Właśnie czytasz

3 sposoby na oryginalną domową lemoniadę

753  
Udostępnij: 

3 sposoby na oryginalną domową lemoniadę

Gdy tylko zaczyna się lato pełne słońca, czuję się jak mała dziewczynka na wakacjach. Nie wiem jak Ty, ale we mnie wzbudza miłe wspomnienia - przypomina mi się zapach świeżych owoców, które jako dzieci jedliśmy od rana do wieczora, a także z lemoniadami, które piliśmy duszkiem, gdy tylko wróciliśmy do domu po dniu pełnym zabawy. Nic więc dziwnego, że owocowe lemoniady są dla mnie synonimem lata i wakacji.

24. 3. 2020 3 Min czytania Jana Duffková
3 sposoby na oryginalną domową lemoniadę

Nie chcę się chwalić, ale lemoniady, które przygotowuję podczas wakacyjnego grillowania są podobno absolutnie obłędne. Moja tajemnica? Dodaję do nich świeże zioła, również te, które kojarzą Ci się bardziej z marynatą do mięs niż z dodatkiem do napoju.

Podstawa każdej mojej lemoniady

We wszystkich przepisach wykorzystuję przygotowany wcześniej koncentrat. Ten następnie rozrzedzam z gazowaną lub niegazowaną wodą. Najczęściej używam 50 ml koncentratu na 1l wody, ale wiele zależy od tego, jaki smak chcę uzyskać, dlatego że niektóre są lepsze w bardziej orzeźwiającej wersji – na przykład te cytrusowe, podczas gdy inne wolę bardziej skoncentrowane, na przykład truskawkowe.

Koncentrat można trzymać w lodówce około 2-4 dni (jeśli nie znajdzie go tam reszta rodziny, inaczej może tyle nie przetrwać) i zrobisz z niego 3 do 6 litrów lemoniady. Ilość wody zależy od tego, jak bardzo skoncentrowaną czy orzeźwiającą lemoniadę chcesz uzyskać.

Jeśli nie zdążysz wszystkiego wykorzystać, zamroź. Lemoniadowy koncentrat możesz przelać do pojemników lub zamykanych woreczków, ale ja najbardziej lubię wykorzystywać do tego celu foremki na lód. Wrzucam kilka kostek do szklanki z wodą i tadam! Orzeźwiający napój gotowy. Jeśli chcę stworzyć coś naprawdę wyjątkowego, mrożę koncentrat z kawałkami owoców i ziół, co w kawałkach lodu wygląda jak jadalne kwiaty.

Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować klasyczną wersję, czy też dowolną wariację lemoniady, udekoruj napój świeżą miętą lub melisą i ciesz się letnim smakiem!

Jagodowa lemoniada z bazylią

Jagodowa lemoniada to jedna z moich ulubionych, ale w sklepach jej nie znajdziesz. Jeśli tak jak ja jesteś fanką jagód, koniecznie przygotuj ją w domu.

Połącz z ziołami:

Ta lemoniada doskonale smakuje z bazylią.

Na 250 ml koncentratu potrzebujesz:

  • 1 szklankę wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki jagód
  • 1 garść świeżej bazylii

Przyda się też:

  • Drobne sitko
  • Mikser
  • Szklana butelka na koncentrat

Przygotowanie:

  1. W gorącej wodzie wymieszaj dokładnie cukier i pozostaw do wystygnięcia.
  2. Osobno przygotuj jagody: rozmiksuj je i przepuść przez sitko.
  3. Do przepuszczonego przez sitko soku z jagód dodaj bazylię i słodką wodę, a następnie jeszcze raz wszystko rozmiksuj.
  4. Mieszankę przelej do butelki, zakręć i pozostaw na noc w lodówce. Tak przygotowany koncentrat jest gotowy do użycia.

Mój sposób: Jeśli lubisz nieco kwaśniejszy smak, dodaj do lemoniady świeżo wyciśnięty sok z limetki.

Malinowa lemoniada z tymiankiem

Malinowa lemoniada to klasyka. Ta domowa jest pełna aromatu, bez sztucznych dodatków. Warto przygotować jej więcej, dlatego że zawsze szybko znika.

Połącz z ziołami:

Delikatny smak malin dobrze podkreśli wyraźny aromat tymianku.

Na 250 ml koncentratu potrzebujesz:

  • 1 szklankę wody
  • 1 łyżkę cukru
  • 1 gałązkę tymianku cytrynowego
  • 2 szklanki malin (mogą być mrożone)

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i tymianek. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj 10 minut.
  2. Zdejmij garnek z ognia, wyjmij tymianek, a mieszankę pozostaw do wystygnięcia.
  3. Rozmiksuj maliny i przepuść je przez drobne sitko.
  4. Sok z malin wymieszaj z tymiankową słodką wodą.
  5. Tak przygotowany koncentrat możesz wymieszać od razu z wodą lub schować do lodówki na później.

Mój sposób: Lemoniada doskonale smakuje z kilkoma kroplami cytryny, która doda jej lekko kwaśnego smaku.

Lemoniada z mango i imbirem

Ta lemoniada to egzotyczny smak z nutą imbiru, który dodaje jej przyjemnego aromatu. Doskonale sprawdza się jako naturalny syrop przy drobnych, letnich przeziębieniach.

Polecam użyć naprawdę dojrzałych i miękkich owoców. Dodadzą napojowi niewiarygodnie pełnego smaku. To jedna z tych lemoniad, które rozrzedzam mniej.

Na 250 ml koncentratu potrzebujesz:

  • 5 cm imbiru
  • 1 szklankę wody
  • 2 łyżki cukru (trzcinowy sprawdza się tu lepiej niż biały)
  • 1 dojrzałe mango

Przygotowanie:

  1. Imbir zetrzyj na małych oczkach i dodaj go razem z sokiem, który puści do wody.
  2. Doprowadź mieszankę do wrzenia, dodaj cukier, wymieszaj i gotuj około 10 minut.
  3. Po ugotowaniu przecedź syrop i pozostaw do wystygnięcia.
  4. Lemoniadę możesz rozrzedzić z wodą od razu lub schować do lodówki na później.

Mój sposób: Zamiast zwykłej wody możesz użyć wody kokosowej. Dodaj sok z jednej pomarańczy, dzięki czemu uzyskasz letni, bezalkoholowy drink z nutą egzotyki.

Wersja dla dorosłych

Lemoniadowe koncentraty sprawdzają się dobrze w letnich, domowych drinkach, dlatego chętnie je przygotowuję na letnie uroczystości. Najprostszym i sprawdzonym sposobem jest łączenie ich z prosecco lub innym winem musującym oraz kawałkami świeżych owoców. Możesz też wykorzystać do tego wódkę lub gin, według własnych upodobań.

A jaki jest Twój ulubiony letni smak?

Przeczytaj również

Grzechu warte matcha brownies
Grzechu warte matcha brownies793
Kawowe muffiny z karmelowym kremem
Kawowe muffiny z karmelowym kremem844
Kolejne artykuły