Właśnie czytasz

10 kuchennych sztuczek i prostych rozwiązań, które zmienią Twoje podejście do gotowania

59113  
Udostępnij: 

10 kuchennych sztuczek i prostych rozwiązań, które zmienią Twoje podejście do gotowania

Lubię ułatwiać sobie życie, a zwłaszcza w kuchni. Często więc szukam sposobów, dzięki którym oszczędzam czas, a dodatkowo z przygotowywanych potraw wyciągam jeszcze więcej smaku.

17. 4. 2021 3 Min czytania Marta Kaniewska
10 kuchennych sztuczek i prostych rozwiązań, które zmienią Twoje podejście do gotowania

Jesteś szefem we własnej kuchni? Lubisz łączyć smaki, eksperymentować i cieszyć się dobrym jedzeniem w gronie bliskich? W takim razie koniecznie musisz poznać kilka sztuczek, które uprzyjemnią Ci czas spędzony w kuchni. Zebrałam kilka moich ulubionych trików, które od lat oszczędzają mój czas i ułatwiają mi gotowanie.

Gotowanie na wyższym poziomie

Zawsze podziwiałam ludzi biorących udział w programach kulinarnych, gdzie pod presją czasu potrafią stworzyć potrawy, które mnie zajęłyby masę czasu. I nie chodzi tu o umiejętność łączenia skomplikowanych składników i przygotowywania potraw „z wyższej półki”, ale przede wszystkim o znajomość sztuczek, które wpływają na komfort pracy w kuchni.

  1. Lubisz jajka na twardo z kremowym żółtkiem? Przed gotowaniem zrób dziurkę w skorupce i gotuj je przez 5 minut. Jajka podczas gotowania nie popękają, a żółtko będzie idealnie kremowe.
  2. Żółty ser zachowa swoją świeżość, jeśli włożysz go z kilkoma kostkami cukru do szczelnie zamykanego pojemnika.
  3. Masz ochotę na spaghetti lub zapiekankę z tartym serem? Jeśli jest on zbyt miękki i rozpada się podczas tarcia, włóż go na 30 minut do zamrażarki, a tarkę zwilż delikatnie oliwą z oliwek.
  4. Miękkie i soczyste mięso uzyskasz, jeśli namoczysz je lub ugotujesz w mleku. Ja często przygotowuję w ten sposób kotlety schabowe – przygotowane mięso pozostawiam na kilka godzin w mleku z dodatkiem plastrów cebuli. Efekt? Znikają z talerza ekspresowo! :-)
  5. Lubisz tosty? Ja nie wyobrażam sobie bez nich śniadania, a odkąd na płytkach grzejnych układam papier do pieczenia, mój toster wygląda jak nowy i nie muszę walczyć z wydostaniem sera z jego zakamarków. Pssst… a jeśli masz ochotę spróbować innych kombinacji smakowych niż ser z szynką, koniecznie wypróbuj nasze przepisy na tosty.
  6. Naleśniki to moje popisowe danie. Aby nie ociekały tłuszczem i były idealnie suche, odrobinę oleju dodaj do ciasta zamiast na patelnię. Dzięki zawartości tłuszczu nie będą przywierały, a gotowe można śmiało jeść rękami.
    olej
  7. Największą bolączką po smażeniu jest czyszczenie tłuszczu z powierzchni mebli kuchennych. Aby olej nie pryskał podczas przygotowywania ulubionych steków lub kotletów, dodaj do niego odrobinę soli. Zaoszczędzi Ci to nerwów podczas sprzątania.
  8. Ile razy zdarzyło Ci się, że zawartość garnka wylała się na płytę podczas gotowania? Czasami ciężko jest upilnować wszystko, zwłaszcza jeśli robisz kilka rzeczy na raz. Jest na to pewien prosty patent – połóż drewnianą łyżkę na brzegach garnka, dzięki czemu gotująca się zupa nie wykipi.
    gotowanie zupy
  9. Przywierające do patelni składniki nieraz odebrały mi radość z gotowania. Żeby temu zapobiec, przed smażeniem wysyp na jej powierzchnię grubą warstwę soli i włącz płytę, aby patelnia się rozgrzała. Kiedy sól zacznie podskakiwać, wysyp ją i zacznij smażyć ulubione placki ziemniaczane lub jajka bez obaw o przywierające i przypalone jedzenie.
  10. Krojenie cebuli zawsze kojarzyło mi się z płaczem. Za każdym razem kończyło się mokrymi od łez oczami – i wcale nie było to spowodowane faktem, iż smucił mnie jej los. Wynika to z uwalniania się drażniącego gazu, dlatego przed krojeniem cebuli zamocz ją w zimnej wodzie, a nóż co jakiś czas przepłukuj, aby nieco rozcieńczyć drażniące substancje.

Mam nadzieję, że powyższe sztuczki okażą się pomocne i umilą Ci codzienne gotowanie. Znasz inne sposoby na kuchenne problemy? Podziel się nimi w komentarzu i zainspiruj innych!

Sprawdź też: Dania z kaszy jaglanej

Wszystko do pieczenia i gotowania

Wszystko do pieczenia i gotowania

Na Tchibo.pl znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz w swojej kuchni.

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły