Właśnie czytasz

Bio, eco, organic to nie to samo. Czym różnią się od siebie te produkty?

2883  
Udostępnij: 

Bio, eco, organic to nie to samo. Czym różnią się od siebie te produkty?

Kiedy spaceruję pomiędzy sklepowymi półkami i wybieram produkty, zawsze zwracam uwagę na etykiety i to, co jest na nich napisane. Często jednak produkty są oznaczone w różny sposób i przyznam szczerze, że nietrudno się w tym zgubić. Czy wiesz, że każde z tych oznaczeń kryje w sobie zupełnie inne znaczenie?

30. 7. 2022 5 Min czytania Marta Kaniewska
Bio, eco, organic to nie to samo. Czym różnią się od siebie te produkty?

Rozmawiając ze znajomymi często słyszę, że eco, BIO czy organic to jedno i to samo. Niektórzy twierdzą, że słowa te różnią się tylko brzmieniem i nie ma znaczenia, co się wybiera. Postanowiłam zgłębić ten temat i sprawdziłam, co tak naprawdę oznaczają terminy, które można spotkać na opakowaniach różnych produktów spożywczych, tekstyliów, kosmetyków czy nawet dodatków do domu.

BIO, czyli życie

Produkty noszące nazwę Bio nie zawierają żadnego składnika, który został zmieniony genetycznie.

produkty bio

Są one dobre dla nas, naszego zdrowia, ale także sprzyjają otaczającej nas faunie i florze. W ich produkcji nie stosuje się pestycydów, nawozów sztucznych i organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO). Hodowcy zapewniają zwierzętom wystarczającą opiekę, wysokiej jakości paszę i przestrzeń życiową do wypasu i odpoczynku. W przetwórstwie produktów ekologicznych nie stosuje się sztucznych barwników, substancji aromatycznych i konserwujących lub innych, obcych dodatków.

Wybierając produkty wykonane z bio bawełny oszczędzam wodę


A to dlatego, że w procesie uprawy bio bawełny, rośliny i gleba wymagają znacznie mniej intensywnego nawadniania, co jest korzystne dla środowiska.

Eco, czyli dbałość o środowisko naturalne

Rolnictwo ekologiczne stosuje zasady, które opierają się na utrzymaniu harmonijnych relacji między produkcją żywności a środowiskiem.

produkty eco

Produkcja odbywa się w sposób naturalny i bez interwencji sztucznej lub chemicznej. Aby warzywo lub owoc były ekologiczne, również nasiona muszą być ekologiczne, ziemia i woda muszą być odkażone i niepoddane wpływowi chemicznych nawozów ani pestycydów. Uprawy odbywają się na terenie wolnym od zanieczyszczeń, bez dodatku substancji przyspieszającej wzrost oraz bez dodatku antybiotyków. W przypadku jakichkolwiek zagrożeń wobec zwierząt czy roślin występujących na danym terytorium – zgodnie z przyjętymi standardami, musi im zostać zapewniona pełna ochrona. Każdy z gatunków odgrywa ważną rolę w utrzymaniu równowagi danego ekosystemu, a jeśli chociażby jednego zabraknie, stan harmonii może zostać zakłócony.

Warto też dodać, że większość produktów ekologicznych posiada opakowanie, które jest biodegradowalne. Oznacza to, że rozkłada się ono podczas procesu procesu nazywanego biologicznym rozkładem. Nadaje się ono też do ponownego przetworzenia, a informuje nas o tym znak tworzący trójkąt. Dodatkowo na opakowaniu może znajdować się wartość procentowa, która wskazuje na to, jaka część wyrobu powstała z materiałów przetworzonych.

Czy wiesz, że… produkty, które w tym procesie produkcji zużywają mniej energii, pomagają chronić środowisko? To jeden z powodów, dla których wybieram produkty marki Tchibo – do ich produkcji zużywa się mniej ropy naftowej, dzięki czemu do atmosfery przedostaje się mniej gazów cieplarnianych, a to chroni oceany i atmosferę.

Dlaczego wybieram eco kosmetyki?

Jednym z powodów jest to, że chcę podarować mojej skórze to, co najlepsze.

A naturalne kosmetyki powstają wyłącznie z naturalnych składników. Są to głównie olejki roślinne i eteryczne. Staranny dobór surowców odgrywa w tym procesie kluczową rolę. Kosmetyki naturalne nie mogą zawierać substancji ropopochodnych i syntetycznych (np. parafin), sztucznych barwników, parabenów, silikonów, syntetycznych substancji zapachowych, siarczanów, ftalanów, chemicznych konserwantów i muszą spełniać surowe normy.

Nauczyłam się jednak, aby przy ich wyborze dokładnie czytać etykiety. Wszystko dlatego, że nie każdy produkt, który jest oznaczony jako naturalny, zawiera wyłącznie naturalne składniki. Producenci doskonale wiedzą, że mogą w ten sposób być oznaczyć swoje wyroby, jeśli zawierają one tylko 1% naturalnych składników. Może to być mylące dla konsumentów, dlatego zawsze dobrze jest sprawdzić, z czego tak naprawdę zostały one wyprodukowane.

Organic, czyli dbałość o kondycję gleby

Produkty oznaczone jako organiczne gwarantują, że nie zostały użyte żadne pestycydy, nawozy ani inne podobne substancje.

W procesie produkcji organicznej ważne jest zachowanie pewnych, dość restrykcyjnych standardów. Nie może na tym ucierpieć kondycja gleby. Musi ona pozostań żyzna, a do produkcji stosuje się wyłącznie naturalne metody.

Warto jednak dodać, nie każda żywność ekologiczna jest BIO, ponieważ pomimo tego, że nie zawiera ona chemikaliów, to może być wytwarzana z produktów genetycznie zmodyfikowanych.

Fair trade, czyli sprawiedliwy handel z troski o lokalnych plantatorów

Jego celem jest poprawa warunków życia producentów z krajów rozwijających się w ramach koncepcji zrównoważonego rozwoju.

Udaje się to osiągnąć, zapewniając producentom lepsze warunki biznesowe i podnosząc świadomość konsumentów na temat sytuacji w biednych krajach rozwijających się.

W systemie sprawiedliwego handlu cena zakupu surowców ma określoną minimalną granicę, poniżej której nigdy nie można zejść, aby móc pokryć koszty produkcji i życia rolników. Cena minimalna obejmuje również dodatek, który nie jest rozdzielany pomiędzy rolników indywidualnych, ale trafia bezpośrednio do spółdzielni rolniczej. Dopłata ta finansuje projekty edukacyjne, społeczne i środowiskowe lub może pomóc w stworzeniu dodatkowych możliwości zatrudnienia. To zdecydowanie wpływa na jakość życia ludzi, którzy żyją w krajach rozwijających się.

Jaka jest różnica pomiędzy Fair trade a BIO?


Znak Fair Trade nie oznacza automatycznie, że produkt został wyprodukowany z poszanowaniem środowiska. Szacuje się jednak, że ponad połowa produktów sprawiedliwego handlu na naszym rynku posiada również certyfikat ekologiczny. To gwarantuje że wybieramy najwyższą możliwą jakość, zarówno ze społecznego, moralnego jak i z ekologicznego punktu widzenia.

Czy wiesz, że… kawa jest jednym z najcenniejszych surowców na świecie, a popyt na nią wciąż rośnie? Dzięki wybieraniu produktów oznaczonych znakiem Fair trade wspierasz lokalnych plantatorów i przyczyniasz się do produkcji większej ilości wysokiej jakości kawy. Jednocześnie wpływasz na poprawę warunków życia ludzi, w krajach, w których jest ona uprawiana.

Fair trade z korzyścią dla wszystkich


Wszystkie produkty z certyfikatem Fair trade są oznaczone zarejestrowanym znakiem nadanym przez międzynarodową organizację Fairtrade International. Kupując produkty ze znakiem Fair trade, masz pewność, że w jego uprawie nie użyto niebezpiecznych agrochemikaliów. Wybierając je, wspierasz alternatywny model ekonomiczny, cieszysz się produktami wysokiej jakości i dajesz głos naturalnym sposobom prowadzenia biznesu.

Mam nadzieję, że udało mi się wyjaśnić różnicę pomiędzy różnymi oznaczeniami produktów, które możemy znaleźć na sklepowych półkach. Wierzę, że zainspirowałam Cię do zwracania uwagi na to, co wrzucasz do koszyka podczas zakupów. Dla mnie zakupy nie są jedynie zaspokojeniem podstawowych potrzeb, ale przede wszystkim świadomym wyborem prowadzącym do poprawy jakości życia na naszej planecie. Zadbajmy wspólnie o naszą przyszłość i przyszłość naszych dzieci oraz wnuków!

Zrównoważony rozwój w Tchibo

Zrównoważony rozwój w Tchibo

Jesteśmy odpowiedzialni za świat, w którym żyjemy nie tylko dzisiaj, ale także za ten, w którym chcemy żyć jutro. Spójrz na nasze kroki, które podejmujemy w kierunku zrównoważonego rozwoju.

Dowiedz się więcej
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły