Właśnie czytasz

Po czym poznać dobrą kawę? Nie jest to cena

29554  
Udostępnij: 

Po czym poznać dobrą kawę? Nie jest to cena

Sklepowe półki są pełne różnego rodzaju kawy, a każda z nich obiecuje nam niezapomniane wrażenia smakowe. To brzmi świetnie, ale jak dokonać właściwego wyboru przy tak szerokiej ofercie? Jest kilka kwestii, na które należy zwrócić szczególną uwagę...

16. 8. 2020 4 Min czytania Redakcja
Po czym poznać dobrą kawę? Nie jest to cena

Spróbuj wyobrazić sobie kawę jako kawałek materiału. Podstawą przy wyborze ubrania, które będzie wyglądało dobrze i zapewni komfort jest jego jakość. Dopiero później zwracamy uwagę na krój. Podobnie jest z kawą. Wprawdzie jakość gwarantuje marka, ale tym krojem jest umiejętność jej przygotowania w taki sposób, aby wydobyć z niej całą głębię smaku. Właśnie dlatego kawę należy wybierać na podstawie sposobu jej przygotowania.

Do wyboru mamy 2 rodzaje ziaren – arabica i robusta.

Kiedy wybrać arabicę, a kiedy robustę?

Nie trzeba się zagłębiać w szczegóły. Kilka poniższych punktów pomoże Ci wybrać odpowiednią kawę:

Arabica

  • Jej uprawa jest trudniejsza i bywa trochę droższa
  • Jest znana ze swojej owocowej nuty (mawia się też, że jest kwaśniejsza)
  • Doskonale smakuje przygotowywana w alternatywny sposób (french press, dzbanek z filtrem…)
  • Uprawiana jest w Południowej Ameryce i w Afryce

Robusta

  • Jest bardziej odporna na naturalne warunki – uprawa jest tańsza
  • W smaku jest bardziej ziemista (lub też gorzka)
  • Zawiera do 3× więcej kofeiny niż arabica
  • Jest idealna do espresso 
  • Uprawia się ją głównie w Wietnamie i w Indiach

Jeśli masz w domu ciśnieniowy lub automatyczny ekspres do kawy albo chociażby makinetkę, możesz wybierać z szerokiej oferty mieszanek kawy arabica i robusta lub postawić na jeden rodzaj. Jeśli przygotowujesz kawę alternatywnym sposobem, tj. dzbanek z filtrem lub french press, lepsza będzie czysta arabica.

Mogę wybrać czystą robustę?


Ciekawostka: Kawę arabica często pije się samą lub w połączeniu z robustą, Czysta robusta nie jest jednak czymś, co zaserwujesz gościom. Zazwyczaj nie pije się jej samej. Wyjątek stanowi wietnamska kawa z kondensowanym mlekiem.

Jeśli więc wybierzesz czystą robustę, na dodatek zmieloną bardzo drobno i przygotujesz z niej kawę we french pressie, najprawdopodobniej nie będzie smakować tak dobrze, jak być chciała. Jeśli jednak do jej przygotowania wybierzesz makinetkę, jej smak Cię pozytywnie zaskoczy.

Sposób przygotowania jest kluczowy w kwestii doboru kawy

Jak już wspominaliśmy, robusta jest tańsza ze względu na mniejsze wymagania w kwestii jej uprawy. Nie chcę przez to powiedzieć, że powinnaś wybierać tylko najtańszą kawę. Cena często zależy od sposobu przygotowania ziaren i od konkretnego gatunku kawy. Na przykład kawa oznaczona znakiem Fairtrade zawsze jest droższa od niecertyfikowanej.

Pułapki przy przygotowywaniu kawy

Dobry wybór to pierwszy krok do sukcesu. Teraz wystarczy znać kilka prostych reguł, dzięki którym wydobędziesz z kawy głębię jej smaku.

Odpowiedni stosunek kawy do ilości wody

Z niczym nie można przesadzać – to dotyczy też kawy. Kiedy dodasz jej zbyt dużo, intensywność smaku będzie nie do zniesienia. Można temu jednak zapobiec:

  • Kawa po turecku – 6 g kawy / 50 ml wody
  • Espresso – 7 g kawy / 25 ml wody (to dotyczy wszystkich napojów na bazie espresso)
  • Makinetka – do poziomu sitka / poziom wody tuż pod wentylem, nigdy mniej
  • Filtrowana kawa – 15 do 18 g kawy / 250 ml wody
  • French press – 20 g kawy / 300 ml wody

Odpowiednie mielenie kawy

Każdy rodzaj kawy rządzi się swoimi prawami. Poniżej przedstawiamy kilka poziomów grubości mielenia w zależności od typu kawy:

  • Kawa po turecku – konsystencja pudru
  • Espresso – konsystencja grubo mielonej mąki
  • Makinetka – konsystencja pomiędzy drobnym cukrem, a grubo mieloną mąką
  • Filtrowana kawa – konsystencja drobnego cukru
  • French press – konsystencja cukru

Odpowiednie zmielenie kawy jest kluczowe. Gdybyś na przykład użyła kawy zmielonej na espresso do przygotowania jej we french pressie, drobinki ziaren nie zostałyby wyłapane przez filtr, przez co będziesz miała filiżankę pełną fusów. W dodatku będzie przeparzona. Z drugiej strony, gdybyś użyła kawy przeznaczonej do french pressu do przygotowania espresso, w ekspresie wytworzy się niepotrzebne ciśnienie, woda jedynie przecieknie przez sitko, a wynikiem tego będzie napój, który kawy kompletnie nie przypomina.

Odpowiednia temperatura wody

Tak, kawę też można spalić. Jeśli zalejesz ją wrzącą wodą, oprócz przyjemnych aromatów, uwolni się też niepożądana gorycz. Najlepiej więc ugotowaną wodę pozostawić na chwilę do wystygnięcia, aby osiągnęła około 94 °C.

Nie bój się próbować!

Jeśli znasz już tych kilka prostych trików, przygotowanie kawy nie jest skomplikowane. :-) Teraz już wiesz, co robić, aby nic Cię nie zaskoczyło – ale jest jeszcze jedna rzecz, której nie da się nauczyć. To twój gust. Każdy ma swojego faworyta, którego wybiera drogą degustacji. Być może Twoim numerem 1 będzie mieszanka arabiki i robusty z french pressu lub espresso z najbardziej owocowej kawy arabica. Bez względu na to, co wybierzesz, najważniejsze jest, abyś wiedziała, jak wydobyć z ziaren to, co najlepsze.

Sprawdź też: Czym jest zielona kawa?

Wybierz kawę, która Ci zasmakuje

Wybierz kawę, która Ci zasmakuje

Na Tchibo.pl znajdziesz aromatyczną i pełną smaku kawę. Wybierz swojego faworyta!

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły