Właśnie czytasz

3 najlepsze domowe burgery: wołowy, z indyka z ajvarem i fit wersja bez pieczywa

1277  
Udostępnij: 

3 najlepsze domowe burgery: wołowy, z indyka z ajvarem i fit wersja bez pieczywa

Sezon grillowy w pełni! Burgery są jego integralną częścią, dlatego mam dla Was kilka przepisów, z których na pewno skorzystacie. Przygotowałam trzy propozycje burgerów i kilka wskazówek - od przygotowania doskonałej bułki aż po doskonały sos. Jestem pewna, że domowy burger zachwyci Cię swoim smakiem.

22. 5. 2022 5 Min czytania Redakcja
3 najlepsze domowe burgery: wołowy, z indyka z ajvarem i fit wersja bez pieczywa

Puszyste bułki na klasycznego burgera

Możesz kupić gotową bułkę w sklepie i ułatwić sobie pracę, ale ja wolę ją upiec samodzielnie. Dzięki temu wiem, co jem, a dodatkowo przyjemny zapach, jak z piekarni, unosi się po całym domu. I tak naprawdę jej przygotowanie nie jest trudne.

Składniki (na 6 bułek):

  • 325 g mąki pszennej
  • 210 ml mleka
  • 25 g cukru
  • 60 g roztopionego masła
  • 30 g drożdży mokrych
  • 7 g soli
  • 1 duże jajko + 1 małe do wysmarowania bułek
  • Sezam do posypania bułek

Przygotowanie:

  1. Drożdże pokrusz, wsyp do podgrzanego mleka (ale nie gorącego), dodaj cukier, łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut.
  2. Wymieszaj mąkę z solą. Dodaj roztopione masło, jajko i zaczyn drożdżowy. Zagnieć składniki na gładkie ciasto – powinno to zająć około 6 minut w robocie lub około 8 ręcznie. Ciasto będzie dość lepkie.
  3. Przykryj ciasto i pozwól mu wyrosnąć, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na 6 części. Rozwałkuj każdy kawałek, aby usunąć bąbelki powietrza. Ciasto będzie się kleić, ale nie dodawaj do niego więcej mąki (dla ułatwienia sobie pracy, możesz oprószyć nią miejsce, na którym będziesz wałkować ciasto).
  5. Uformuj bułki i połóż je na blasze do pieczenia. Pozostaw pomiędzy nimi niewielkie odległości.
  6. Przykryj bułki rozłożone na blaszce i pozwól im odpocząć jeszcze przez około 15 minut.
  7. Następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Piecz w 180 stopniach przez 13 minut.

Gdy robisz burgery


Przed ułożeniem składników na bułkach, przekrój je na pół za pomocą ostrego noża. Następnie każdą połówkę podsmaż na patelni lub grillu. Możesz też wcześniej posmarować je odrobiną masła.

Burger wołowy – jak go zrobić?

Ten klasyk jest zdecydowanie moim ulubionym. Najlepszy efekt uzyskasz przygotowując mięso na patelni żeliwnej lub na grillu. Ale jeśli nie masz ich w domu, radzę nie opiekać hamburgerów zbyt mocno i dodać trochę oleju na patelnię.

Jeśli chodzi o mięso, to wolę zmielić je samodzielnie w domu z tłustszego kawałka (wybieram takie, które mają około 20% tłuszczu). Zanim zaczniesz smażyć mięso, upewnij się, na jakiego burgera masz ochotę. Chcesz, aby mięso było doskonale wysmażone czy nieco różowe w środku? W zależności od tego będziesz smażyć mięso przez 2-8 minut z każdej strony. Ale zależy to również od grubości i wielkości mięsa (które dostosowujesz do wielkości bułki), więc musisz wyłapać dokładny czas smażenia. Gdy mięso będzie gotowe, radzę nie wkładać go od razu do bułki, tylko pozwolić mu odpocząć przez chwilę. Wypuści dużo soku, co może narobić bałaganu przy tworzeniu kompozycji.

Co oprócz mięsa dodaję do burgerów?

Oprócz mięsa dodaję też warzywa – świetnie sprawdzają się sałata lodowa, pomidory, cebula i pikle. Możesz również dodać smażony boczek, jajka sadzone i różne sery. Albo chipsy z parmezanu! Parmezan zetrzyj na tarce i wysyp na papier do pieczenia w kilku stosach. Piecz krótko, ostudź, a następnie do bułki możesz dodać chrupiące kawałki.

Smak można też urozmaicić dodając sosy. Dla mnie fajnie jest po prostu posmarować jedną połowę bułki musztardą, a drugą ketchupem, ale jeśli masz ochotę na coś oryginalnego, możesz zrobić sos z majonezu, ketchupu, musztardy, soli i suszonego czosnku/cebuli. Wszystko wymieszaj i rozłóż na obu częściach bułki. Świetnie sprawdzi się też sos barbecue lub chutney z cebulą lub majonez domowej roboty oraz guacamole.

Składniki (na 4 porcje):

  • 800 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki musztardy
  • Sól
  • Pieprz
  • 4 plastry sera cheddar
  • Opcjonalnie inne dodatki do smaku

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj wołowinę z musztardą i zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
  2. Uformuj 4 kotlety i włóż je do zamrażarki na 30 minut.
  3. Rozpal grilla lub nagrzej żeliwną patelnię. Mięso posól i popieprz z obu stron, a następnie szybko usmaż.
  4. Gdy smażysz mięso z drugiej strony, dodaj na wierzch plasterek sera cheddar, który pięknie się rozpłynie, zanim mięso będzie gotowe.
  5. Bułki przekrój na pół i krótko podsmaż. Następnie posmaruj ulubionym sosem.
  6. Mięso podawaj w bułce z warzywami i ulubionym sosem.

Jak uformować mięso na hamburgera?


Możesz to zrobić klasycznie w rękach. Z mięsa zrób kulki, a następnie rozgnieć je. Ale możliwe jest również wykorzystanie do tego celu specjalnych, dostępnych w wielu sklepach foremek. Dobrze jest też zrobić mały otwór w środku mięsa. Dzięki temu mięso nie wybrzuszy się i upiecze równomiernie.

Wołowy naked burger

Naked czyli „nagi” burger to wariacja podawana bez bułki – na przykład w dwóch kawałkach sałaty lodowej, tak jak w moim przepisie. Podaję go też z kawałkiem pomidora, cebuli i dipem z awokado. Robię to, ugniatając awokado widelcem i mieszając je z sokiem z cytryny i odrobiną przyprawy curry. Burgera smaruję dipem i posypuję serem bałkańskim na wierzchu.

Ta opcja jest odpowiednia dla tych, którzy nie mogą jeść glutenu lub po prostu chcą spróbować czegoś innego. Ja uwielbiam podawać je z chrupiącymi frytkami.

Składniki (na 4 porcje):

  • 650 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 małe jajko
  • 3/4 łyżeczki curry
  • Sól
  • Pieprz
  • Trochę oleju
  • Dodatkowo: liście sałaty, der bałkański, dip

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszać mieloną wołowinę, posiekaną cebulę, ząbek czosnku, jajko, curry, sól i pieprz.
  2. Uformuj mięso i usmaż je z obu stron na odrobinie oleju – postępuj podobnie do przepisu na klasyczne burgery wołowe.
  3. Podawaj hamburgery w dwóch liściach sałaty.

Burger z indyka z ajvarem w chlebie pita

Burger z indyka jest świetny, jeśli chcesz odejść od klasyki w postaci wołowiny. Ja podaję go w chlebie pita z ajvarem, sałatą i cebulą. Zdecydowanie musisz tego spróbować!

Składniki na burgera (na 4 porcje):

  • 800 g mielonego mięsa z indyka
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Trochę oleju
  • Dodatkowo: chleb pita, sałata, cebula

Składniki na domowy ajvar:

  • 600 g czerwonej papryki
  • 250 g bakłażana
  • 60 g cebuli
  • 25 g czosnku
  • 20 ml oleju
  • 7 g wędzonej papryki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Cały bakłażan nakłuj widelcem w jak największej liczbie miejsc. Papryki przekrój na pół i wyjmij nasiona. Ułóż wszystko na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz w 200 stopniach przez około 35 minut.
  2. Gdy warzywa ostygną, wykrój miąższ i obierz paprykę.
  3. Usmaż czosnek i cebulę na złoto.
  4. Wymieszaj warzywa. Dopraw i zmiksuj w blenderze.
  5. W misce wymieszaj mielone mięso z indyka, słodką paprykę, czosnek, sól i pieprz.
  6. Uformuj burgery i smaż na odrobinie oleju z obu stron, aż mięso się zarumieni.
  7. Pokrój chleb pita wzdłuż i krótko opiecz. Następnie natrzyj obficie ajvarem, dodaj pokrojoną cebulę, sałatę i mięso.
  8. Podawaj.

Ajvar to doskonały sos serbski. Nadaje się nie tylko do burgerów! Jemy go z dowolnym mięsem, kiełbaskami i pieczeniami.

Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły