Sekret gazpacho tkwi w wysokiej jakości składnikach. Z uwagi na to, że warzywa, które wykorzystuje się do przygotowania chłodników, nie mogą być wcześniej poddane termicznej obróbce, to ich jakość jest szczególnie ważna. Powinny być świeże, smaczne i dojrzałe. Najlepsze są te z ogrodu lub targu. To samo dotyczy ziół i innych składników. Wybieram oliwę z oliwek extra virgin i wcale jej nie żałuję. Kiedy nie mam wystarczająco dojrzałych pomidorów, wolę użyć dobrej jakości warzyw z puszki (w przypadku tego składnika wskazane jest usunięcie twardych, zielonych środków).
6 kroków do doskonałego chłodnika
- Przecieranie: większość dzisiejszych mikserów jest mocna i potrafi zetrzeć nawet najdrobniejsze ziarna. Jeśli Twój blender ma problem z mniejszymi cząstkami, po zmiksowaniu przeciśnij je dodatkowo przez sito.
- Zagęszczanie: zupa często wychodzi rzadka ze względu na dużą ilość soku warzywnego. Do jej zagęszczenia używam kromek białego chleba bez skórki (nawet tych starszych). Rozrywam je na kawałki i chwilę moczę w kilku łyżkach czerwonego lub białego octu.
- Aromat: pieprz i sól to rzecz oczywista, ale czosnek, cebula lub szalotka, ocet winny z czerwonego lub białego wina i oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia również powinny znaleźć się w zupie. Aby zrównoważyć smak, dobrze jest lekko dosłodzić zupę. Odpowiedni będzie cukier klasyczny, ale także miód lub dowolny syrop. Do pomidorów doskonale pasuje słodzidło daktylowe, które delikatnie niweluje ewentualną kwaskowatość. Smakuj i doprawiaj, aż całość będzie dla Ciebie idealna.
- Eksperymenty smakowe: nie musisz trzymać się sprawdzonych kombinacji. Pesto bazyliowe, papryczki chili, limonka, kolendra, mięta i inne zioła pomogą w uzyskaniu doskonałego smaku. Nie bój się próbować różnych rodzajów olejów, octów i syropów.
- Właściwe chłodzenie: to konieczność i jedyny sposób, aby zupa była orzeźwiająca! Do blendowania dobrze jest użyć warzyw prosto z lodówki. Następnie wystarczy już tylko schłodzić zupę przez godzinę lub dwie.
- Przechowywanie: gotową zupę możesz przechowywać przez 2 dni w lodówce i koniecznie w zamkniętym pojemniku. Pamiętaj, aby dokładnie wymieszać ją przed podaniem. Możesz również zamrozić jej nadmiar: do tego najlepiej nadają się hermetyczne torby na suwak lub pudełka z pokrywkami.
Ogórkowy chłodnik z bazyliowym pesto
Ilość porcji: 4. Czas przygotowania: 15 minut. Czas chłodzenia: 2 godziny.
Składniki:
- 1 zielona papryczka chili + odrobina do ozdoby
- 1 szalotka
- 2 ogórki
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść świeżej mięty + trochę do ozdoby
- 1 garść świeżej bazylii + trochę do ozdoby
- sok z 1 limonki
- 3 łyżki bazyliowego pesto + trochę do ozdoby
- 2 łyżki syropu z agawy
- 120 ml wody
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Usuń nasiona z papryczki chili, a szalotki i ogórki pokrój na kawałki.
- Włóż warzywa do kielicha blendera, dodaj czosnek, miętę, bazylię, sok z limonki, pesto bazyliowe, syrop i wodę. Dobrze zmiksuj. Następnie dopraw solą i pieprzem.
- Pozostaw zupę do schłodzenia w lodówce na 2 godziny, a następnie podawaj ją z pesto bazyliowym, świeżą miętą i bazylią.
Zadbaj o wygląd
Podczas serwowania udekoruj zupę czymś chrupkim (np. nasionami, orzechami czy grzankami), kawałkami warzyw czy roślinami strączkowymi. Możesz ją także przyozdobić ziołami, olejami ziołowymi, pesto, startym parmezanem, a nawet kwaśną śmietaną.
Pomidorowo-paprykowy chłodnik
Ilość porcji: 4. Czas przygotowania: 15 minut. Czas chłodzenia: 2 godziny.
Składniki:
- 2 kromki białego chleba
- 4 łyżki octu winnego czerwonego
- 10 dużych, dojrzałych pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 1/2 ogórka
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- 80 ml oliwy z oliwek
- sól i świeżo zmielony pieprz
- świeża bazylia
Przygotowanie:
- Odetnij skórkę z chleba i wrzuć jego miękki środek do miski. Następnie zalej to octem i wstaw do lodówki na pół godziny.
- Wytnij twarde środki pomidorów i oczyść paprykę z nasion.
- Pokrój pomidory, paprykę, ogórek i szalotkę na kawałki, a następnie włóż warzywa do kielicha blendera. Dodaj czosnek, miód, olej i chleb z octem. Zmiksuj na gładką masę.
- Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku, ewentualnie dodaj odrobinę octu lub miodu. Włóż do lodówki na 2 godziny.
- Podawaj schłodzoną zupę w miseczkach lub głębokich talerzach, skroploną oliwą z oliwek i udekorowaną świeżą bazylią. Podawaj z chlebem.
Zupa na drogę!
Chłodnik to idealny wybór na letnie wypady. Odpowiednio schłodzoną zupę wlej do termosu i dodaj kilka kostek lodu. Zobaczysz, jak taki posiłek sprawdzi się podczas podróży w upalne dni.
Chłodnik kukurydziany
Ilość porcji: 4. Czas przygotowania: 15 minut. Czas chłodzenia: 2 godziny.
Składniki:
- 2 kromki białego chleba
- 4 łyżki octu winnego białego
- 2 żółte papryki
- 250 g ugotowanej kukurydzy
- 125 g żółtych pomidorków cherry
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka cukru
- 120 ml mleka kokosowego
- sól i świeżo zmielony pieprz
- świeża kolendra
Przygotowanie:
- Odetnij skórkę z chleba i wrzuć jego miękki środek do miski. Następnie zalej to octem i wstaw do lodówki na pół godziny.
- Oczyść paprykę z nasion. Oddziel ziarna od trzonu kukurydzy.
- Pokrój pomidory, paprykę i szalotkę na kawałki, a następnie włóż do kielicha blendera. Dodaj czosnek, kukurydzę, cukier, mleko kokosowe i chleb z octem. Zmiksuj na gładką masę.
- Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem, a w razie potrzeby dodaj także ocet i cukier. Włóż do lodówki na 2 godziny.
- Gotową zupę udekoruj kukurydzą, pomidorkami koktajlowymi i świeżą kolendrą.
Chłodnik na słodko
Chłodniki można przygotowywać również z owoców. Latem moją ulubioną ze słodkich wariacji jest chłodnik arbuzowy.
- Przepis na naleśniki po meksykańsku
- Prosty przepis na dżem truskawkowy
- Jak zrobić syrop z młodych pędów sosny?
- Przepis na lasagne w trzech wersjach

Kuchnia pełna smaków
W najnowszej kolekcji na Tchibo.pl znajdziesz akcesoria, które pozwolą Ci wyczarować kulinarne cuda.