Właśnie czytasz

6 pomysłów na śniadanie, do których wykorzystasz formę na muffiny

845  
Udostępnij: 

6 pomysłów na śniadanie, do których wykorzystasz formę na muffiny

W formie na muffiny można przygotować wiele pysznych dań - zaczynając od słodkości, a kończąc na słonych przekąskach. Moimi ulubionymi są jednak śniadania. Zebrałam 6 najpopularniejszych przepisów, którymi chciałabym się z Tobą podzielić.

18. 11. 2022 4 Min czytania Redakcja
6 pomysłów na śniadanie, do których wykorzystasz formę na muffiny

Oczywiście dania, które przedstawiam poniżej można przygotować w klasyczny sposób, ale ja lubię, kiedy wyglądają ciekawiej, można je zabrać ze sobą na spacer lub dać dziecku jako przekąskę do szkoły.

Jakiej formy używam?


Do eksperymentów śniadaniowych najbardziej odpowiada mi silikonowa foremka, z której można łatwo wyjąć gotowe babeczki. Używam klasycznego kształtu, ale równie dobrze sprawdzą się foremki w kształcie serduszek. Możesz też użyć metalowej formy do muffinek, ale zawsze dobrze ją wyczyść lub użyj papierowych foremek do babeczek. W przypadku słonej wersji papierowe foremki do babeczek zastąp plastrami szynki lub boczku, którymi po prostu wyłożysz foremkę.

Piernikowe muffiny z jabłkami

To doskonała propozycja na sezon jesienno-zimowy. Smakują nie tylko dorosłym, ale także tym najmłodszym.

Składniki (na 12–14 muffinów):

  • 235 g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 20 g kakao
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g obranych i startych jabłek
  • 2 jajka
  • 120 g oleju słonecznikowego
  • 250 ml mleka

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia.
  2. Dodaj jabłka, jajka, olej słonecznikowy i mleko.
  3. Ciasto przełóż do foremki na muffiny. Możesz wypełnić je tylko w 3/4, lub jeśli chcesz uzyskać ładne „czapeczki” wypełnij foremki prawie po brzegi.
  4. Piecz muffiny przez około 40 minut w 180 stopniach.
  5. Podawaj dopiero po ostudzeniu.

Dodaj czekoladę!

Czasami do babeczek dodaję kilka kawałków czekolady, a całość uzupełniam dekorując muffiiny jogurtem naturalnym. Świetnie komponuje się ze słodyczą jabłek.

Tost francuski pieczony w formie na muffiny.

To alternatywa dla klasycznego dania śniadaniowego. Wygląda świetnie i jeszcze lepiej smakuje.

Składniki:

  • 9 kromek chleba tostowego
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki wanilii

Przygotowanie:

  1. Chleb tostowy pokrój w kostkę.
  2. W misce ubij jajka z mlekiem, cukrem, cynamonem i wanilią.
  3. Dodaj pokrojony chleb.
  4. Całość przelej do wysmarowanej tłuszczem foremki na muffiny i piecz przez ok. 15 minut w 180 stopniach.

Podawaj z syropem klonowym

A Jeśli chcesz, aby całość była chrupiąca, posyp wierzch kruszonką. Całość skrop na koniec syropem klonowym, który doskonale dopełni danie.

Pieczone płatki owsiane z owocami leśnymi

Moim zdaniem płatki owsiane są idealne, bez względu na to, jak je przygotujesz – leżakowane przez noc, tradycyjnie gotowane w rondlu, czy pieczone. A jeśli przygotujesz je w foremce do muffinek, takie śniadanie możesz zabrać ze sobą wszędzie.

Składniki (na ok. 6 muffinów):

  • 250 g musu jabłkowego
  • 80 g płatków owsianych
  • 60 g mrożonych owoców leśnych
  • 2 małe jajka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj płatki owsiane z cynamonem.
  2. Połącz widelcem jajka i mus jabłkowy i dodaj do płatków.
  3. Do ciasta dodaj mrożone owoce leśne.
  4. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach.
  5. Możesz podawać jeszcze ciepłe, ale nie gorące.

Jak je serwuję?

Polecam tak przygotowaną owsiankę podawać w misce z jogurtem, świeżymi owocami i orzechami, które, dla lepszego smaku, można uprażyć na suchej patelni.

Minifrittata

Frittata to taki wdzięczny posiłek – jest doskonała na obiad, ale gdy chcę przygotować coś dobrego na spacer, pakuję małe frittaty jako przekąskę.

Składniki:

  • 8 jajek
  • 100 ml mleka
  • 60 g pokrojonej cebuli dymki
  • 100 g czerwonej papryki
  • 300 g brokułów
  • 120 g tartego sera żółtego
  • Sól
  • Olej słonecznikowy

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa pokrój na małe kawałki.
  2. Warzywa usmaż na odrobinie oleju słonecznikowego do miękkości.
  3. W dużej misce ubij jajka widelcem i dodaj do nich sól, a następnie warzywa. Wymieszaj.
  4. Przelej mieszankę do formy na muffiny.
  5. Piecz w 180 stopniach przez ok. 15 min.

Kiedy dodać ser?

Czasem dodaję ser bezpośrednio do masy jajecznej, innym razem po prostu posypuję nim muffiny pod koniec pieczenia, a czasami dekoruję serem gotowe babeczki.

Pieczona jajecznica z szynką i serem

Jajka pieczone lubię ze względu na ich prostotę, ale jednocześnie możliwości uzyskania wyjątkowego smaku dzięki aromatycznym ziołom i dobrej szynce.

Składniki (na 1 porcję, około 2–3 muffiny):

  • 3 jajka
  • 25 g pokrojonej szynki
  • 25 g tartego sera żółtego
  • 2 szczypty kopru
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Do miski wbij jajka i roztrzep je widelcem.
  2. Dodaj pozostałe składniki.
  3. Przelej miksturę do wysmarowanej tłuszczem foremki na muffiny.
  4. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach.

Jakich ziół używam?

Koperek lubię czasami zastąpić szczypiorkiem, dymką lub natką pietruszki. Możesz też zastąpić szynkę kawałkami wędzonego łososia.

Jajko w chlebie tostowym

W ostatnim przepisie mam dla Ciebie kolejną sztuczkę, dzięki której zastąpisz klasyczne papierowe foremki na babeczki. Tym razem będzie to chleb tostowy bez brzegów, cienko rozwałkowany.

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 jajka
  • 1 papryka
  • 1 cebula dymka
  • 4 plasterki boczku
  • 35 g tartego sera
  • Odrobina oleju

Przygotowanie:

  1. Pokrój warzywa. Usmaż je na odrobinie oleju do miękkości. Następnie odłóż na bok i usmaż boczek na tej samej patelni.
  2. Odetnij brzegi tostów. Następnie rozwałkuj kromki wałkiem do ciasta.
  3. Ostrożnie włóż tosty do foremmy na muffinki, aby utworzyły foremkę na wzór tej papierowej. Jeśli któryś z tostów podziurawi się, możesz go naprawić dodając resztki chleba.
  4. Do każdego „koszyczka tostowego” włóż boczek, następnie warzywa, ser, a na końcu po jednym jajku.
  5. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach.

Życzę smacznego i wierzę, że moje przepisy sprawią, że Twoje śniadania nabiorą innego charakteru.

Przedświąteczny relaks

Przedświąteczny relaks

W nowej kolekcji na tchibo.pl mamy wszystko, czego potrzebujesz, aby cieszyć się prawdziwą przedświąteczną przytulną atmosferą.

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły