dodatkowo skorzystaj z grawerowanego wałka. Z ciasta wykrawaj dowolne kształty. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 10 minut. Po wyjęciu zdejmij ciastka z blachy – na jeszcze gorącej powierzchni ciastka mogłyby ściemnieć.

By otrzymać ciekawy wzór na ciastkach, najpierw rozwałkuj ciasto zwykłym wałkiem, a potem grawerowanym.

Przełóż ciastka kremem

Przestudzone ciastka przełóż kawowym kremem. Możesz przechowywać je w słoiku lub od razu podać. Czasem zanurzam połowę ciastka w rozpuszczonej czekoladzie, ale świetnie smakują i bez tego.

Sprawdź też: Przepis na Cold brew

Przeczytaj również

Orzeźwiający eksperyment z kawą: cytrynowe cold brew
Orzeźwiający eksperyment z kawą: cytryno…1843
Biszkopt z budyniem kawowym
iszkopt z budyniem kawowym5894
Przetestowaliśmy: kawa Dalgona (Dalgona Coffee)
Przetestowaliśmy: kawa Dalgona (Dalgona …14967
Kolejne artykuły