Właśnie czytasz

Jak zostać baristą w swoim domu?

5825  
Udostępnij: 

Jak zostać baristą w swoim domu?

Kawa w kawiarni to pewnego rodzaju luksus. Jesteśmy obsługiwani, kawa jest robiona dokładnie tak jak chcemy, wypijamy ją ze znajomymi lub rodziną, a później… dostajemy rachunek. Na szczęście luksus nawet najlepszej kawiarni możemy przenieść do nas do domu – z pomocą kilku podstawowych akcesoriów oczywiście.

25. 9. 2020 5 Min czytania Redakcja
Jak zostać baristą w swoim domu?

Może Ci się wydawać, że przygotowanie kaw takich, jak z kawiarni wymaga specjalnych umiejętności, ogromnych ekspresów i profesjonalnych, specjalistycznych urządzeń. W kafejce – jak najbardziej. :-) W domu jednak wystarczy Ci kilka akcesoriów i takie same (lub bardzo podobne) kawy możesz przyrządzić w zaciszu swojej kuchni. Oszczędność pieniędzy w dłuższym okresie będzie ogromna, a ewentualny zakup akcesoriów będzie dla każdego kawosza inwestycją na lata.

Czego potrzebujesz?

Na to pytanie mogę spróbować pomóc odpowiedzieć, jednak wszystko i tak zależy od Twoich indywidualnych kawowych upodobań.

Lubisz alternatywne formy zaparzania kawy? Polecam zakupić ceramiczny lejek do kawy przelewowej i papierowe filtry jednorazowe. Jesteś miłośniczką kawy na zimno? Tu Cię zaskoczę – wystarczy Ci szklana butelka z filtrem. Nie uznajesz innej kawy niż taka z mlekiem, ale nie chcesz wydawać pieniędzy na spieniacz?

Ucieszysz się – wystarczy Ci zwykły French Press! Efekty każdego z tych trików są naprawdę świetne (wiem, bo sama testowałam z pomocą moich kochających kawę współpracowników), wyglądające i smakujące do złudzenia podobnie, jeśli nie lepiej, jak w popularnych kawiarniach. Finansowo wyjdziesz na tym jednak zdecydowanie lepiej – Twój portfel Ci podziękuje! :-) Jednak, żebyś nie musiała głowić się nad tym, co zrobić i jak przyrządzić przepyszną kawę, przygotowałam dla Ciebie trzy przepisy.

Cold Brew w butelce z filtrem

Do tego przepisu konieczne jest, by butelka miała wyciągany metalowy filtr z drobnymi dziurkami – taki jak w dzbanuszkach do herbaty.

Kawa cold brew to po prostu kawa przygotowywana na zimno, co wyraźnie mówi jej nazwa (cold brew, to po angielsku przyrządzana na zimno). Jest pyszna podawana z cytrusami, ale też sama, z kostkami lodu. Jeśli chcesz, po przygotowaniu wlej ją do termosu i weź ze sobą – utrzyma zimną temperaturę i będzie Ci towarzyszyć przez cały dzień!

  • Przygotuj 20,5g (u nas było to ok. 3,5 miarki) świeżo zmielonej kawy i wsyp ją do filtra– najważniejsze, by ziarna były zmielone grubiej niż standardowa kawa mielona w paczkach, ponieważ w innym przypadku wydostanie się ona z filtra do naszego napoju.
  • Do swojej butelki wlej ok. 300g zimnej wody (najlepiej z filtra typu Britta).
  • Trzymając niezakręcony filtr tak, aby częściowo był on w butelce, zalej kawę tak, aby woda była przed gwintem butelki. Zmieszaj kawę w filtrze.
  • Gdy kawa się przeleje, dolej odrobinę wody i ponownie wymieszaj – chcemy się upewnić, że każda drobinka kawy miała kontakt z wodą.
  • Zamknij filtr i umieść go w butelce.
  • Zakręć butelkę i zostaw na minimum 12 godzin na blacie (jeśli zdecydujesz się wstawić butelkę do lodówki, możesz skrócić czas oczekiwania do 8-9 godzin).
  • Po upływie czasu wyrzuć pozostałość kawy z filtra, a napój rozlej do szklanek z kostkami lodu. Smacznego! 


Czy wiesz, że w 100 ml kawa przygotowana na zimno ma ponad 75 mg kofeiny? To więcej niż przeciętny napój energetyczny!

Cappuccino z użyciem French Pressu

Nie ma rady – Cappuccino to jedna z najlepszych form kawy z mlekiem. :-) Rozgrzewająca, z mleczną pianką – po prostu perfekcja! Poniżej nasz prosty przepis na przygotowanie jej w domu.

  • Czarną kawę (my przygotowaliśmy espresso w ekspresie automatycznym, ale możesz też zaparzyć kawę w kawiarce czy French Pressie). Najlepsza do tego typu kawy będą ziarna średnio lub ciemno palone, my użyliśmy kawy Tchibo Barista.
  • Przygotuj średnią filiżankę lub szklankę (ok. 350 ml) i wlej do niego swoje espresso.
  • Podgrzej około 250 ml mleka.
  • Przelej mleko do French pressa i energicznie je ubijaj przez ok. minutę za pomocą przesuwania rączką z sitkiem w górę i w dół. Pamiętaj by sitko nigdy nie „wychodziło” z mleka! Ubite powinno zwiększyć swoją objętość przynajmniej dwukrotnie.
  • Opcjonalnie, możesz przelać mleko do metalowego dzbanuszka i stuknąć nim kilka razy o blat, by usunąć te mniej stabilne bąbelki powietrza, jednak nie jest to krok konieczny.
  • Przechyl filiżankę lub szklankę z kawą pod kątem i przechyl dzbanek z mlekiem pewnym ruchem. W ten sposób, najpierw wlejesz mleko, które zmiesza się z kawą, a na sam koniec zostanie pianka, która powinna zmieszać się z naturalną pianką pozostającą na Twoim espresso.
  • Rozsiądź się wygodnie i smacznego! :-) Oczywiście jeśli chcesz w jakiś sposób dodatkowo przyozdobić swoją kawę – granicę wyznacza tylko Twoja wyobraźnia! Za pomocą szablonów i kakao możesz zrobić wzorki na piance lub ubić trochę bitej śmietany i dodać tuż przed podaniem.

Kawa przelewowa z użyciem ceramicznego lejka

Jeżeli lubisz alternatywne formy przygotowania kawy, mamy coś dla Ciebie. Kawa z papierowego filtra ręcznego (ang. Drip) zdobywa coraz więcej fanów na całym świecie! Jeżeli jesteś jednym z nich, na pewno spodoba Ci się nasz pomysł na jej bezbłędne wykonanie. :-)

Otwórz

Zamknij

  • Połóż lejek na kubku lub szklance (może być to ta, w której będziesz później pić kawę – ważne, żebyś znała jej dokładną pojemność, żeby nie nalać za dużej ilości wody i nie rozlała kawy!)
  • Jeżeli masz taką możliwość, zmiel swoją kawę dopiero teraz – w niektórych młynkach elektrycznych i ręcznych możesz dostosować stopień zmielenia kawy. W tym przypadku będzie to troszkę mniejszy stopień – ziarna nie powinny być zbyt drobno zmielone. Jeżeli chodzi o kawę, najlepsza będzie ta jasno palona (my użyliśmy Privat Kaffee Brazil Mild).
  • Rozłóż papierowy filtr na lejku, zagotuj wodę i zalej sam filtr wrzątkiem – rozgrzejesz wtedy drip i filiżankę.
  • Po wylaniu gorącej wody z filiżanki znów połóż na niej lejek i wsyp kawę na filtr.
  • Na początek wlej 30g kawy (lub tyle by przykryć kawę, nie więcej) i zmieszaj całość łyżeczką kilka razy, by upewnić się że każda drobinka kawy miała kontakt z wodą. Zostaw kawę na 30 sekund – w tym czasie odda ona dwutlenek węgla.
  • Po odczekaniu, dolewaj wodę powoli do 250g jej całkowitej wagi i zamieszaj.
  • Poczekaj aż woda spłynie i gotowe! :-)

Mamy nadzieję, że każdy z tych przepisów będzie dla Ciebie inspiracją oraz że podzielisz się ich efektami w zdjęciach pod naszym postem. Pamiętaj, każdy z nas może stać się rewelacyjnym baristą bez wychodzenia z domu!

Przeczytaj również

Jak przygotować kawę z filtra ręcznego (drippera)?
Jak przygotować kawę z filtra ręcznego (…6645
Smakowa kawa mrożona – sprawdzone sposoby, jak ją osłodzić
Smakowa kawa mrożona – sprawdzone …8832
Po czym poznać dobrą kawę? Nie jest to cena
Po czym poznać dobrą kawę? Nie jest to c…19018
Kolejne artykuły