Właśnie czytasz

3 rodzaje świątecznych ciastek o smaku kawy

5358  
Udostępnij: 

3 rodzaje świątecznych ciastek o smaku kawy

Nie mam nic przeciwko książkom kucharskim, ale myślę, że przepisy najlepiej przekazywać pocztą pantoflową. Dotyczy to zwłaszcza wszelkiego rodzaju deserów. Z przyjemnością podzielę się z Tobą przepisem na świąteczne ciastka o zapachu kawy, na które przepis dała mi babcia.

13. 12. 2020 4 Min czytania Redakcja
3 rodzaje świątecznych ciastek o smaku kawy

Babcia na przełomie listopada i grudnia zawsze wyciągała swoją wypróbowaną i sprawdzoną książeczkę z przepisami na „sałatki” i wspólnie wybierałyśmy, co zaczniemy jako pierwsze. Jej kuchnia pachnąca wanilią, cynamonem i kawą jest dla mnie niezapomniana. Wspominam także jej rady, dłonie z odciskami od ciągłego trzymania miksera i umiejętność tworzenia cukierniczych perełek ze zwykłych składników. Nie wspominając o tym, że w jej kuchni nie było żadnych nowoczesnych sprzętów. Dzięki temu wiem, że zazwyczaj sama mogę się bez nich obejść.

Dzisiaj wybrałam przepisy pachnące kawą, szybkie i jednocześnie wyglądające luksusowo. Niezależnie od tego, czy pieczesz je sama, z przyjaciółmi czy z dziećmi, ciesz się w pełni wspólnie spędzonymi chwilami.

Kawowe trufle

Są puszyste, lekkie i nigdy na jednym nie skończysz. Można je przygotować w małych koszyczkach, włożyć do ozdobnego pudełka i podarować komuś jako jadalny prezent w postaci bombonierki.

Na 30 do 35 trufli będziesz potrzebować:

Na podstawę:

  • 100 ml śmietany 33%
  • 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej (ja wybrałam Tchibo Exclusive)
  • 1 łyżkę masła
  • 300 g białej czekolady

Do ozdoby:

  • wysokiej jakości kakao
  • startą białą czekoladę
  • wiórki czekoladowe

Przygotowanie:

Podgrzej śmietanę i dodaj do niej kawę rozpuszczalną. Następnie wrzuć posiekane masło i połamaną czekoladę i poczekaj, aż wszystko całkowicie się rozpuści. Podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj jej. Następnie odstaw masę do lodówki i pozwól jej stężeć do następnego dnia. Następnego dnia łyżeczką rozbij kawałki lub uformuj zwykłe kulki, obtocz każdy kawałek w kakao, wiórki czekoladowe lub startą białą czekoladę. Na koniec włóż trufle do papierowych koszyczków.

Sprawdź też: Ciastka z kremem kawowym

Kawowe łódeczki

Herbatniki kawowe smakują fantastycznie nawet „na sucho”. W takim przypadku dobrze jest je rozwałkować tłoczonym wałkiem, wyglądają świetnie. Jeśli wybierzesz wariant z kremem, pozwól mu odpocząć przez kilka dni, wtedy będą idealnie sprężyste.

Na 35 do 40 ciastek będziesz potrzebować:

Na ciasto:

  • 100 g mąki orkiszowej
  • 80 g mąki migdałowej
  • 120 g masła
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej

Na krem:

  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżkę cukru trzcinowego
  • ½ łyżkę kakao
  • ziarna z ½ wanilii
  • 80 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady

Na polewę:

  • 100 g cukru pudru
  • 2–3 łyżki gorącej kawy
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • ziarna kawy do ozdoby (doskonale sprawdzi się 100% Arabika Milano o delikatnym smaku lub Sicilia, która ma w sobie część Robusty)

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę orkiszową i migdałową, dodaj posiekane masło, cukier, żółtko, kawę i skórkę z cytryny. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj na gładkie ciasto. Owiń je w folię spożywczą i pozostaw na na około pół godziny w chłodnym miejscu. W międzyczasie przygotuj krem. Wrzuć masło i cukier do miski i ubij wszystko na puszystą piankę. Następnie stopniowo dodawaj kakao, ziarenka wanilii i rozpuszczoną czekoladę.

Rozwałkuj ciasto na cienki płat i wytnij z niego łódeczki lub inne kształty według własnego uznania. Umieść je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz ciastka przez 8 do 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Po upieczeniu odstaw gotowe słodycze do ostygnięcia. Po wystudzeniu przełóż je kremem czekoladowym.

Wymieszaj cukier puder z gorącą kawą, a następnie dodaj masło do masy. Udekoruj wypełnione łódeczki polewą na całej powierzchni lub ozdób je według uznania. Na koniec udekoruj ziarnami kawy.

Sprawdź też: Zostań baristą we własnym domu

Niepieczone ziarna kawy

Idealny wybór na ostatnią chwilę lub gdy nie chcemy używać piekarnika. Ja sama zwykle używam do ich przygotowania resztki suszonych owoców i orzechów, które zostały mi z innych wypieków. Za każdym razem smakują inaczej, ale zawsze doskonale. Są gotowe w mgnieniu oka i równie szybko znikają ze stołu.

Na 30 ziaren będziesz potrzebować:

Na podstawę:

  • 80 g masła
  • 1 łyżeczkę drobno zmielonej kawy (jeśli nie wiesz, po którą sięgnąć, doskonała będzie Tchibo Espresso Milano Style)
  • 1 łyżkę mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżkę drobno posiekanej żurawiny
  • 3 drobno posiekanych suszonych moreli
  • 80 g mielonych biszkoptów
  • ½ łyżki rumu
  • szczyptę startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ziarna z ½ wanilii

Na polewę:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżkę masła

Przygotowanie:

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce. Możesz również włożyć materiał bazowy do dzbanka blendera i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Ziarna będą lepiej ukształtowane, ale przy obu wariantach uzyskasz dobry wynik. Następnie uformuj ziarenka z masy i wykonaj rowek na środku. Robię to drugą stroną noża. Wstaw ziarna do lodówki i w międzyczasie przygotuj polewę.

Połamaną czekoladę wrzuć do miski i pozwól jej rozpuścić się w kąpieli wodnej. Dodaj masło, wymieszaj i polej ziarna gotową polewą. Pozwól czekoladzie stężeć, a następnie umieść ziarna w papierowych koszyczkach.

Sprawdź też: Przepis na Cold brew

Przeczytaj również

Sekret pysznego świątecznego karpia
Sekret pysznego świątecznego karpi39615
Trzy gorące napoje, które Cię rozgrzeją w chłodne dni
Trzy gorące napoje, które Cię rozgrzeją …17813
Jak zrobić chatkę z piernika i domową mieszankę przypraw?
Jak zrobić chatkę z piernika i domową mi…9388
Kolejne artykuły