Właśnie czytasz

3 przepisy na doskonałą babkę wielkanocną. Z jej upieczeniem każdy sobie poradzi

7808  
Udostępnij: 

3 przepisy na doskonałą babkę wielkanocną. Z jej upieczeniem każdy sobie poradzi

Zbliża się Wielkanoc, więc ostatnie dni w naszym domu są pełne przygotowań. Na stole nie może zabraknąć również babki, która zawsze robi największą furorę. Moja babcia zawsze piekła babkę z orzechami, mama jest wierna marmurkowej, a moim faworytem jest puszysta babka twarogowa.

15. 4. 2022 3 Min czytania Małgorzata Boroń
3 przepisy na doskonałą babkę wielkanocną. Z jej upieczeniem każdy sobie poradzi

Babka wielkanocna zawsze przypomina mi dom rodzinny. Teraz, gdy mam już własną rodzinę, podtrzymuję tę tradycję i na wielkanocny stół zawsze piekę kilka naszych ulubionych wersji tego ciasta. I choć każda rodzina ma swój przepis na babkę wielkanocną, to jedno jest pewne – ciasto musi być po upieczeniu wilgotne i puszyste. Dzisiaj chciałabym się z Tobą podzielić 3 przepisami na babkę, które skradną również Twoje serce.

Babka wielkanocna z likierem jajecznym

To doskonałe połączenie, tym bardziej na święta. Uwielbiam jej przepiękny, żółty kolor, aromat i puszystość.

babka z likierem jajecznym składniki

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 120 g likieru jajecznego
  • Cukier puder do posypania
  • Masło do natłuszczenia formy

Przygotowanie:

  1. Przygotuj jedną większą formę na babkę (średnica około 24 cm) lub 2 mniejsze, tak jak zrobiłam to ja.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza. Natłuść formę i odstaw.
  3. Do miski wlej białka z 4 jajek, dodaj sól i ubijaj mikserem. Jak już ubijesz białka, stopniowo dodawaj cukier wymieszany z cukrem wanilinowym wciąż ubijając masę.
  4. Następnie dodaj do tego 4 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, olej i likier jajeczny. Dokładnie wszystko wymieszaj.
  5. Tak przygotowaną masę przelej do przygotowanej formy i piecz około 45 min w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
  6. Gotową babkę pozostaw do ostygnięcia, następnie oprósz cukrem pudrem.

Marmurkowa babka z polewą kawową

Jej klasyczna wersja jest chyba najbardziej lubiana przez dzieci, ze względu na zawartość kakao. Ja jednak swoją wersję postanowiłam wzbogacić o pyszną polewę kawową, dzięki czemu uzyskałam doskonałe ciasto dla wielbicieli małej czarnej.

babka z polewą kawową - składniki

Składniki na ciasto:

  • 250 g masła
  • 320 g mąki pszennej
  • 220 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 30 g kakao w proszku

Składniki na polewę kawową:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • 10 kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Przygotuj formę o średnicy około 24 cm lub 2 mniejsze.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza i nasmaruj formę masłem.
  3. W dużej misce umieść: masło, 200g cukru, jajka, mąkę, sól, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, 30 ml mleka i zmiksuj wszystko na gładką masę.
  4. Połowę przygotowanej masy przelej do formy, połowę pozostaw w misce i dodaj do niej kakao, pozostały cukier i mleko. Wymieszaj.
  5. Powstałą masę przelej do formy jako drugą warstwę. Dla uzyskania efektu babki marmurkowej połącz delikatnie masy widelcem.
  6. Piecz przez około 50 min w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
  7. Upieczoną babkę pozostaw do ostygnięcia i w międzyczasie wykonaj polewę.
  8. Kawę rozpuść w 1 łyżce gorącej wody.
  9. Do przygotowanej kawy dodaj sok z cytryny i cukier puder. Dokładnie utrzyj mieszankę łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji.
  10. Przygotowaną polewą udekoruj ostudzone ciasto.

Babka twarogowa z limonkowym lukrem

To idealna propozycja dla fanów sernika, ja osobiście też ją uwielbiam. Jest niezwykle puszysta i aromatyczna.

babka twarogowa

Składniki:

  • 200 g masła
  • 320 g mąki pszennej
  • 250 g serka z wiaderka
  • 200 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 limonka

Lukier:

  • 1 limonka
  • 150 g cukru pudru
  • Starta skórka pomarańczy oraz migdały do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Przygotuj formę o średnicy około 24 cm lub 2 małe i rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza.
  2. Nasmaruj formę masłem.
  3. Do miski wsyp cukier puder, dodaj pokrojone na małe kawałki masło, twaróg, jajka i dokładnie zmiksuj składniki mikserem.
  4. Następnie dodaj sok wyciśnięty z limonki, mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dokładnie wymieszaj i gotową masę przelej do formy.
  5. Piecz przez około 55 min w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
  6. Gotowe ciasto pozostaw do ostudzenia i w międzyczasie przygotuj lukier.
  7. Sok z limonki wymieszaj dokładnie z cukrem pudrem i polej ostudzoną babkę.
  8. Udekoruj skórką z pomarańczy i migdałami

Ciekawa jestem, która z moich propozycji na babkę najbardziej przypadła Ci do gustu.

Przeczytaj też:

Gotowanie pełne smaku

Gotowanie pełne smaku

Zajrzyj na tchibo.pl i wybierz kuchenne gadżety, które ułatwią Ci gotowanie oraz barwne dekoracje świąteczne.

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły