Właśnie czytasz

Migdałowy baranek, który zawsze zaskakuje moich gości przy wielkanocnym stole

2755  
Udostępnij: 

Migdałowy baranek, który zawsze zaskakuje moich gości przy wielkanocnym stole

Lubię zaskakiwać swoich gości różnymi oryginalnymi potrawami. Nie byłabym sobą, gdybym na Wielkanoc nie przygotowała czegoś wyjątkowego. Przepis, którym chcę się dzisiaj podzielić, przywiozłam ze swojego kilkumiesięcznego pobytu na zagranicznym programie studenckim. Od tamtej pory to punkt obowiązkowy w każde święta.

13. 4. 2022 4 Min czytania Redakcja
Migdałowy baranek, który zawsze zaskakuje moich gości przy wielkanocnym stole

Wielkanoc to święta, które kojarzą nam się z żurkiem, białą kiełbasą, mazurkiem oraz babką. Ja przygotowuję również uroczego migdałowego branka, który nie tylko doskonale smakuje, ale jest też przepiękną dekoracją świątecznego stołu. Jego wykonanie nie jest skomplikowane i bez problemu poradzą sobie z nim również Ci, którzy upieką go po raz pierwszy. Zaczynajmy!

Jaką formę do pieczenia wybrać?

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów form. Różnią się materiałem, z którego są wykonane i liczbą części.

Baranka możesz upiec w formie jedno lub dwuczęściowej. Moim zdaniem najlepsze są formy ceramiczne, blaszane lub szklane, ponieważ dobrze przewodzą ciepło. Formy silikonowe są dla mnie trudne w obsłudze, a z mojego doświadczenia wynika, że nie tworzy się w nich odpowiednia skórka. Z tego powodu w tym roku, jak co roku, wybrałam sprawdzony klasyk i piekę baranka w dwuczęściowej, ceramicznej formie.

Przepis na migdałowego baranka

Pachnie migdałami i naprawdę świetnie smakuje. Przygotowanie zajmie Ci około 20 minut, a samo pieczenie potrwa około godziny.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej + odrobina do wysypania formy
  • 1 proszek do pieczenia
  • 100 g mielonych migdałów
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 100 g miękkiego masła + odrobina do wysmarowania formy
  • 200 ml śmietany do ubijania 30%
  • 2 łyżki rumu
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę dokładnie wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  2. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do większej miski. Dodaj zmielone migdały i wymieszaj.
  3. Oddziel białka od żółtek. Ubij żółtka z cukrem i masłem na piankę. Następnie stopniowo dodawaj śmietankę i rum, aż uzyskasz zwartą mieszankę.
  4. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno.
  5. Wymieszaj suchą mieszankę mąki z żółtkami i masłem. Na koniec ostrożnie wmieszaj ubite białka.
  6. Wlej ciasto do foremki. Powinno sięgać 1-2 cm poniżej krawędzi formy. Zakryj je drugą część formy i umieść w nagrzanym piekarniku. Zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz przez 60 minut.
  7. Pozostaw baranka do ostygnięcia w formie, a następnie wyjmij go. Przed podaniem posyp go cukrem pudrem i udekoruj.

Gdy nie masz dwuczęściowej formy


Jeśli twoja forma nie ma drugiej części i zauważysz, że powierzchnia ciasta szybko się złoci, a środek nadal potrzebuje więcej czasu, możesz przykryć wierzch kawałkiem folii aluminiowej.

Jak dekoruję baranka?

Najczęściej baranka obficie posypuję cukrem pudrem, oczy tworzę z goździków, a na szyi zawiązuje kokardę, ale możesz spróbować też czegoś innego. Co powiesz na polanie go polewą czekoladową i udekorowanie go kolorowymi cukierkami lub ubitymi białkami, które nałożysz za pomocą woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką? Możesz też wykorzystać jadalne kwiaty, które stworzą piękny, wiosenny klimat.

Jak kroić baranka?


Jeśli chcesz, aby baranek pięknie ozdobił Twój stół, możesz stopniowo wycinać go od środka. Zawsze kroisz jeden plasterek i przykładasz tylną część do przedniej. Baranek zachowa swój pierwotny kształt, dopóki nie zjesz ostatniego kawałka.

5 kroków, dzięki którym bez problemu wyjmiesz baranka z formy

Namocz foremkę, dokładnie ją wysmaruj masłem i posyp mąką, zabezpiecz uszy baranka, po upieczeniu zawiń formę w ręcznik. To moje pięć kroków, aby po upieczeniu bez problemu wyślizgnął się z formy.

  1. Jeśli tak jak ja pieczesz w ceramicznej formie, mocz ją w wodzie około godzinę przed pieczeniem. Następnie dokładnie osusz formę.
  2. Dokładnie wysmaruj formę masłem – to naprawdę ważne. Przecieram ją miękkim masłem i wcieram palcami w każdy zakamarek. Możesz też spróbować rozpuścić masło i nałożyć za pomocą pędzelka. Świetną alternatywą jest też olej w sprayu – kupuję go przez Internet, ale widziałam go też w większych supermarketach.
    Następnie sięgam po mąkę, aby wysypać formę. Zwróć szczególną uwagę na głowę, zwłaszcza na małe zagłębienia na oczy i uszy.
  3. Owiń uszy folią aluminiową:

    Przed pieczeniem dobrze jest owinąć obszar uszu na zewnątrz formy kawałkiem folii, aby uszy się nie przypaliły – zwłaszcza jeśli mamy formę wykonaną z cieńszego materiału, np. z metalowej blachy. W rezultacie uszy nie spalą się ani nie przywrą. Nie twórz zbyt grubej warstwy folii, ponieważ wtedy uszy mogą być niedopieczone. Weź też pod uwagę konkretny materiał formy.
  4. Po upieczeniu zawijam foremkę w wilgotną szmatkę i odstawiam baranka prawie do całkowitego ostygnięcia. To sprawia, że łatwo wyślizguje się z formy. Jeśli przyspieszysz ten krok, twój baranek może się pokruszyć. Po wyjęciu zostawiam baranka na grzbiecie przez chwilę, aż ostygnie, a następnie stawiam go na desce i dekoruję.

Właściwa praca z ciastem jest ważna

Podstawą sukcesu są wysokiej jakości składniki w temperaturze pokojowej. Aby uzyskać lepszą strukturę ciasta i bardziej puszysty efekt, przesiewam mąkę i proszek do pieczenia przez drobne sito.

Mam nadzieję, że migdałowy baranek posmakuje także Tobie i Twoim gościom :-) .

Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły