Właśnie czytasz

9 błędów, których należy unikać podczas pieczenia chleba

7147  
Udostępnij: 

9 błędów, których należy unikać podczas pieczenia chleba

Gruba, ciepła pajda domowego chleba z rozpływającym się masłem to jedno z moich kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Od kiedy się usamodzielniłam, to chleb kupowałam głównie w piekarniach, choć często wracałam myślami do tego swojskiego.

4. 5. 2022 4 Min czytania Małgorzata Boroń
9 błędów, których należy unikać podczas pieczenia chleba

W końcu nastał ten dzień, kiedy to musiałam pierwszy raz wykonać go sama w domu i od tej pory zakupy w piekarni robię tylko sporadycznie. Mogę pochwalić się, że „ekspertem” od pieczenia chleba stałam się w czasach pandemii, ale prawdziwa satysfakcja z jego robienia pojawiła się dopiero wtedy, kiedy to rodzina upominała się o więcej.

Na początku nie obyło się jednak bez błędów, dlatego chciałabym się podzielić tymi najczęstszymi, które sprawiają, że zamiast idealnego bochenka, z piekarnika wyciąga się zakalec.

Zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura w piekarniku

Przed pieczeniem należy dobrze rozgrzać piekarnik, aby skórka chleba była pięknie przyrumieniona i chrupiąca.

Mało rozgrzany piekarnik lub zbyt niska jego temperatura podczas pieczenia spowodują, że chleb będzie blady i nieprzyrumieniony. Zbyt wysoka temperatura z kolei daje zupełnie odwrotny efekt do powyższego. Chleb pieczony w taki sposób będzie suchy i nie da się pokroić – będzie po prostu rozpadał się na małe kawałki.

Niecierpliwość nie popłaca


Idealny chleb to taki, gdy po wyjęciu z piekarnika i delikatnym uderzeniu w jego spód, słyszysz pusty, głuchy dźwięk. Wówczas możesz mieć pewność, że chleb jest upieczony i nie przepieczony, skórka jest chrupiąca, a wnętrze delikatnie miękkie.

Zbyt duża ilość soli

Choć wydaje się, że tego błędu nie da się popełnić, to nic bardziej mylnego.

Pamiętaj, aby dodać odpowiednią ilość soli, która jest w danym przepisie. Zbyt duża ilość soli spowoduje mniejszą aktywność drożdży, a co za tym idzie, chleb może w ogóle nie wyrosnąć.

Zbyt krótkie lub zbyt długie wyrastanie ciasta

To  może sprawić, że chleb będzie za bardzo popękany.

Tego efektu z pewnością nikt z nas nie chce uzyskać. W przypadku chleba na zakwasie, ważne jest podwójne wyrastanie. Po raz pierwszy dłuższe – przez przynajmniej 12h w lodówce, ponowne wyrobienie ciasta i godzina odpoczynku na płycie kuchennej. Z kolei wybierając chleb na drożdżach, najlepiej jest zostawić ciasto do wyrośnięcia na około 1h.

Zbyt długie jego wyrastanie może skutkować tym, że chleb będzie miał kwaskowaty smak i będzie w nim czuć drożdże. Czas odgrywa tu kluczową rolę. Po uformowaniu chleba należy go też naciąć po długości. Wtedy zasugerujemy mu, jak ma pęknąć i zapobiegniemy niepożądanemu pękaniu na całej powierzchni.

Źle przygotowane drożdże

Wydawałoby się, że odpowiednie przygotowanie drożdży to nic trudnego.

drożdże

Jednak żeby zrobić to dobrze, pamiętaj o tym, aby woda, z którą je mieszasz, miała temperaturę pokojową. Zbyt zimna woda sprawi, że drożdże się nie aktywują, a zbyt ciepła może je zwyczajnie zabić.

Brak przesiewu mąki

Dla wypieku idealnego chleba ważna jest nie tylko jakość mąki.

Ważne jest również to, żeby ją przesiać przez sito. Jeśli tego nie zrobisz chleb będzie mniej puszysty. Nie bez znaczenia jest też rodzaj mąki. Wszystkie różnią się zawartością białka lub tym, jak drobno są zmielone. Uniwersalna mąka nie zawsze się sprawdzi. Ja zazwyczaj używam w tym celu mąki przeznaczonej do pieczenia chleba. Znajdziesz ją w każdym supermarkecie. Dzięki niej każdy bochenek chleba ma idealną konsystencję, a pieczenie jest czystą przyjemnością.

Źle dobrana proporcja składników

Bardzo często zdarza mi się piec coś „na oko”.

chleb - składniki

W przypadku chleba kluczową rolę grają składniki w odpowiednio dobranych proporcjach. To nie zupa, gdzie możesz dać więcej wody lub mniej przypraw. Skup się na tym, aby składniki były dobrane idealnie według przepisu. Czasem dodanie któregoś składnika więcej lub mniej sprawi, że chleb może być zbyt suchy albo za bardzo wilgotny.

Łyżeczka łyżeczce nie jest równa


Często widzę w przepisach proporcje mierzone na łyżeczki lub szklanki. To jednak bardzo względne, dlatego polecam dokładnie odmierzać składniki. Ja przekonałam się, że waga kuchenna to największy pomocnik podczas gotowania i pieczenia – dzięki niej mam pewność, że mam idealnie odmierzone składniki.

Zbyt duża ilość zakwasu

Jeśli przygotowujesz chleb na zakwasie pamiętaj, aby nie przesadzić z ilością.

Zbyt duża ilość zakwasu sprawi, że wypiek będzie kwaśny i niezbyt dobry w smaku. Może to też spowodować, że nie wyrośnie odpowiednio.

Ważne jest też, aby zakwas był aktywny


Niezwykle ważne jest, aby przed pieczeniem mieć dojrzały, aktywny zakwas (który w przewidywalny sposób rośnie i opada). Młody lub słabo rozwinięty zakwas spowoduje słabą fermentację i gumowaty, niewyrośnięty bochenek. Nie bierz się za pieczenie chleba w momencie, gdy widzisz pierwsze oznaki życia zakwasu – pozwól mu dojrzeć, to zazwyczaj trwa około 2 tygodni, jeśli zaczynasz z nim od zera. :-)

Zły sposób wyrabiania ciasta

Wyrabianie ciasta jest kluczowym elementem w przygotowaniu chleba.

Dzięki odpowiedniemu wyrabianiu, wytwarza się gluten. Dobrze zagniecione ciasto to idealna puszystość wypieku. Jeśli używasz miksera stojącego, ustaw timer i pozwól maszynie wykonać swoją pracę. Jeśli jednak ugniatasz ciasto ręcznie, musisz upewnić się, że robisz to przez co najmniej 15-20 minut. Oczyść trochę miejsca na blacie, oprósz go odrobiną mąki, włącz  dobrą muzykę i potraktuj to jako relaks, a może nawet domowe ćwiczenie wzmacniające mięśnie rąk. :-)

Pieczenie chleba wymaga cierpliwości. Im częściej go będziesz piec, tym większej wprawy i doświadczenia zdobędziesz. Ja zawodowym piekarzem nie jestem, więc powyższy poradnik jest subiektywny, ale mam nadzieję, że przyda Ci się na początek Twojej przygody z domowym chlebem!

▶▶ Przeczytaj też: Przepis na idealny chleb na zakwasie

Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły